Με το στερνό αντίο αποχαιρέτισαν σε εκκλησία της Αρτέμιδας, τον Τάσο Παρίση, η σύζυγος του, φίλοι του, αρκετοί πρώην συνάδελφοί του από το χώρο της ναυσιπλοΐας και συντοπίτες του από την Ανθούσα.
Η σορός του οδηγήθηκε στο αποτεφρωτήριο και με την τελευταία αυτή πράξη, “σφραγίζεται” το βιβλίο της ζωής του με σελίδες “γραμμένες” στις θάλασσες όλου του κόσμου, τις οποίες, έζησε μέχρι με το μεδούλι, ως καπετάνιος σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου.
“Θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλά βιβλία – ανέφερε παλιός συνάδελφός του- από όσα έζησε αυτός ο άνθρωπος αλλά και από το πόσο αγαπήθηκε στη θάλασσα και στη στεριά για την προσωπικότητα του, σκεφθείτε -κατέληξε ο παλιός του φίλος- ότι τα 500 μέλη του πληρώματος των κρουαζιερόπλοιων τον αντιμετώπιζαν με ανυπόκριτο σεβασμό αλλά και θαυμασμό για το ευρηματικό του χιούμορ.
Για τους περισσότερους από τους παλιούς συναδέλφους του, το τέλος που ό ίδιος επίλεξε για τον εαυτό του ήταν κάτι που κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί και ίσως είναι αυτός ο λόγος που στο άκουσμα της «κακιάς είδησης» πάγωσαν όλοι ανεξαιρέτως! (το τραγικό τέλος του Καπετάν Τάσου είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα αυτό τον καιρό στο χώρο της ελληνικής ναυτοσύνης)
Ο Άνδρας με τη λευκή γενειάδα (που ακουμπάει τα ακροδάχτυλα του στον νεότερό του με το κόκκινο μπλουζάκι) είναι ο καπετάν ΤΑΣΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ.
Στην προσωπικότητα του καπετάνιου Τάσου Παρίση αναφέρθηκε με συγκινητικό τρόπο και ο ποιητής-δημοσιογράφος Ζαχαρίας Σώκος (ο αδελφός του ήταν συνάδελφος του καπετάνιου)
Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ναυτοσύνης που γνώρισα από κοντά (εκ του καπετάνιου αδερφού μου) και που πανθομολογούμενα τίμησε με την προσωπικότητά του, την ικανότητά του, τη δυνατότητα να εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στα 500 μέλη του πληρώματος των κρουαζιερόπλοιων που πλοηγούσε και τα υπέρ των 1000 απαιτητικών επιβατών.
"Ο Άνδρας αυτός χθες, σε ηλικία 83 ετών, στην μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης , στην περιοχή της Ανθούσας, μη αντέχοντας να βλέπει, για τρίτη φορά το σπίτι του να καίγεται, έβαλε τέλος στη ζωή του.
Λυπαμαι παρά πολύ για τα νέα που θα ανεβάσω αλλά δυστυχώς ο αγαπημενος και καλός μου φίλος Καπταιν Τάσος Παρισης έδωσε τέλος στην ζωή του σήμερα όταν είδε να χάνεται το σπίτι του στις φωτιές. Είναι ανείπωτη η θλίψη και ο πόνος μου....
Ο ΑΝΔΡΑΣ αυτός, μια χαρούμενη και ευγενική μορφή, ήταν γενναίος, έντιμος, με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, ωραία παρουσία και παρρησία σπάνια και με την πράξη του αυτή σάρκασε τη διαρκή ανικανότητά μας να διαχειριστούμε τα του οίκου μας….στην ουσία μας είπε: παιδιά , την τρίτη φορά ως γνωστόν καίγεσαι, λουστείτε μόνοι σας τη μιζέρια και την ανημποριά μας, εγώ αποχωρώ…
Καλό σου ταξίδι ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΑΣΟ, η πορεία σου σε αυτό τον κόσμο ήταν ωραία και εσύ ΑΞΙΟ"
Σύμφωνα με πληροφορίες του neologosattikis.gr ο θάνατος του 84χρονου Τάσου Παρίση χαρακτηρίστηκε και από την αστυνομία ως «πράξη αυτοχειρίας» στην οποία, όπως είναι, ήδη, γνωστό, κατέληξε «μη μπορώντας να σηκώσει το βάρος μιας τρίτης καταστροφής του σπιτιού του από πυρκαγιά.»
Ο φακός αποτύπωσε την οροφή της κατοικίας του καπετάνιου Τάσου Παρίση παραδομένη στις φλόγες.
Η αυτοκτονία του ηλικιωμένου μόλις είδε τη φωτιά να μπαίνει στο σπίτι του, έχει προκαλέσει συγκίνηση και θλίψη. Η σύζυγός του, έμαθε τα τραγικά νέα και έσπευσε το πρωί στο σπίτι που ο άντρας της, έδωσε τέλος στη ζωή του. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 πάλευε μόνος και δεν ήρθε ποτέ βοήθεια από την Πυροσβεστική.
Όλη τη νύχτα έμεινε εκεί προσπαθώντας μόνος του να κρατήσει τις φλόγες μακριά από το σπίτι του. Ένα σπίτι που είχε ακόμη ζημιές από την τελευταία φωτιά και ο 84χρονος προσπαθούσε να φτιάξει. «Δεν εμφανίστηκε κανένα πυροσβεστικό όχημα για να σβήσει τη φωτιά, κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γυναίκα του.
Ο αυτόχειρας, πρώην καπετάνιος είχε εγκαταλείψει, μαζί με τη σύζυγό του, το σπίτι όταν έγιναν οι σχετικές εκκλήσεις από την αστυνομία και την πυροσβεστική. Αργότερα, ωστόσο, άφησε πίσω τη γυναίκα του και επέστρεψε στην κατοικία του, αισθανόμενος τύψεις που δεν έκανε τίποτα για να την προστατεύσει.




