Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 18:57

ΕΣΗΕΑ: Επιστολή έντονης διαμαρτυρίας για το Euronews…

logoartc_f
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε στην Πρόεδρο κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντιπρόεδρο κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τιερί Μπρετόν την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρόμενο έντονα για το επικείμενο «κλείσιμο» της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε/κυρία….
 
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ένωση δημοσιογράφων της Ελλάδας, που  εκπροσωπεί περισσότερους από 6.000 δημοσιογράφους και είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ / ΕΟΔ).
 
Ενημερωθήκαμε από τους έλληνες και γάλλους συναδέλφους που εργάζονται στην EURONEWS Television, ότι η διεύθυνση της εταιρείας τους ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το επικείμενο κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας (Τηλεόραση και Διαδίκτυο) του EURONEWS στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποσύρει τη χρηματοδότηση για την Ελληνική Υπηρεσία.
 
Στην πραγματικότητα η συνεργασία των φρήλανς δημοσιογράφων με την Ελληνική Υπηρεσία έχει ήδη τερματιστεί και στο εγγύς μέλλον, όλοι οι μόνιμα εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό, θα απολυθούν και θα μείνουν χωρίς δουλειά.
 
H διοίκηση του EURONEWS επικαλείται δικαιολογίες, όπως τη χαμηλή διάχυση της ελληνικής γλώσσας, αγνοώντας εντελώς την πολιτιστική της αξία, καθώς μιλιόταν από τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης. Όπως και τη σημασία της για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι οι ‘Ελληνες και οι Κύπριοι αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού κοινού και όχι αμελητέα μειοψηφία, αυτή η απόφαση όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει την ελληνική γλώσσα και άμεσα την αρχή multilingualism, που ενστερνίζεται και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επιπλέον, η απόφαση αυτή επηρεάζει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας, οι οποίοι μετά την επιτυχημένη εργασία τους στο EURONEWS για σχεδόν 10 χρόνια, έχοντας επιδείξει επαγγελματικές δεξιότητες  και αποτελεσματικότητα, θα οδηγηθούν  στην ανεργία εν μέσω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, που επηρεάζουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
 
Επιπροσθέτως η λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, που είναι το πιο διαδεδομένο και καθιερωμένο μέσο επικοινωνίας, εξασφαλίζει τα μέγιστα επίπεδα ενημέρωσης. Το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας του EURONEWS αποτελεί σαφές πλήγμα για την πολυφωνία των ΜΜΕ, θεμελιώδη πυλώνα της Δημοκρατίας που αποτελεί το επίκεντρο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης.
 
Πέρα όλων αυτών, η ενέργεια αυτή εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εγκαταλείπεται μια επένδυση μακράς διάρκειας, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη μοναδική περίπτωση έως σήμερα, που αναστέλλεται η λειτουργία Υπηρεσίας σε μια επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει ήδη αποφασίσει να υποστηρίξει τους συναδέλφους, των οποίων οι θέσεις εργασίας στην Ελληνική Υπηρεσία του EURONEWS (Τηλεόραση & Διαδίκτυο) βρίσκονται σε κίνδυνο, απαιτώντας από τη διοίκηση του EURONEWS να ανακαλέσει την απόφαση, με την οποία παραβιάζονται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ και απειλείται η ποιοτική ενημέρωση. Απόφαση πλήγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς ακόμη και το όνομα της Ευρώπης προέρχεται από την ελληνική γλώσσα.
Αξιότιμε κύριε/κυρία…
 
Εκ μέρους των συναδέλφων μας σας καλούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας, να συνεχιστεί η λειτουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας (Τηλεόραση & Διαδίκτυο) του ΕURONEWS, αίτημα το οποίο στηρίζουν η ‘Ενωση Συντακτών Κύπρου και οι γαλλικές αδελφές Ενώσεις SNJ και SNJ- CGT.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Η  Πρόεδρος    Ο  Γενικός  Γραμματέας»
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Στη Βουλή τα σχολικά
γεύματα και οι συγχωνεύσεις
στη Νίκαια
 
«Όταν και η ίδια ντροπή
ντρέπεται»
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2021, 09.19
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η συνεργασία των κρατών της Μεσογείου»
Στην ανάγκη για συνεργασία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, με στόχο την ευημερία των...
21 Οκτωβρίου 2021, 19.28
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Πρόκληση η αποφυλάκιση Πατέλη
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά: Η αποφυλάκιση Πατέλη συνιστά πρόκληση για τους δημοκρατικούς πολίτες...
20 Οκτωβρίου 2021, 22.54
Εφτά «μνηστήρες» για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου...

Ναυτιλία

22 Οκτωβρίου 2021, 18.04
«Καμιά ειδική μεταχείριση, κανένα προνόμιο υπέρ των συνδικαλιστών!!»
«Μέσα σε μια περίοδο όξυνσης και γιγάντωσης των Ναυτεργατικών προβλημάτων και κλιμάκωσης της επίθεσης...
21 Οκτωβρίου 2021, 19.24
Το Λιμάνι του Πειραιά φιλοξενεί το Συνέδριο “Green Port Cruise & Congress “
To 16o Συνέδριο Green Port Cruise&Congress που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, φιλοξενείται από την ΟΛΠ Α.Ε. και διαρκεί από...
20 Οκτωβρίου 2021, 18.41
CLIA: Η νέα Γενική Διευθύντρια στην Ευρώπη
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ο κύριος φορέας και η ηγετική φωνή της παγκόσμιας κοινότητας...

Πειραιάς

21 Οκτωβρίου 2021, 19.32
Εργασίες καθαρισμού στις παραλίες Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια
Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες καθαρισμού στις δύο παραλίες της πόλης μας,  Φρεαττύδα και Βοτσαλάκιααπό τον...
20 Οκτωβρίου 2021, 18.36
Ημερίδα από το «Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά»
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η 1η Ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου...