Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 20:31

«Πρωτοβουλία για να μπει τέλος στην κυβερνητική κηδεμονία της ΠΝΟ»

damanaki ixthok1
Μπροστά στο επικείμενο 30ο έκτακτο συνέδριο της ΠΝΟ στις 29/6 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ  της ΠΕΝΕΝ με διευρυμένη σύνθεση (τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά) προκειμένου να διαμορφώσει την τακτική της ΠΕΝΕΝ σε αυτό.
 
Στην σύσκεψη προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος μια σειρά απόμαχοι πρώην στελέχη της ΠΕΝΕΝ που ο καθένας τους είχε ιδιαίτερη και ξεχωριστή συμβολή στην πολύχρονη αγωνιστική πορεία του ιστορικού μας Σωματείου.
 
Μετά από εκτενή διαλογική συζήτηση το διευρυμένο Δ.Σ κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω αποφάσεις:
 
Στο επικείμενο έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΠΝΟ έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και οι συσχετισμοί των δυνάμεων που επιτρέπουν το αγωνιστικό μπλοκ στο ν.σ.κ να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την ηγεσία της ΠΝΟ και με τον τρόπο αυτό να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα κόβοντας τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης της ΠΝΟ από τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά κέντρα βάζοντας τις βάσεις για να πορευτεί επιτέλους η Ομοσπονδία στην ρότα υπεράσπισης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.
 
Οι αναφερόμενες θετικές προϋποθέσεις ισχύουν ακόμη και σήμερα που το συνέδριο θα γίνει με το ισχύον αντιδραστικό - αντιδημοκρατικό καταστατικό το οποίο διατηρήθηκε αλώβητο όλη την μεταπολιτευτική περίοδο επειδή αυτό επέβαλαν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων που άσκησαν την διακυβέρνηση της χώρας μας.
 
Ειδικότερα όπως προκύπτει από τον συσχετισμό στα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία, το μπλοκ των 8 Σωματείων (εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός) έχει 38 αντιπροσώπους, το αντίστοιχο των 4 ναυτεργατικών Σωματείων 37 ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων 5. Το σύνολο των αντιπροσώπων είναι 79 (με τον περιορισμό του 1/10 των εκπροσώπων των Σωματείων).
 
Χωρίς να επισέλθουμε σε περαιτέρω ανάλυση των καταγεγραμμένων συσχετισμών οφείλουμε να σημειώσουμε από τα παραπάνω στοιχεία αναντίρρητα και αντικειμενικά προκύπτει η δυνατότητα του μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων να σπάσει το αντιδραστικό καταστατικό μέσα από το οποίο επιχειρείται διαχρονικά η αλλοίωση των συσχετισμών και η φαλκίδευση της βούλησης των Ναυτεργατών.
 
Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΕΝΕΝ προκειμένου να συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος δηλώνει την παραίτησή της από την διεκδίκηση δική της υποψηφιότητας από τις δικές της δυνάμεις. Κατά συνέπεια η υποψηφιότητα θα προταθεί από τις άλλες δυνάμεις η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση κοινής συμφωνημένης αποδοχής.  Σε κάθε περίπτωση αυτή η υποψηφιότητα θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από εφοπλιστικές επιρροές και κάθε είδους δεσμεύσεις.   
 
Είναι αυτονόητο ότι τόσο το πρόσωπο κοινής αποδοχής όσο και οι δυνάμεις που θα το στηρίζουν θα πρέπει να συμφωνήσουν και να συμπορευτούν σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο το οποίο κατά την γνώμη μας θα πρέπει να είναι το παρακάτω:
 
- Καθορισμός κοινής γραμμής η οποία θα έχει στο επίκεντρο τα Ναυτεργατικά προβλήματα, την αποφασιστική υπεράσπιση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, την συνεπή πάλη ενάντια στην εφοπλιστική και κυβερνητική πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει το ξήλωμα όλου του αντιναυτεργατικού  θεσμικού - νομοθετικού οπλοστασίου που σήμερα είναι αυτό που κατοχυρώνει τα εφοπλιστικά συμφέροντα και αποτελεί την κύρια πηγή των Ναυτεργατικών προβλημάτων.
 
- Σχέδιο καταστατικού της ΠΝΟ με βάση τον νόμο 1264/82 με προσθήκες που αναβαθμίζουν την δημοκρατία, την αντιπροσωπευτικότητα και την γνήσια καταγραφή της βούλησης των Ναυτεργατών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της ΠΝΟ (κατάργηση 1/10, απλή αναλογική, συλλογική δομή, δημοκρατική λειτουργία κ.λπ). Στην βάση αυτή προτείνουμε την σύγκληση καταστατικού συνεδρίου μέσα στο επόμενο 6μηνο και την συγκρότηση αντιπροσωπευτικής επιτροπής  που θα διαμορφώσει τις θέσεις του νέου καταστατικού.
 
- Κοινή συμφωνία στην διαφανή διαχείριση των οικονομικών της ΠΝΟ με την επαναθεμελίωση των αρχών για τα έσοδα και τα έξοδα της ΠΝΟ.
 
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν ευδοκιμήσει η πρωτοβουλία αλλαγής του καταστατικού και οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού τορπιλίσουν και αυτή την προσπάθεια, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο....... το οποίο μπορεί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων αλλαγών που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες, τα Ναυτεργατικά προβλήματα αλλά και οι ίδιοι οι Ναυτεργάτες που επιθυμούν η Ομοσπονδία να είναι όργανο στα δικά τους χέρια και όχι παραμάγαζο των εφοπλιστών. 
 
Η παραπάνω πρόταση απευθύνεται στα Σωματεία και τους αντιπροσώπους των: ΠΕΜΕΝ - Στέφενσων - ΠΕΝΗΕΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ και σε άλλους αντιπροσώπους που θα λάβουν μέρος στο επικείμενο 30ο συνέδριο της ΠΝΟ.
 
Για τον σκοπό αυτό απευθύνουμε πρόσκληση κοινής σύσκεψης σε χώρο και χρόνο που θα συμφωνηθεί από κοινού ώστε να συζητηθούν οι εκατέρωθεν θέσεις και απόψεις.
 
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Στη Βουλή τα σχολικά
γεύματα και οι συγχωνεύσεις
στη Νίκαια
 
«Όταν και η ίδια ντροπή
ντρέπεται»
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2021, 21.27
Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι Κομματικές  Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ. ...
23 Οκτωβρίου 2021, 09.19
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η συνεργασία των κρατών της Μεσογείου»
Στην ανάγκη για συνεργασία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, με στόχο την ευημερία των...
21 Οκτωβρίου 2021, 19.28
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Πρόκληση η αποφυλάκιση Πατέλη
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά: Η αποφυλάκιση Πατέλη συνιστά πρόκληση για τους δημοκρατικούς πολίτες...

Ναυτιλία

22 Οκτωβρίου 2021, 18.04
«Καμιά ειδική μεταχείριση, κανένα προνόμιο υπέρ των συνδικαλιστών!!»
«Μέσα σε μια περίοδο όξυνσης και γιγάντωσης των Ναυτεργατικών προβλημάτων και κλιμάκωσης της επίθεσης...
21 Οκτωβρίου 2021, 19.24
Το Λιμάνι του Πειραιά φιλοξενεί το Συνέδριο “Green Port Cruise & Congress “
To 16o Συνέδριο Green Port Cruise&Congress που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, φιλοξενείται από την ΟΛΠ Α.Ε. και διαρκεί από...
20 Οκτωβρίου 2021, 18.41
CLIA: Η νέα Γενική Διευθύντρια στην Ευρώπη
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ο κύριος φορέας και η ηγετική φωνή της παγκόσμιας κοινότητας...

Πειραιάς

23 Οκτωβρίου 2021, 21.32
«Πρωτοβουλίες άμεσης και ευέλικτης δράσης στο Νέο Φάληρο»
Την ανάληψη πρωτοβουλιών άμεσης και ευέλικτης δράσης για την επιτακτική ολοκλήρωση των έργων στον Κηφισό, την...
23 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Σκηνή «Ωμέγα» η νέα σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Το εμβληματικό μνημείο της πόλης μας, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς...
21 Οκτωβρίου 2021, 19.32
Εργασίες καθαρισμού στις παραλίες Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια
Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες καθαρισμού στις δύο παραλίες της πόλης μας,  Φρεαττύδα και Βοτσαλάκιααπό τον...