Οδυνηρή ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής για τον σημερινό Πρόεδρο-Πρώτος με διαφορά εξελέγη ο Γ. Μαστρονικόλας.
Η Βαστίλη έπεσε. Η Διοίκηση του κ. Παπανανώλη Ντόζα υπέστη οδυνηρή ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής για ανάδειξη νέου Διοικητικού σχήματος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη στήλη που εδώ και μήνες ανέφερε.... ότι τελειώνουν τα ψωμιά της.
Στις εκλογές οι βιοτέχνες έλαμψαν διά της απουσίας τους.Έδειξαν την δυσαρέσκειά τους για όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και κρατήθηκαν μακριά από την εκλογική διαδικασία. Όταν σε ένα εκλογικό Σώμα περίπου 6.000 ατόμων δεν πάνε ούτε χίλιοι να ψηφίσουν,είναι ξεκάθαρο πως κατι δεν πάει καλά,πως η απαξίωση έχει προχωρήσει ως γάγγραινα που απειλεί να εξαφανίσει το θεσμό και να αφήσει χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, τεχνίτες,κατασκευαστές,ναυπηγοεπισκευαστές κλπ,ακάλυπτους,ανοχύρωτους,παρατημένους.
Αυτήν την πορεία προς την καταστροφή, έρχεται να διορθώσει η νέα διοίκηση που ακόμα δεν την γνωρίζουμε γιατί μέχρι προχθες,την Παρασκευή ,δεν είχαν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα.
Είναι γνωστό ότι η Διοίκηση Παπανανώλη-Ντοζα έπεσε και μάλιστα με εκκωφαντικό θόρυβο,υπό το βάρος των ανομημάτων της αφού μετά βίας συγκέντρωσε το 30% των ψήφων ,στο περίπου βέβαια γιατί αποτελέσματα επίσημα μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη δεν υπήρχαν,ενώ πρώτος, και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση,εξελέγη ο Γιάννης Μαστρονικόλας που συγκέντρωσε το 38 %,για να έρθει τρίτος ο συνδυασμός του Βασίλη Κανακάκη.
Όσον αφορά τις έδρες στο νέο 41μελές ΔΣ,ο πρώτος συνδυασμός έχει εξασφαλίσει 18 έδρες ,ο δεύτερος 13 και ο τρίτος 10.Κατι που σημαίνει πως αν συνεργαστούν οι δυνάμεις που κατατρόπωσαν τον απερχόμενο Πρόεδρο, είναι δεδομένο ότι οτι η εποχή Ντοζα θα είναι μια κακή ανάμνηση για το ΒΕΠ,καθώς, όπως συνήθως γίνεται θα αρχίσει να φυλλορροεί ο συνδυασμός του και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κανένας από τους συμβούλους που εξέλεξε στο ΔΣ.Κι αυτό όχι επειδή θα τους διώξει κάποιος,προς Θεού,απλά δεν θα πηγαίνουν οι ίδιοι.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι βιοτέχνες του Πειραιά έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που λέει ότι θελουν τη νομιμότητα,την ανάπτυξη και την δημιουργία ενός κανονικού Επιμελητηρίου,χωρίς αποκλεισμούς,χωρίς αστερίσκους,χωρίς αδιαφάνεια.Δεν ψήφισαν ούτε Μαστρονικόλα ούτε Κανακάκη. Απλά καταψήφισαν τον κ.Παπανανώλη που έκανε τα πάντα για να γλιτώσει την μεγάλη ήττα αλλά τελικά δεν απέφυγε το πικρό ποτήρι....
Βέβαια ο απερχόμενος Πρόεδρος μέχρι την ύστατη στιγμή προσπάθησε να καθυστερήσει την διαδικασία και να παρατείνει έστω και μερικές ώρες τη θητεία του. Έτσι την Τετάρτη το απόγευμα δεν άφησε την Επιτροπή Εκλογών να ανακοινώσει τα αποτελέσματα επειδή ισχυρίστηκε ότι υπήρξε απόπειρα παραβίασης της πόρτας της αίθουσας που βρισκόταν βρισκόταν κάλπη ,με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα μέχρι το πρωί της Παρασκευής να μην υπάρχουν. Ενδεχομένως να ανακοινώθηκαν και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ωστόσο είναι τραγικό να μην μπορούν να καταμετρηθούν οι σταυροί σε 900 περιπου ψηφοδέλτια ,εντός 48 ωρων.
Τα γεγονότα περιγράφει με σαφήνεια ο Γ.Γ του ΒΕΠ Θόδωρος Μαρτθιουδάκης σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στα μέλη του σημερινού ΔΣ, στο οποίο συγκεκριμένα αναφέρει:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα,σ.σ. εννοει την Τετάρτη, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ). Κατά την επίσκεψή μου, παρατήρησα αναστάτωση στους χώρους του Επιμελητηρίου. Αναζητώντας πληροφορίες, απευθύνθηκα στην εκλογική επιτροπή για διευκρινίσεις, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα κατέφθασε και ο πρόεδρος.
Αμέσως, τον ρώτησα «τι έγινε;» Η απάντησή του ήταν: «Δεν είμαι υποχρεωμένος να απολογηθώ σε σένα». Έκπληκτος, του εξήγησα ότι δεν ζητούσα κάποια απολογία, μια απλή ενημέρωση για το τι συνέβαινε ζήτησα να έχω.
Του υπενθύμισα ότι, ως Γενικός Γραμματέας, έχω καθήκον και δικαίωμα να ενημερώνομαι για τέτοια ζητήματα, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο αναμονής των αποτελεσμάτων.
Παρά ταύτα, ο πρόεδρος με αγνόησε επιδεικτικά, επιδιώκοντας να οξύνει τα πνεύματα.
Ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων, για να διασφαλίσω την διαφάνεια και την ομαλότητα των εκλογικών διαδικασιών και να καταγράψω το γεγονός, αναγκάστηκα ξανά, να καλέσω την αστυνομία.
Εξήγησα στους αστυνομικούς ότι τυχόν καθυστερήσεις ή παραλείψεις μπορεί να θεωρηθούν ως παρεμπόδιση των εκλογικών διαδικασιών.
Τόνισα την ανάγκη για τάξη και τη σημασία της καταγραφής του συμβάντος, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια καθώς διανύουμε κρίσιμες ημέρες λόγω εκλογών.
Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσω δύο βασικά θέματα:
Η εκλογική επιτροπή είναι η μοναδική αρμόδια για την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Ο πρόεδρος της επιτροπής έχει μεταξύ άλλων και την ευθύνη να ζητήσει να ανοίξει το Επιμελητήριο και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
Έχουν ήδη περάσει τρεις ημέρες χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η καθυστέρηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και απαιτεί άμεση διευθέτηση.
Παραμένω χωρίς επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις φήμες που ακούστηκαν, τις οποίες δεν προτίθεμαι να αναπαραγάγω, σύμφωνα με την πάγια τακτική μου.
Ωστόσο, ζητώ εκ νέου από τον Πρόεδρο επίσημη ενημέρωση για τα χθεσινά γεγονότα.
Κάπως έτσι εξελίσσεται η ιστορία με τις εκλογές στο ΒΕΠ. Σίγουρα η μεγάλη αλλαγή έγινε.Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να βρει το δρόμο του το Επιμελητήριο και να δικαιώσει όσους έδωσαν με την ψήφο τους τη μάχη για την αλλαγή σελίδας.Αυτη ακριβώς είναι και η ευθύνη της νέας Διοίκησης Που πρέπει από τώρα να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά. Γιατί έχει τόσα πολλά να διορθώσει.....
Πηγή: Το Παρόν



