Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 23:08

Πολ Μέισον για Αφγανιστάν :«Κάναμε λάθος, τελείωσε, ποτέ ξανά»

damanaki ixthok1
«Είκοσι χρόνια φιλελεύθερου παρεμβατισμού κατέρρευσαν» τονίζει ο βραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
 
Με σκληρή γλώσσα αναλύει ο Πολ Μέισον την καταστροφή που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν την Καμπούλ, την υποστηριζόμενη κυβέρνηση από τις ΗΠΑ να καταρρέει και χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
 
«Είδα από πρώτο χέρι πώς ο φιλελεύθερος παρεμβατισμός και η εκστρατευτική μανία διέρρηξαν την πολιτική ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης το 2001: αυτό που πρέπει να ζητήσουμε τώρα είναι απλώς η παραδοχή: κάναμε λάθος, τελείωσε, ποτέ ξανά» τονίζει ο βραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter με αφορμή άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα.
 
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους: η εκκένωση της Σαϊγκόν πραγματοποιήθηκε εν μέσω αποτελεσματικής παγκόσμιας σταθερότητας. Τη δεκαετία του 2020 θα δούμε να αυξάνεται η αντιπαλότητα των ομοτίμων - πρέπει να πάρουμε τα βαθιά διδάγματα του Αφγανιστάν - το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε» σημειώνει.
 
«Δεν υπήρξε ψηφοφορία, ούτε σοβαρός έλεγχος των αποφάσεων του 2001 και του 2006 σχετικά με τις αναπτύξεις στο Αφγανιστάν. Το υπουργικό συμβούλιο απέτυχε, το κοινοβούλιο απέτυχε, οι στρατιωτικοί αρχηγοί απέτυχαν» αναφέρει.
 
«Σε ό,τι αφορά την Ινδο-Ειρηνική "καραμπόλα", το αφγανικό χτύπημα παρέδωσε στην Κίνα ένα άλλο κράτος-πελάτη. Σε ό,τι αφορά την Παγκόσμια Βρετανία - ένα αστείο. Όσο για την
 
Ολοκληρωμένη Επισκόπηση (σ.σ.: IR -  έγγραφο με τη διατύπωση της εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς πολιτικής)» συνεχίζει ο Πολ Μέισον
 
«Το IR αναφέρει το Αφγανιστάν μόλις δύο φορές, και τις δύο φορές θεωρώντας ότι λειτουργεί ως συνήθως. Δεν έγινε εκτίμηση κινδύνου εθνικής ασφάλειας για το IR, οπότε δεν έχουμε χάρτινα ίχνη για το ποιος έχασε αυτούς τους κινδύνους...» σημειώνει.
 
«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ έκπληκτα για να το διατυπώσουν αυτό, αλλά ως κάποιος που είδε πόσο βαθιά η ελίτ είχε δεσμευτεί να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια ατζέντα του Μπλερ, η οποία επιβιώνει ως “παγκόσμια Βρετανία”, αυτό είναι το τέλος μιας 20χρονης έπαρσης» σχολιάζει.
 
«Ιράκ - ήττα/απόσυρση, Συρία - άδοξη ανάβαση, Λιβύη - καταστροφή*ck; Ουκρανία - δεν ενδιαφέρεται καν. Αφγανιστάν - ήττα/απόσυρση. Θα μάθουμε;» διερωτάται.
 
«Αντιμετωπίζουμε τώρα ένα αποσυντεθειμένο παγκόσμιο σύστημα, μεγαλύτερο κίνδυνο, μεγαλύτερη απειλή, με τους ηλίθιους ελίτ του Τζόνσον να είναι αποφασισμένοι να πυροδοτήσουν τον εσωτερικό πολιτιστικό πόλεμο...» αναφέρει ακόμη.
 
«Δεν θέλω κάποια σκληρή έρευνα για το αφγανικό χάλι - Θέλω τη γνώση και τη λήψη αποφάσεων για το Κοινοβούλιο - Και ορισμένοι βουλευτές που καταλαβαίνουν/ενδιαφέρονται αρκετά για το εξωτερικό/την άμυνα/την ασφάλεια να είναι έστω γνώστες σε αυτό» τονίζει με νόημα
 
«...Και θυμηθείτε. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν οδήγησε την αντιπολίτευση για το Αφγανιστάν/Ιράκ για ηθικούς λόγους: πέρασε δεκαετίες ασχολούμενος με θέματα/ανθρώπους και ήξερε ότι η παρέμβαση θα αποτύχει» παρατηρεί.
 
«Το μόνο που ζητάμε από τους βουλευτές που θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν να κυβερνούν τον κόσμο μέσω του εκστρατευτικού πολέμου είναι να παρακολουθήσουν κάποιες διαλέξεις, να διαβάσουν κάποια έρευνα - και να αναλάβουν την ευθύνη για τις αποτυχίες» καταλήγει με νόημα ο Βρετανός δημοσιογράφος.
 
Πηγή:avgi.gr

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Απάντηση Ξανθού στα περί
«αδιάβαστου Τσίπρα»
του Πλεύρη 
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ.
Μανωλάκου στη Σαλαμίνα 
 
To ευρωπαϊκό μοντέλο
βιώσιμης ανάπτυξης
ανοικτό στους πολίτες

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα 
 
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.30
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Σαλαμίνα
Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και...
21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.23
Απάντηση Ξανθού στα περί «αδιάβαστου Τσίπρα» του Πλεύρη
Απάντηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο....
20 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Σήμα κινδύνου για τις πλημμύρες στον Κηφισό…
Την έντονη ανησυχία των Δημάρχων Πειραιά,...

Ναυτιλία

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.05
«Διαδραστικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας στο Norwegian Prima»
Εντυπωσιακές «πρωτιές» όχι μόνο για την...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.11
“Λάσκεια 2021” από τον  Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας
Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.05
«Απειλές απόλυσης σε ανεμβολίαστους Ναυτεργάτες!!!»
Ανακοινωση-Καταγγελία της...

Πειραιάς

20 Σεπτεμβρίου 2021, 21.45
«Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Το πρόγραμμα για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.34
«Φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ¨»
Η Δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους»...