Τρίτη, 03 Αυγούστου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 00:00

Βιβλιοθήκη Ζακύνθου: Η αρχαιότερη Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα…

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου είναι η αρχαιότερη Βιβλιοθήκη στην ελληνική επικράτεια με συνεχή και ανελλιπή λειτουργία για τέσσερις αιώνες.
 
Ιδρύθηκε το έτος 1628 από το Θωμά Φλαγγίνη, (από πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Κύπρια), διάσημο Έλληνα κεφαλαιούχο της Βενετίας του 17ου αιώνα.
 
Ο Θωμάς Φλαγγίνης δωρίζει στην Κοινότητα της Ζακύνθου 200 τόμους με τους δοκιμότερους Έλληνες, Λατίνους και Ιταλούς συγγραφείς καθώς και λεξικά για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα ιδρύει και τη Σχολή Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και μέχρι την πτώση της Γαληνοτάτης το 1797 ανήκε στην Εποπτεία των Συνδίκων. Η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στα Επτάνησα, η Γαλλική κατοχή και η δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Δ.Ι.Β.Ζακύνθου, η οποία λαμβάνει τη νέα της μορφή και δομή το 1803.
 
Πλουτίζεται από τις δωρεές των Ζωσιμάδων, Θεοδοσίου Δημάδη και άλλων ευεργετών και αποτελεί το λίκνο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την πνευματική καλλιέργεια . Κατέστη δε το προζύμι για τη μετέπειτα αναγέννηση των γραμμάτων, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε από το Διονύσιο Σολωμό, άξιο τέκνο της Ζακύνθου, αλλά και από τους άλλους πνευματικούς δημιουργούς, οι οποίοι απετέλεσαν το Σολωμικό κύκλο και συνέβαλαν στη δημιουργία της Επτανησιακής Σχολής.
 
Επί διευθύνσεως του καθηγητή Φιλητά, προσαρτήθηκε εις το Γυμνάσιο Ζακύνθου και ως το 1882, διευθυντής αυτής αυτοδίκαια διορίζεται ο εκάστοτε Γυμνασιάρχης.
 
Το 1882, ο υπουργός Κωνσταντίνος Λομβάρδος απέσπασε τη Βιβλιοθήκη από τη δικαιοδοσία του Γυμνασίου, διόρισε επόπτη τον ιστορικό Παναγιώτη Χιώτη και όρισε βοηθό του, ενώ τις 22 Μαρτίου 1883 εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός της.
 
Ο Παναγιώτης Χιώτης έδωσε νέα πνοή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και κληροδότησε σ’ αυτή το αρχείο του, όπως και πολλοί ευπατρίδες Ζακύνθιοι, ανάμεσα στους οποίους ο Ρομβέρτος Σολωμός, ο Φραγκίσκος Μουτζάν, Α. Στραβοπόδης, ενώ το 1927 μετά το θάνατο του Σπυρίδωνος Δεβιάζη προσαρτήθηκε στη Δ.Ι.Β.Ζακύνθου και η ιδρυθείσα από τον ίδιο Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με την επιθυμία του.
 
Παρά τις κατά καιρούς απώλειες βιβλίων, κυρίως λόγω φθοράς, το 1937 ενισχύθηκε ο αριθμός των βιβλίων της με σπουδαίες δωρεές από την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον Νικόλαο Ιγγλέση, Αργασάρη- Λομβάρδο κ.α.
 
Κατέστη δε το σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και των Κατοχικών χρόνων, επί διευθύνσεως Δ. Κοριατοπούλου (1936-1950).
 
Η σεισμοπυρκαγιά που έπληξε τη Ζάκυνθο στις 12 Αυγούστου 1953 κατέστρεψε τη Δ.Ι.Β.Ζ. Όμως με ευαισθησία, υπευθυνότητα και αγάπη ο Ζακυνθινός πνευματικός κόσμος βοήθησε στην ανασύσταση της Δ.Ι.Β.Ζ. Χιλιάδες τόμοι δωρίστηκαν από τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Πυρήνας η ιδιωτική βιβλιοθήκη του Λ.Χ.Ζώη.
 
Σήμερα η Δ.Ι.Β.Ζακύνθου περιλαμβανει διάφορα Αρχεία όπως Π. Χιώτη, Λ.Χ. Ζώη, Μαρίνου Σιγούρου, Ντίνου Κονόμου, Βούλτσου, Τσακασιάνων, Ν. Βαρβιάνη, Χαριάτη, Χαριτάκη, Αβούρη, Χριστόφορου Ταβουλάρη, Α. Φλάμπουρα, Μ. Φλαμπουριάρη, Α. Μάτεση, Δ. Μάργαρη, Κλάδη, Τ. Τσουκαλά, Σ. Καββαδία και άλλων δωρητών. Αριθμεί περίπου 80.000 τίτλους βιβλίων, ενώ με τα περιοδικά και τις εφημερίδες περνά το όριο των 82.000 τίτλων. Χαρακτηριστικά 50.000 περίπου τίτλοι βιβλίων εκτείνονται χρονολογικά από το τέλος του 15ου - αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, ελληνικά και ξενόγλωσσα, τα οποία ως προς το περιεχόμενο καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης.
 
Διατηρεί επίσης θρησκευτικά κειμήλια, ευαγγέλια 16ου, 17ου, 18ου, και 19ου αιώνα, χειρόγραφα κ.λ.π. Το συγκεκριμένο αυτό τμήμα των παλαιών βιβλίων, κειμηλίων και χειρογράφων, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό Αρχείο, το οποίο με την παρουσία του ενισχύει το ρόλο της Δ.Ι.Β.Ζακύνθου ως ένας χώρος μελέτης και έρευνας για φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.
 
Γι΄αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας. Στη Δ.Ι.Β.Ζακύνθου ανήκει Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πίνακες της Επτανησιακής Σχολής ( Ν. Καντούνη, Π. Παυλίδου, Μινώτου, Ταμβάκη, Δ. Πελεκάση ) και έργα της Χαρίκλειας Ξενοπούλου, Αμαλίας Νταγιάντα, Μαρίας Ρουσσέα, Γεωργίου Συρίγου και άλλων.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή φωτογραφιών των δωρητών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, όπως και οι φωτογραφίες της προσεισμικής Ζακύνθου και της κατεστραμμένης από τον σεισμό του 1953 (αρχείο Ντ. Κονόμου). Επίσης διατηρεί λαογραφικό τμήμα στο χωλ της βιβλιοθήκης, στο οποίο εκτίθεται η συλλογή τοπικών ενδυμασιών της Μαρίας Κολυβά, παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ζακύνθου, υφαντά και χρηστικά αντικείμενα της αστικής τάξης της Ζακύνθου του 19ου αιώνα (συλλογή Στουπάθη, Χαριάτη). Επιπλέον στην αίθουσα Ντ. Κονόμου, στην οποία ευρίσκεται το ομώνυμο Αρχείο εκτίθενται προσωπικά μετάλλια του ιδίου, όπως και αθλητικά διπλώματα και μετάλλια από τη συλλογή Χαριάτη.
 
Στους επισκέψιμους χώρους της βιβλιοθήκης εκτίθενται επίσης έπιπλα εποχής από αρχοντικά της προσεισμικής Ζακύνθου, ενώ περίοπτη θέση κατέχει το πιάνο του πρώτου νεοέλληνα μουσουργού Παύλου Καρέρ.
 
Η Δ.Ι.Β.Ζακύνθου ως προς τη δομή και την οργάνωσή της διατηρεί αναγνωστήρια, δανειστικό τμήμα, κέντρο πληροφόρησης, παιδικό τμήμα και τμήμα στο ισόγειο για άτομα με ιδιαίτερες δεξιότητες.
 
Σήμερα λειτουργεί με το δεύτερο αναγνωστήριό της, ενώ το μεγάλο αναγνωστήριο μετά τους σεισμούς της Ζακύνθου το 2006 έχει κλείσει για τους αναγνώστες και εργαζομένους λόγω επικινδυνότητας, μέχρι ότου επισκευαστεί. Το Υ.ΠΑΙΘ έχει εκπονήσει μελέτη για την επισκευή του και ευρίσκεται στο στάδιο της ένταξής της.
 
Κτηριακή υποδομή:
 
Η Δ.Ι.Β.Ζακύνθου στεγάζεται σε κτήριο επί της πλατείας Σολωμού, εκτάσεως 600τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Ζακυνθίων, την χρήση του οποίου έχει η Δ.Ι.Β.Ζ, ύστερα από εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Δημοσίου το 1979, με τον οποίο παραχωρείται για χρήση της Δ.Ι.Β.Ζ εσαεί και αδαπάνως για το Ελληνικών Δημόσιο. Το Υ.ΠΑΙΘ ενίσχυσε την Δ.Ι.Β. Ζακύνθου κατά το έτος 2013 στο Π.Δ.Ε με το ποσό των 27.000 ευρώ, το οποίο η Δ.Ι.Β. Ζακύνθου χρησιμοποίησε για τις εργασίες στεγανοποίησης της οροφής και άλλες εργασίες στον εσωτερικό χώρο αυτής.
 
Εργαζόμενοι:
 
Επί των 9(εννέα) οργανικών θέσεων της Δ.Ι.Β.Ζ έχει πληρωθεί μια μόνιμη διοικητική θέση υπαλλήλου Δ.Ε και η θέση της Προϊσταμένης δια αποσπάσεως φιλολόγου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με τη διάθεση εργαζομένων από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας. Θεωρείται απαραίτητη η πλήρωση θέσεων με μόνιμους υπαλλήλους, ειδικοτήτων φιλολόγων, βιβλιοθηκονόμων, συντηρητών, διοικητικού υπαλλήλου, φύλακος και καθαρίστριας.
 
Μέλη της Δ.Ι.Β.Ζακύνθου:
 
Ο μέσος ετήσιος όρος των μελών της Δ.Ι.Β.Ζ με δανειστική ταυτότητα αριθμεί 600 μέλη, τα οποία ετησίως διακινούν περισσότερα από 4.000 βιβλία. Παράλληλα το αναγνωστήριο φιλοξενεί μαθητές, φοιτητές, ερευνητές και μελετητές, όπου δύνονται να κάνουν χρήση του internet, βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας.
 
Επισκεψιμότητα:
 
Τη Δ.Ι.Β.Ζ. επισκέπτονται εκατοντάδες επισκέπτες και τουρίστες και ξεναγούνται στους επισκέψιμους χώρους της.
 
Δωρεές:
 
Οι φίλοι της Δ.Ι.Β.Ζ. ετησίως δωρίζουν δεκάδες βιβλία και υπάρχουν αρχεία, τα οποία αξιολογούνται αυτή τη χρονική περίοδο.
Μέσα Επικοινωνίας:
 
Η Δ.Ι.Β.Ζακύνθου διατηρεί:
 
1) Ιστοσελίδα με διεύθυνση www.vivlio-Zakynthos.gr
 
2) Face book, το οποίο λειτουργεί από το Μάρτιο του 2013 και αριθμεί 2.610 φίλους μέχρι σήμερα.
Σ’ αυτό προβάλλονται οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης, οι ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και επιστημονικές πληροφορίες στης ελληνική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Η διεύθυνση του Face book είναι: di Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
3) Επίσης η Δ.Ι.Β.Ζ. ανήκει και στο Δίκτυο του Future Librar
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Οι άστεγοι σε
συνθήκες καύσωνα»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

02 Αυγούστου 2021, 21.45
 Celestyal Cruises: Ολοκληρώνονται με επιτυχία τα καλοκαιρινά δρομολόγια
Η Celestyal Cruises, βραβευμένη ως η πρώτη επιλογή...
01 Αυγούστου 2021, 09.48
ΠΕΝΕΝ: Μέτρα προστασίας των Ναυτεργατών από τον Καύσωνα
Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά...
01 Αυγούστου 2021, 09.38
 Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος
O εφοπλιστής έγινε κυρίως γνωστός για...

Πειραιάς

02 Αυγούστου 2021, 22.27
Συναυλία  της Λαϊκής  Ορχήστρας  «Μίκης Θεοδωράκης» στο Βεάκειο
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, η...
02 Αυγούστου 2021, 22.12
«Οι άστεγοι σε συνθήκες καύσωνα»
Ο Παναγιώτης Βουτυράκος για τους...
02 Αυγούστου 2021, 00.00
Παρέμβαση για αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco
Από κυβερνητικές πηγές  φαίνεται ότι η ΝΔ...