Πρόσφατα Νέα

Χαβιέ Μπαρδέμ για γενοκτονία στη Γάζα

«Αν τη δικαιολογείς με τη σιωπή σου ή με την υποστήριξή σου, τότε είσαι υπέρ της γενοκτονίας. Αυτά είναι γεγονότα, για μένα»

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ δεν «κουράστηκε» ποτέ να μιλά για την Παλαιστίνη. Έγινε από εκείνους τους καλλιτέχνες που έφεραν τη γενοκτονία στα «σαλόνια» των σταρ, που δεν άφησε και δεν αφήνει να ξεχαστούν τα εγκλήματα του Ισραήλ, ακόμα κι εκεί που η «λάμψη» των σελέμπριτις τα επισκιάζει. 

Και πλέον είναι σε θέση να παρατηρήσει πως το πείσμα όσων καλλιτεχνών δεν αγνόησε το τι συμβαίνει στη Γάζα, αποδίδει καρπούς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ Καννών την Κυριακή (17/5), διαπιστώνει πως «όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως αυτό είναι απαράδεκτο». 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ισπανός ηθοποιός, που βρίσκεται στις Κάννες με τη νέα του ταινία “The Beloved”, ρωτήθηκε αμέσως αν φοβάται πιθανές συνέπειες στην καριέρα του επειδή καταγγέλλει τον πόλεμο στη Γάζα. 

Ο Μπαρδέμ, που είναι από τους καλλιτέχνες που δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τη σκηνή των Όσκαρ για δηλώσουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», απαντά:

«Ο φόβος υπάρχει, βέβαια, αλλά πρέπει να κάνεις αυτά που θεωρείς σωστά ακόμη κι αν νιώθεις λίγο φόβο ή ανασφάλεια. Πρέπει να μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, να τον κοιτάς στα μάτια -κι αυτή ήταν η δική μου περίπτωση. Η μητέρα μου με δίδαξε να είμαι όπως είμαι. Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό έχει συνέπειες, τις οποίες είμαι απολύτως έτοιμος να αναλάβω».

Και πρόσθεσε: «Όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν -χάρη στη νεότερη γενιά, που έχει μεγαλύτερη επίγνωση των καταστάσεων που βιώνουμε και βλέπουμε άμεσα στα κινητά μας και σε άλλες οθόνες- ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας λόγος, καμία εξήγηση για αυτή τη γενοκτονία», είπε. 

«Επομένως, πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω πως εκείνοι που συντάσσουν τις λεγόμενες “μαύρες λίστες” τελικά θα εκτεθούν, και θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις λεγόμενες συνέπειες, τουλάχιστον σε δημόσιο και κοινωνικό επίπεδο. Και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή», επισήμανε επίσης, σύμφωνα με το Variety

Σχολίασε επίσης ότι η γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα είναι «γεγονός». «Μπορείς να την πολεμήσεις, μπορείς να προσπαθήσεις να τη δικαιολογήσεις ή να την εξηγήσεις. Είναι γεγονός. Μπορείς να είσαι εναντίον της ή να τη δικαιολογείς», είπε ο Μπαρδέμ. «Αν τη δικαιολογείς με τη σιωπή σου ή με την υποστήριξή σου, τότε είσαι υπέρ της γενοκτονίας. Αυτά είναι γεγονότα, για μένα».

Ο ίδιος, τοποθετήθηκε και για τη συγχώνευση της Paramount και της Warner Bros., λέγοντας ότι υπάρχει «μια αυξανόμενη μονοπώληση στον κόσμο της ενημέρωσης. Όσον αφορά την ενημέρωση, ποιος θα ελέγχει τελικά όλα αυτά; Τι ακούμε, τι βλέπουμε; Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο και γίνεται όλο και πιο σημαντικό με την τεχνολογία, τα κοινωνικά δίκτυα και τα γρήγορα, συνοπτικά μηνύματα που είναι πολύ λαϊκιστικά».

«Αυτά επηρεάζουν πράγματι τη νέα γενιά. Με ανησυχεί βαθιά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι συνεχίζουν να σκέφτονται, να χρησιμοποιούν τη λογική, να κατανοούν, να συγκρίνουν και να ελέγχουν τις πληροφορίες. Αν δεν το κάνουν, είναι πολύ επικίνδυνο», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, συνέδεσε όλα αυτά με την τοξική αρρενωπότητα, αναφερόμενος στον αριθμό των γυναικοκτονιών στην πατρίδα του, την Ισπανία. «Κατά μέσο όρο, δύο γυναίκες δολοφονούνται κάθε μήνα από πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους τους. Είναι φρικτό, μόνο και μόνο αυτός ο αριθμός γυναικών. Είναι αδιανόητο, κι όμως κάπως το έχουμε κανονικοποιήσει. Δηλαδή, έχουμε τρελαθεί; Σκοτώνουμε γυναίκες επειδή κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι τους ανήκουν;».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική και σε παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Τραμπ, λέγοντας ότι ενσαρκώνουν αυτή τη συμπεριφορά: «Και αυτό το πρόβλημα αφορά επίσης τον κ. Τραμπ, τον κ. Πούτιν και τον κ. Νετανιάχου — αυτούς τους “μάτσο” άνδρες που λένε: “Το δικό μου είναι μεγαλύτερο από το δικό σου και θα σε βομβαρδίσω μέχρι τέλους”. Είναι μια τοξική ανδρική συμπεριφορά… ναι, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό. Και μιλάμε γι’ αυτό επειδή πλέον έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση, ευτυχώς».

Πηγή:rosa.gr

Pin It