Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Στα ίχνη του λιναριού», των Ντενίζ Παναγιωτοπούλου και Δώρας Παπαδάτου, εκδόσεις «Περίπλους», Διονύσης Βίτσος , που έγινε την Πέμπτη 03 Απριλίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων, στην Αθήνα.
Το βιβλίο «Στα ίχνη του λιναριού», ένα πόνημα κατεξοχήν βιωματικό, αποτελεί αναμφίβολα σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικιακής οικονομίας, με την αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων και πρακτικών. Οι δύο συγγραφείς με μεγάλη ευαισθησία προς την ποιότητα που κρύβεται στην παράδοση, θέλησαν να αναπαραστήσουν με τη μέγιστη δυνατή πιστότητα, τη διαδικασία της παραγωγής του υφάσματος από λινάρι.
Την εκδήλωση άνοιξε μουσικά, ομάδα χορωδών υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μουσικού συμπατριώτη μας, κ. Παναγιώτη Κάνδηλα.
Ομιλητές ήταν:
➢ Η κ. Γεωργία Θ. Κατσούδα, Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών.
➢ Ο κ. Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, κύριος ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
➢ Εκ των συγγραφέων, η κ. Ντενίζ Παναγιωτοπούλου.
➢ Ο κ Διονύσιος Γιατράς, συγγραφέας ζακυνθινών ομιλιών, που πρόθυμα ανέλαβε να αφηγηθεί την ιστορία του λιναριού, με τη μορφή του παραδοσιακού λαϊκού θεάτρου της Ζακύνθου.
Αποσπάσματα αφηγήσεων από το βιβλίο αποδόθηκαν με παραστατικότητα και ζωντάνια από τους κ Κατερίνα Γκούσκου, εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ζακυνθίων και τον κ. Διονύσιο Γιατρά.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν, όταν ο διεθνούς φήμης μαντολινίστας συμπατριώτης μας, κ. Δημήτρης Μαρίνος, συνόδεψε ζωντανά με το μαντολίνο του, αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε με θέμα “Από λινάρι”, σε σκηνοθεσία κ.Διονυσίας Κοπανά και παραγωγή κ.Θεοδώρας Παπαδάτου.
Ευχαριστούμε τους ομιλητές, τους χορωδούς, τον κ. Δημήτρη Μαρίνο, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα όλους εσας που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Ευχαριστούμε το Τριφύλλειο Ιδρυμα Κυθηρίων για την παραχώρηση του χώρου και την άψογη συνεργασία.
Με σεβασμό προς το παρελθόν και με γνώμονα το μέλλον, η Ένωση Ζακυνθίων λειτουργώντας πάντα σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της, προχωρά μεταλαμπαδεύοντας τον πολιτισμό της Ζακύνθου.