Η Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες θα είναι η 25 Ιουνίου, ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με γοργό ρυθμό.
Σακελλαροπούλου καλεί πολιτικούς αρχηγούς
Η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, καθώς, παρά τις πληροφορίες περί τηλεφωνικών επαφών της Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τελικά, τους καλεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11 το πρωί.
Η συνάντηση είναι μεν τυπική, ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν στον ίδιοι χώρο οι αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη βουλή από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Βουλευτές μίας ημέρας και υπηρεσιακή κυβέρνηση
Εν συνεχεία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και η εκλογή νέου προεδρείου της Βουλής, κάτι που θα γίνει με ταχύτατες διεργασίες.
Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερος για υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ωστόσο ακούγονται ακόμη δύο ονόματα, εκείνο της Μαρίας Γεωργίου, προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και της Ευαγγελίας Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όσον αφορά τις θέσεις του υπουργού Εσωτερικών και υπουργού Εθνικής Άμυνας για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και αυτά είναι των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.
Ενισχυμένη αναλογική, σενάρια και λίστες
Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25+%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Τα σενάρια
Εάν στις πρώτες κάλπες ήταν ήδη σε ισχύ ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τη δύναμη των κομμάτων όπως αυτή εκφράστηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία (40,8%) θα εξέλεγε 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (20,07%) θα είχε 60 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ (11,46%) 35, το ΚΚΕ 97,23%) 21 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Το ποσοστό αυτό των εδρών υπολογίζεται με τα κόμματα εκτός Βουλής στο 16%.
Τι θα γίνει εάν...
Ένα δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την είσοδο ενός ακόμη κόμματος με 3% στη Βουλή. Τότε η Ν.Δ. φλερτάρει με την εκλογή 167 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 58, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 21, η Ελληνική Λύση με 13 και το έκτο κόμμα με 8. Σε μια επτακομματική Βουλή, οι έδρες της Ν.Δ. θα έφταναν τις 163, του ΣΥΡΙΖΑ 56, του ΠΑΣΟΚ 32, του ΚΚΕ 20 και της Ελληνικής Λύσης 13. Τα δύο επιπλέον κόμματα θα είχαν από 8 βουλευτές.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.
Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη
Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από την σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής δεν αφήνει σε πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα περιθώρια αμφισβήτησης για τον νικητή και της επόμενης αναμέτρησης, όμως τα επιτελεία καταστρώνουν ήδη σχέδια και στρατηγικές για μία ακόμη προεκλογική περίοδο με fast track διαδικασίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει αυτοδυναμία διαφημίζοντας τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ προσπαθεί να περάσει τη γραμμή του... σεμνά και ταπεινά για την προεκλογική περίοδο και να περιορίσει την όποια αλαζονεία που φέρνει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Προς το παρόν το μήνυμα δεν έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης που έσπευσε να αναγάγει ως στόχο τους 180 βουλευτές προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει ως επί το πλείστον ανεξέλεγκτη. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, έλαβε μια πρώτη απάντηση από τον Νίκο Δένδια.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα προκαλεί σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, αλλά έστειλε το μήνυμα για δεύτερη εκλογική μάχη προκειμένου να μην «έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, παντοδύναμη κυβέρνηση αλλά και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός εκφραστής των διεκδικήσεων». Περισσότερα για το πλάνο που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου αναμένεται να αποφασιστούν την Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να βάλει στο στόχαστρό του ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφερε «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι' αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται».
Πηγή:efsyn