Αν και είναι σχετικά πρώιμο για τους υπολογισμούς σχετικά με το οικονομικό μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, έγκριτοι επιστήμονες δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους, οι οποίες είναι αποθαρρυντικές και δυσοίωνες. Το κόστος της καταστροφής και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δισ ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας σε δήλωσή του αναφέρει σύνολο απωλειών για τη Θεσσαλία και τον εθνικό μας πλούτο πλέον των 43 δις ευρώ.
Αν συνυπολογίσει κάποιος σ’ αυτό τις ζημιές που χρίζουν επιδιόρθωσης σε δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο αλλά και την καταστροφή αγροτικών εκτάσεων, σπιτιών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Oι τεράστιες πλημμύρες στην Θεσσαλία, συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής των κυβερνήσεων, που δεν διαμόρφωσαν κανένα προστατευτικό πλαίσιο μέσω έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο που θα διαρκέσει για χρόνια.
Ένα βασικό στοιχείο αυτής της καταστροφής, που αναμένεται να βιώσει συνολικά η ελληνική κοινωνία, αφορά στις οικονομικές συνέπειες.
Η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους (απογραφή 2021) και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ), είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. Το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του νομού Μαγνησίας, θα προκαλέσει σοκ.
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό, είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Λέκκα ότι θα απαιτηθεί μια τουλάχιστον πενταετία για είναι και πάλι γόνιμος ο θεσσαλικός κάμπος. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε η αγροτική παραγωγή της χώρας θα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, με τεράστιες επιπτώσεις στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας αλλά και στην οικονομία
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες. Το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει και χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λέκκας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από τις φωτιές, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζώων, έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα.
Με δήλωσή του ο Στέφανος Τζουμάκας -υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- κάνει λόγο για σύνολο απωλειών για τη Θεσσαλία και τον εθνικό μας πλούτο πλέον των 43 δις ευρώ.. Ειδικότερα, σε κείμενο που διένειμε στα ΜΜΕ, παραθέτει σειρά υπολογισμών για τις επιπτώσεις στην οικονομία (καλλιέργειες, κτηνοτροφία, μεταποίηση, υποδομές, κλπ) και την κοινωνία από την καταστροφή σημειώνοντας πως η κατακραυγή είναι γενική και για τις ευθύνες της κυβέρνησης δεν μιλούν μόνο οι πολιτικές δυνάμεις αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Αναλυτικά ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει:
"Οι μεγάλες απώλειες στην Οικονομία
Η Θεσσαλία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με ποσοστό 5%.
Φέτος το ΑΕΠ της Χώρας ήταν 215 δις ευρώ και η συμμετοχή της Θεσσαλίας ήταν 11 δις ευρώ.
Η εκτιμώμενη απώλεια είναι 4 και πλέον δις ευρώ από την καταστροφή.
Με πρωτοφανή απώλεια παραγωγής του τρέχοντος έτους στο πρωτογενή αγροτικό τομέα, στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης στις υπηρεσίες και το τουρισμό.
Το απόθεμα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και των ζωοτροφών της Θεσσαλίας ήταν φέτος πλέον των 20 δις ευρώ. Η εκτιμώμενη απώλεια για το παρόντα χρόνο είναι 5 δις ευρώ από τη καταστροφή.
Η αξία των εγκαταστάσεων ήταν πλέον των 20 δις ευρώ. Εκτιμώμενη απώλεια από τη καταστροφή αυτών 6 δις ευρώ, δηλαδή από απώλεια επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.(Με το 50% να αποτελούν τα οφειλόμενα δάνεια σε τράπεζες).
Η αξία των κτηριακού αποθέματος στη Θεσσαλία ανέρχεται στα 70 δις ευρώ. Στο εν λόγω κτηριακό απόθεμα, η εκτιμώμενη απώλεια από τη πρόσφατη καταστροφή είναι της τάξης των 8 δις ευρώ.
Η εκτιμώμενη απώλεια 10 δις ευρώ από καταστροφές δημόσιων έργων υποδομών, δηλαδή εγγειοβελτιωτικά έργα, οδοποιία, γέφυρες, δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας.
Εκτιμώμενη απώλεια -για όλη τη χώρα- 10 δις ευρώ για αποθετικές (παράπλευρες απώλειες) ζημιές και καταστροφές της υπόλοιπης χώρας εξ αιτίας του Daniel στη Θεσσαλία.
Σύνολο απωλειών για τη Θεσσαλία και τον εθνικό μας πλούτο πλέον των 43 δις ευρώ.
Το ποσό αυτό συγκρίνεται με το 20% του ΑΕΠ, ωστόσο δεν αποτελεί απώλεια του τρέχοντος εθνικού εισοδήματος στο σύνολό του αλλά βασικά στο παραγωγικό του μέρος.
Ειδικότερα οι απώλειες από τη καταστροφή προϊόντων θα επιβαρύνουν το ΑΕΠ με έλλειψη πρώτων υλών, με εισαγωγές, με άνοδο του εμπορικού ελλείμματος, του εξωτερικού χρέους και με αύξηση του δημοσίου χρέους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν κερδοσκοπικές επιδιώξεις και πρακτικές καρτέλ λόγω ελλείψεων στην αγορά προϊόντων, θα πρέπει να οριστεί πλαφόν στις τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής.
Τέλος, θα πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα μετανάστευση ανθρώπινου δυναμικού από μια από τις πρώτες παραγωγικές περιοχές της χώρας.
Καλλιέργειες και Βιομηχανία:
Η Κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για την αναγκαιότητα υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρόληψης και προστασίας, δεν τα πραγματοποίησε. Οι συνέπειες από την πρόσφατη καταστροφή είναι τραγικές.
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γεμίσει λάσπη και αποθέσεις αργίλων στον θεσσαλικό κάμπο-η εκτίμηση είναι ότι ο θεσσαλικός κάμπος θα χρειαστεί μία 5ετία για να ξανα γίνει γόνιμος- και βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν πλημμυρίσει ή αχρηστεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Η Θεσσαλία παράγει το 55% του βάμβακος και του οποίου η καταστροφή είναι καθολική, το 45% στη βιομηχανική ντομάτα, με εξαγωγές 45% στα γαλακτοκομικά, 40% στη πρώτη και δεύτερη βιομηχανική μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με τυριά 65% (μαλακά σκληρά),με γάλα 65% ( Αιγο-πρόβειο, αγελαδινό), με οινοποιεία κλπ.
Στη Θεσσαλία λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοποιίες, μύλοι, αλευροποιίες και βιομηχανίες ζυμαρικών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κτηνοτρόφοι της συντηρούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, τα σιτηρά με το 18% πανελλαδικά. Με μερίδιο σχεδόν 7% στην ελληνική παραγωγή, 12% στα κηπευτικά και σημαντικές ποσότητες για εξαγωγές από τις δενδροκαλλιέργειες όπως ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια.
Η απώλεια ανθρώπων, περιουσιών και εισοδήματος από αυτή τη καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί σημαντικά καθώς οι ζημιές και απώλειες εισοδημάτων σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε έμπρακτα για προληπτικά μέτρα και δράσεις υπέρ του λαού της Θεσσαλίας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υπόλογη ενώπιον ολόκληρης της χώρας."
Πόσα προσφέρουν οι πληγείσες περιοχές (στοιχεία απο naftemporiki.gr)
H φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα).
Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Το πόσες ακριβώς θα καταγραφεί στο επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια και στις τιμές των σιτηρών. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά ξεκινά τον Νοέμβριο και είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή η εκκίνηση ή πόσες από τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει θα είναι σε κατάσταση να καλλιεργηθούν.
Επίσης, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού, που επίσης στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί.
Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός.
Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά.
Σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγματα). Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια (ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής).
Στη Θεσσαλία, ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα.