Η ιστορική Παγόδα στο λιμάνι του Πειραιά, είναι το νέο «κουφάρι» της πόλης μετά την εγκατάλειψη της, τις τελευταίες δεκαετίες.
Η κατασκευή της ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄60, τότε που ακόμα τα υπερωκεάνεια έφευγαν για Αμερική και Αυστραλία με χιλιάδες Έλληνες κυρίως από την επαρχία, αναζητώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μετά τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια.
Μετά τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO, το κτήριο τοπόσημο της πόλης, πέρασε στη νέα ιδιοκτησία. Η βασική σκέψη από τότε μέχρι σήμερα ήταν και είναι, ο χώρος να γίνει ξενοδοχείο. Όλα αυτά μέχρι σήμερα παραμένουν στα χαρτιά.
Η COSCO είναι γνωστό ότι λόγω κουλτούρας και εξειδίκευσης, έχει ρίξει το κύριο βάρος της δραστηριότητας της στις μεταφορές και τα εμπορευματοκιβώτια. Εξάλλου στον χώρο αυτό η κινέζικη εταιρεία είναι κυρίαρχη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για την Παγόδα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ακόμα τα εξής:
Διατηρητέο
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων αποφάσισε ομόφωνα τον Απρίλιο του 2013 τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείο, εφόσον το κτήριο του Σταθμού έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, καθώς αποτελεί συνάντηση της κορυφαίας αρχιτεκτονικής έκφρασης με την τεχνική και κατασκευαστική έκφραση, ενώ είναι χαρακτηριστικό τοπόσημο στην περιοχή του Πειραιά.
Το νέο master plan
Το Master Plan του Λιμένα Πειραιά, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 32/Δ/25-01-2023) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπει 4 νέα ξενοδοχεία στο λιμάνι του Πειραιά:
.
Νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο Πόρτο Λεόνε
Αφορά κτιριακό έργο επιφανείας 8.000 τ.μ. περίπου, το οποίο προγραμματίζεται να χωροθετηθεί ανατολικώς των εγκαταστάσεων Κανέλου στον χερσαίο χώρο νοτίως και σε επαρκή απόσταση από το Κονώνειο τείχος.
Μετατροπή της Παγόδας σε 5άστερο ξενοδοχείο & συνεδριακό κέντρο
Αφορά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής του εκθεσιακού κέντρου ΟΛΠ – κτηρίου «Παγόδα» και μετατροπής του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και βοηθητικούς χώρους για συνέδρια. Το έργο περιλαμβάνει γενική αναβάθμιση του κτηρίου, αποκατάσταση του μνημειακού χαρακτήρα του και διαμόρφωση της γύρω περιοχής.
Δύο νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε κτίρια αποθηκών
Αφορά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής των δύο κτηρίων πρώην αποθηκών βιομηχανικής κατασκευής στην περιοχή λιμένων επιβατών στην Ηετιώνεια ακτή, με επιφάνεια, αντιστοίχως, 8.800 τ.μ. και 15.000 τ.μ. περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) την άνοιξη του 2019 ενέκρινε την ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, υπό τον όρο «να μη μεταβληθεί η όψη του».
Στο τέλος παραθέτουμε την έκθεση ιστορικής και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης από ομάδα εργασίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου (2010).
Γιάννης Κλάδης













