Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 10:38

Κέντρο Κινεζικών Μελετών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

logoartc_f
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανακοινώνει την ίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Μελετών, σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), με στόχο την ενίσχυση των επιστημονικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
 
Η συμφωνία για την ίδρυση του Κέντρου υπεγράφη τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνο Λασκαρίδη και από τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Xie Fuzhan, παρουσία του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Το Κέντρο Κινεζικών Μελετών, το οποίο στεγάζεται πλέον σε χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά, δημιουργήθηκε στο πνεύμα της συνεργασίας και της προώθησης των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών σχέσεων των δύο χωρών, με άξονα τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
 
Το Κέντρο Κινεζικών Μελετών, θα αναπτύξει δραστηριότητα για την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και την παραγωγή επιστημονικού έργου στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών. Διαλέξεις, σεμινάρια και συνέδρια θα διοργανωθούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, καθώς και εκθέσεις για την Κίνα και θέματα σχετικά με τις κινεζικές σπουδές.
 
Η πρώτη κοινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ήταν το συνέδριο «Greece-China relations and the Belt and Road Initiative», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα China Daily την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η προώθηση των ακαδημαϊκών και επιστημονικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για μια υψηλού επιπέδου, ουσιαστική και αειφόρο διμερή συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, και η σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων για την ευημερία της Ελλάδας και της Κίνας. 
 
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κ. Zhou Shuchun, εκδότης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας China Daily που υποστήριξε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Σημαντικές ήταν οι ομιλίες της Πρέσβεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue και του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Belt and Road και στην οικονομική διασύνδεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η προώθηση της έρευνας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. 
 
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεργάζεται ήδη με την Κίνα σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς από το 2015 έχει συσταθεί η Έδρα Επισκεπτών Καθηγητών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, από το βήμα της οποίας απηύθυνε ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα τον Μάιο του 2019. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Έδρας, το Ίδρυμα οργανώνει την αποστολή Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών στο Tsinghua και την υποδοχή φοιτητών και μεταπτυχιακών του κινεζικού Πανεπιστημίου οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα  για την προώθηση της έρευνάς τους σε συνεργασία με καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων. Ως εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, το Πανεπιστήμιο Tsinghua αποφάσισε πρόσφατα να εισαγάγει στο πρόγραμμά του, από την άνοιξη του 2020, τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας.
 
foto:Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνος Λασκαρίδης, η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Λασκαρίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Xie Fuzhan και αντιπροσωπεία του φορέα.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Βραβείο κοινοβουλευτικής
γραφικότητας»
 
Αυξήσεις «φωτιά» στις
αντικειμενικές σε Κερατσίνι
και Δραπετσώνα
 
Απεβίωσε η δημοσιογράφος
Σοφία Αδαμίδου

Στο 40% οι αυξήσεις των
αντικειμενικών στο Πέραμα
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η έκθεση ζωγραφικής και
γλυπτικής της Λιάνας Καρρά
στο Antica cafe

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

13 Ιουνίου 2021, 19.50
 ΠΕΝΕΝ: Νέα 24ωρη απεργία στις 16 Ιουνίου
«Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ πιστό στην γραμμή της...
12 Ιουνίου 2021, 19.40
Συνάντηση Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. με τον Γιάννη Πλακιωτάκη
Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας...
11 Ιουνίου 2021, 20.22
“Bravo Sustainability Week 2021”
Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε στην Εβδομάδα...

Πειραιάς