Η γαλλική Liberation αναφέρει ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ διερευνούσε θέματα που άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση Λιγνάδη
Εκτενή δημοσιεύματα στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και στις έρευνες φιλοξένησαν διεθνή ΜΜΕ και οι μνήμες δεν είναι κοντές.
Η γαλλική Liberation με δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Fabien Perrier, αναφέρει ότι «ο Γιώργος Καραϊβάζ ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα την Παρασκευή, διερευνούσε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τη νυχτερινή ζωή. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια γρήγορη έρευνα».
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι τα τελευταία θέματα που εξέτασε ο Καραϊβάζ «άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία για αρκετές εβδομάδες, υπονόμευσε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη του οποίου λέγεται, ότι διατηρούσαν προσωπικούς δεσμούς με τον άνδρα του θεάτρου, διορισμένου χωρίς διαφάνεια, έξι εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ».
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «για πολλούς παρατηρητές, ο Λιγνάδης είχε πολιτική προστασία, ενώ μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει περισσότερο, ισχυριζόμενος στην τηλεόραση, ότι είχε δοθεί χρόνος στον Δημήτρη Λιγνάδη για να διαγράψει ουσιαστικά στοιχεία».
Γίνεται επίσης αναφορά στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη.
Στο δημοσίευμα αναφέρονται και τα εξής: «Ο Καραϊβάζ θεωρούνταν έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ (…) Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ερευνητικός δημοσιογράφος είχε ασχοληθεί πρόσφατα πολύ με αθέμιτες μηχανορραφίες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Μεταξύ άλλων είχε κάνει αποκαλύψεις για εκβιασμούς για παροχή προστασίας από αστυνομικούς. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Καραϊβάζ ανέφερε αρκετές φορές ότι εγκληματικές συμμορίες κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα και επηρεάζουν ακόμη και αποφάσεις για επιλογή προσωπικού στην αστυνομία».
Στο δημοσίευμα της Liberation σημειώνεται επίσης ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Ελλάδα βρίσκεται σε σοκ, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου.
Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου αμφισβήτησαν την πιστότητα του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Όμως, το δημοσίευμα της Liberation όχι μόνο είναι υπαρκτό και αναφέρει ακριβώς αυτά τα στοιχεία, αλλά υπάρχει και ένα αντίστοιχο δημοσίευμα της κορυφαίας γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Το δεύτερο δημοσίευμα μάλιστα είναι προγενέστερο αυτού της Liberation, αλλά περιέργως δεν απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα της Le Monde αναρτήθηκε 10 Απριλίου 2021, ενώ της Liberation δύο μέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου του ίδιου έτους.
Πηγή: avgi.gr
Δείτε το επίμαχο βίντεο που επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα των γαλλικών εφημερίδων: