Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 20:11

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα

damanaki ixthok1
Του Παναγιώτη Ιατρόπουλου
 
Το  1938 προς το τέλος του καλοκαιριού η Ευρώπη ανέπνεε με δυσκολία αφού ήδη είχε πατήσει το κατώφλι του μεγαλύτερου πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία, στο Παρίσι η Ιταλία είχε μόλις κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο νικώντας την Ουγγαρία 4-2,Νοέμβρη ο Κεμάλ Ατατούρκ εγκατέλειπε τα εγκόσμια και ο Γκρίνσπαν έγραφε ιστορία σκοτώνοντας τον φομ Ρατ στο Παρίσι που απαντήθηκε απ’ τους Ναζί με τη νύχτα των κρυστάλλων. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έφτανε σ’ ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας το Μπράλο όπου το μόνο που ακούγονταν μέσα Νοέμβρη, ήταν το γλεντοκόπι στο σπίτι του σαντουριέρη Κώστα Τσίτσα.
 
Με το όργανο κουρντισμένο τέζα, τα καβαλαράκια σφιγμένα, τις 105 χορδές και τις 41 νότες να μη προλαβαίνουν τον ήχο απ’ τα μπακετίνια που έτρεχαν δαιμονισμένα στα χέρια του Κώστα που γιόρταζε τον ερχομό του τρίτου του παιδιού του Νίκου που άρχιζε έτσι τη πρώτη του ζωή. Στο πυκνό χρόνο εκείνης της δραματικής εποχής ο μικρός Νίκος Τσίτσας, πρόλαβε να ζωγραφίσει αχνά στη πρώτη του μνήμη το πατέρα του σαν το κέντρο του κόσμου αφού με το σαντούρι του έδινε ρυθμό στους χορευτές, χωρίς όμως να του εξηγεί κανείς ότι ο χορός και τα βήματα, προέρχονται από το φόβο των ανθρώπων για το θάνατο. Αυτό θα το μάθει το καλοκαίρι του 1943 αφού προλάβει όμως να αιχμαλωτίσει τη μορφή του αλυσοδεμένου σαντουριέρη,  σηκωμένος στα χέρια- τι ειρωνεία- του Πρόδρομου Κασσιού, σ’ ένα τραίνο για τις φυλακές της Λάρισας που όμως δεν έφτασε ποτέ γιατί ανατινάχτηκε στο κούρνοβο όπου για λίγους ένοχους χάθηκαν πολλοί αθώοι… Στα 12 χρόνια του θα χάσει και τη μητέρα του Μάρθα για να του μείνει η γιαγιά Γαρουφαλιά ελπίδα, στήριγμα, καταφύγιο και απαντοχή για τα ήσυχα βράδια όπου το χάδι της ήταν το εισιτήριο για τα όνειρά του πάντα ανήσυχα, ταραγμένα αλλά στο τέλος η καταπιέζουσα επιθυμία να φωνάζει, πως κάθε αύριο είναι μια άλλη μέρα, μια νέα αρχή. 
 
Η δεύτερη ζωή του Νίκου Τσίτσα  είναι γεμάτη απορίες, αρνήσεις, ερωτήματα όπως γιατί τον διώχνουν απ’ τα βαφτίσια, τους γάμους, τις χαρές τους αρραβώνες. Γιατί παίρνει εξαπτέρυγο μόνο στις κηδείες.. Άριστος μαθητής στο Γυμνάσιο γρήγορα διεμήνυσε στους μπαρμπάδες του, πως δε θα γίνει μήτε ράφτης μήτε παπάς μήτε εργάτης δρόμων ή λατομείων. Έκανε μια παραχώρηση στη χωροφυλακή γιατί εκεί εξασφάλιζε ρούχα, φαγητό και εύκολη στέγη. Έτσι άρχισε η άνοδος του Νίκου Τσίτσα που δεν ήταν  Barry Lyndon και γι’ αυτό δε συνοδεύτηκε από κάθοδο και πτώση, παρά έμεινε σε διαρκή περιφορά στον υψιπετή χώρο πολιτικής, κοινωνίας και συνείδησης ανθρώπων, πράγμα ακατόρθωτο αφού πέρασε στο μεταξύ ως συνδαιτυμόνας από τις οικογένειες δύο πρωθυπουργών και ως κεφαλή δυο πολύ μεγάλων κοινωφελών οργανισμών ( ΙΚΑ, ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ) έστερξε τις ανάγκες των ανθρώπων χωρίς φειδώ και για τους χωριανούς του τα απαραίτητα ρουσφέτια που δεν ήταν λίγα και που καθόλου δεν τον βοήθησαν στη Τρίτη του ζωή.  Το βράδυ της πρώτης Τρίτης του φετινού Αυγούστου και εν μέσω της τρίτης του ζωής, παρακολουθούσα από πολύ κοντά τον Νίκο Τσίτσα  σε βραδιά αφιερωμένη στον ίδιο σχετικά με τη δωρεά της μεγάλης του συλλογής στη πλατεία του χωριού του.
 
Καθισμένος απόμερα, παραδομένος αναπότρεπτα στις σκέψεις του, με το αδύναμο φώς της κολώνας πίσω του να δημιουργεί εικόνα κιαροσκούρο γύριζε γρήγορα την οθόνη της μνήμης του ερευνώντας με φως τα σκοτάδια της αναπάντεχης ζωής του. Δίπλα του η κωσταντινιά  διάβαζε σιωπηλά τις πιο βαθιές του σκέψεις που και ο ίδιος δε γνώριζε ή αρνιόταν την ύπαρξη τους γιατί η αποδοχή και η συμφιλίωση με όλα να μοιάζει με υποταγή. Γενναίε Νικόλαε οι πλανόδιες αγάπες σου βρήκαν στέγη εκεί που αγάπησες, λυπήθηκες, αδικήθηκες, φοβήθηκες, αλλά το μέσα σου το εντελώς δικό σου, φώναζε ασταμάτητα πως όλα είναι δρόμος και το σκηνικό βγαλμένο από τη τελευταία σκηνή στις νύχτες της Καμπίρια που μόνο ο Φ. Φελλίνι μπορούσε να δώσει.
 
Ακόμα κι’ αν προδόθηκε η βαθύτερη πίστη σου από ανάπηρη αγάπη, πάντα υπάρχει μια περιπλανώμενη νυχτερινή παρέα ανέμελων και ελαφρών πνευμάτων που θα κρατά μια θέση για σένα πεισματικά… Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.                      
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Απάντηση Ξανθού στα περί
«αδιάβαστου Τσίπρα»
του Πλεύρη 
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ.
Μανωλάκου στη Σαλαμίνα 
 
To ευρωπαϊκό μοντέλο
βιώσιμης ανάπτυξης
ανοικτό στους πολίτες

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα 
 
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.30
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Σαλαμίνα
Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και...
21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.23
Απάντηση Ξανθού στα περί «αδιάβαστου Τσίπρα» του Πλεύρη
Απάντηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο....
20 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Σήμα κινδύνου για τις πλημμύρες στον Κηφισό…
Την έντονη ανησυχία των Δημάρχων Πειραιά,...

Ναυτιλία

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.05
«Διαδραστικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας στο Norwegian Prima»
Εντυπωσιακές «πρωτιές» όχι μόνο για την...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.11
“Λάσκεια 2021” από τον  Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας
Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.05
«Απειλές απόλυσης σε ανεμβολίαστους Ναυτεργάτες!!!»
Ανακοινωση-Καταγγελία της...

Πειραιάς

20 Σεπτεμβρίου 2021, 21.45
«Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Το πρόγραμμα για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.34
«Φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ¨»
Η Δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους»...