Η ακύρωση της προβολής της ταινίας «Αρκουδότρυπα» στην Αιγιαλεία, μετά από ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις, δεν είναι ένα «τοπικό περιστατικό» που μπορούμε να προσπεράσουμε. Είναι ένα ακόμη ανησυχητικό σύμπτωμα μιας κοινωνίας στην οποία κάποιοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι επιτρέπεται να βλέπουμε, να ακούμε και να συζητάμε.Κάποτε έκαιγαν βιβλία. Τώρα ακυρώνουν προβολές.
Μια ταινία που μιλά για τη φιλία, τον έρωτα και τις σχέσεις δύο γυναικών βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ισχνής μειοψηφίας, μόνο και μόνο επειδή αμφισβητεί στερεότυπα και ανοίγει έναν χώρο ορατότητας για ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους. Και το αποτέλεσμα ήταν η προβολή να μη γίνει.
Δεν είναι «άποψη» η ομοφοβία. Δεν είναι «διαφωνία» η απαίτηση να μη δουν οι άλλοι μια ταινία. Και δεν είναι δημοκρατία η επιβολή της σιωπής μέσω απειλών, πιέσεων και εκφοβισμού.
Η ελευθερία της τέχνης και η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να ισχύουν μόνο όταν δεν ενοχλούν κανέναν. Ακριβώς όταν κάποιο έργο αμφισβητεί στερεότυπα και προκαλεί συζήτηση, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του να υπάρχει και να παρουσιάζεται.
Χαιρετίζουμε την απόφαση των διοργανωτών να μην επιτρέψουν στην επιχειρούμενη φίμωση να γίνει οριστική και να αναζητήσουν νέο χώρο και ημερομηνία για την προβολή.


