Πρόσφατα Νέα

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»: Ανοίγουν οι πύλες στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Αμπατιέλος.

Ανοίγει από σήμερα τις πύλες της η μεγάλη πολιτεία του 48ου Φεστιβάλ στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» υπό το σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 20.30, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι εκδηλώσεις της σημερινής πρώτης μέρας αφιερώνονται στην πολύτιμη προσφορά και το έργο του Κώστα Καζάκου.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί. Στο μοναδικό αυτό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία της Αττικής, σε έναν χώρο που ετοιμάστηκε για να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Αττικής και να πλαισιώσει με όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας τον αγώνα, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, να απευθύνει πλατιά το κάλεσμα συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ.

Πιο πλούσιο κι αναβαθμισμένο από κάθε άλλη φορά, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εκθέσεις, workshops, παρουσιάσεις, αθλητικές επιδείξεις, παραστάσεις, συναυλίες κι αφιερώματα για όλες τις ηλικίες και για τα πιο απαιτητικά γούστα. 350 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των τριών ημερών, στις πέντε Σκηνές του Φεστιβάλ, που δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, αλλά και καταξιωμένους αγαπημένους ερμηνευτές που μας συντροφεύουν για δεκαετίες.

etoimo 48 festibal 17

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Ακουσε τη φωνή μου κι έλα...» - Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Βιολέτα Ικαρη, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Μπέζος.

23.00 Νατάσσα Μποφίλιου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη. Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κανέλλος, Κώστας Μακεδόνας, Δήμητρα Σταθοπούλου.

22.30 Βαγγέλης Κορακάκης.

23.30 Γιώργος Μαργαρίτης.

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.00 Dog in the Fog.

21.30 High Hills.

22.00 Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ.

23.00 Υπεραστικοί.

23.45 Εισβολέας Full Band.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.30 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: Before Twenty, Nada & Nesa, Nek & Josey.

21.00 Stand up comedy - Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Μαλιάτσης - Σάλας, Κώστας Κρύος, Χρήστος Πέτρου.

21.45 Stand up comedy - Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Στέλιος Ανατολίτης, Χρύσα Κατσαρίνη, Παναγιώτης Κούδας, Κωνσταντίνος Μπούρας - Μπαϊμάκος, Γιάννης Ρούσσος.

23.00 Μαρίνα Σάττι.

ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Τα Στέκια Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ πάνε Φεστιβάλ:

21.00 Θα παρουσιαστούν χοροί από όλο τον κόσμο. Μικρασιατικοί χοροί, Flamenco και Latin χοροί από τις ομάδες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Κρητικοί χοροί από το «Δια-Κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Νίκου Ζαντιώτη. Βαλκανικοί χοροί από χορευτική ομάδα. Flamenco από την ομάδα «Al Aire Libre». Αφρικανικοί χοροί από την ομάδα «Yeelen - Dance and Music from West Africa».

22.30 Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το μουσικό σύνολο του «Τραβέρσο», του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά.

23.00«Ενα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά» - Αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας από το Τμήμα Φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

20.00 Εκδήλωση: «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στην ελληνική λογοτεχνία τα "χρόνια της θύελλας" (1940 - 1950)». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Λογοτεχνικά αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Λίλα Καφαντάρη, Σοφιανός Πεσιρίδης, Βιβή Τάγαρη. Μουσικό σύνολο σε επιμέλεια Φίλιππου Παχνιστή θα παρουσιάσει 5 έργα μελοποιημένης ποίησης της εποχής. Τραγουδούν: Πολυξένη Καράκογλου, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Μαριλίζα Λούντζη, Αμέρισσα Φτούλη.

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

19.30 Συζήτηση«Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 Συζήτηση:«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.00 Τουρνουά επίδειξης Σιμουλτανέ από τον Ελληνα γκραν μετρ και εκλέκτορα της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Γιάννη Νικολαΐδη.

21.00 Συζήτηση«Το Σκάκι στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Θα μιλήσουν οι: Κώστας Καλούδης, διδάκτορας Στατιστικής, Ασπασία Πραματευτάκη, προπονήτρια ΓΓΑ και διαιτήτρια σκακιού.

ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Δημιουργία συλλογικής ζωγραφιάς - τοιχογραφίας για τον πόλεμο και την ειρήνη με την καθοδήγηση εικαστικών.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

20.00 Παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους με τον μάγο Τριστάν.

20.30 Δημιουργία ομαδικής καλλιτεχνικής σύνθεσης για την ειρήνη και έναν κόσμο χωρίς αδικία.

21.00 «Το Παντζαράκι» από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «White Puppet», παράσταση για παιδιά 3 - 6 ετών.

Ξεχωριστές εκθέσεις και περίπτερα

Η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ βάζει φέτος στο στόχαστρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αιτίες του και αναδεικνύει τη διέξοδο για τους λαούς, με στόχο να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος και οι συνέπειές του είναι το θέμα και της εικαστικής έκθεσης που θα φιλοξενείται στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή 50 δημιουργών και έργα που εκτείνονται σε ευρύ εικαστικό φάσμα: Ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις, video art.

Ενώ άλλη μια έκθεση γλυπτών με πρώτη ύλη το ξύλο απ' τα καμένα δάση της Β. Εύβοιας έχει ήδη στηθεί στον χώρο και περιμένει τους επισκέπτες.

Εκθεση θα υπάρχει και στο Στέκι Νέων Γυναικών στο Φεστιβάλ, με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας», αναδεικνύοντας τον δρόμο για να κατακτήσει η κάθε νέα τη χειραφέτησή της, να είναι ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.

Με τη συμμετοχή 35 Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο θα λειτουργήσει φέτος η Διεθνούπολη, όπου επίσης θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Πόλο έλξης θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με τις ειδικές προσφορές του για το Φεστιβάλ.

Ξεχωριστοί χώροι θα είναι το Εργατικό Στέκι, το Στέκι των Νέων Στρατευμένων και ο Χώρος κατά των ναρκωτικών, όπου θα φιλοξενηθούν αντιπροσωπείες «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, κέντρων, συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΥΝ, αλλά και το Στέκι Αθλητισμού με το δικό του πρόγραμμα, που παίρνει τη σκυτάλη από το άκρως πετυχημένο 10ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ.

Αγωνιστική συνάντηση μαθητών και φοιτητών

Η πρώτη αγωνιστική συνάντηση των μαθητών μετά το πρώτο κουδούνι θα είναι όπως κάθε χρόνο το Μαθητικό Στέκι, που φέτος θα φιλοξενήσει ειδικές γωνιές για τους μαθητές Γυμνασίου και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Επίσης θα διακινείται «Το σκονάκι», μια νέα 8σέλιδη έκδοση της ΚΝΕ για μαθητές, σαν «μίνι περιοδικό», κι ακόμα, μέσα στο τριήμερο θα ξεδιπλωθούν Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας, εργασίες, εκθέσεις και workshops που έχουν ετοιμάσει μαθητικές ομάδες για διάφορα θέματα, όπως τον αθλητισμό, την τέχνη, τα fake news, το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, τα ναρκωτικά, τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών κ.ά.

Αντίστοιχα στο Φοιτητικό Στέκι θα παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες για επιστημονικά θέματα, ενώ θα υπάρχει και χώρος συνάντησης και γνωριμίας πρωτοετών φοιτητών.

Για τους μικρότερους φίλους του Φεστιβάλ

Οι μικρότεροι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν όπως κάθε χρόνο τον δικό τους Παιδότοπο για να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία, τη φαντασία και την ενέργειά τους μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδι και παραστάσεις.

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου πάλι, θα κατευθυνθούν στο Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου», με τις γωνιές του: Ενα παιχνίδι για να γκρεμίσουμε τον σημερινό άδικο κόσμο, μια γωνιά «γνωριμίας» με τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, ο λαβύρινθος με θέμα «1922 - 2022: Ανακαλύπτουμε τα ίχνη ενός ξεριζωμού», μια γωνιά ειδικά για τα παιδιά του Γυμνασίου και ένα περίπτερο όπου τα παιδιά θα μπορούν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στο αγαπημένο τους περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο».

Παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών στο Φοιτητικό Στέκι

Στο Φοιτητικό Στέκι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ερευνητικές εργασίες που θα παρουσιαστούν από νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες. Μεταξύ αυτών:

Πέμπτη

Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με θέμα «Θερμοπυρηνική σύντηξη: Φτιάχνοντας έναν Ηλιο στη Γη».

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση με θέμα «Χορήγηση σκευασμάτων σε ζωικά μοντέλα για τη θεραπεία της Πνευμονικής Ινωσης: Κοινωνικό αγαθό ή πατέντα;», από την Ηλιάννα Μπαρμπαγιάννη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Παρασκευή

Στις 18.30 θα γίνει παρουσίαση με θέμα «Προϊόντα που σήμερα παράγονται από ορυκτούς πόρους μπορούν να παραχθούν με άλλο τρόπο; Ποιος και με τι κριτήριο αποφασίζει σήμερα;» από την Ολγα Βήττου, υποψήφια διδάκτορα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στον χώρο θα πραγματοποιηθούν κι άλλες παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών.

35 Οργανώσεις Νεολαίας στη Διεθνούπολη

Στις 35 φτάνουν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν φέτος στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, όπου για τρεις μέρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, να προωθήσουν την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής τους πάλης.

Παράλληλα στον χώρο της Διεθνούπολης θα συμμετάσχουν με δικά τους περίπτερα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

etoimo 48 festibal 07

Αναλυτικά οι Οργανώσεις Νεολαίας που θα συμμετάσχουν είναι:

1. Κομμουνιστική Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

2. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

3. Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

4. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

5. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

6. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

7. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

8. Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

9. Κίνημα Νεολαίας Κόνολι, Ιρλανδία

10. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

11. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

12. Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας, Ισπανία

13. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

14. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

15. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

17. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

18. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

19. Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές

20. Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

21. Νεολαιίστικη Πτέρυγα της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

22. Δημοκρατική Ομοσπονδία Φοιτητών, Πακιστάν

23. Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

24. Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία

25. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

26. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Ρουμανία

27. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

28. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

29. Μέτωπο Αριστερής Νεολαίας, Σλοβακία

30. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

31. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα

32. Συριακή Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Νεολαία «Χαλίντ Μπακντάς»

33. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

34. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας - Για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

35. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Φόρος τιμής στον Κώστα Καζάκο

Με αφορμή την απώλεια του μεγάλου θεατράνθρωπου Κώστα Καζάκου, η ΚΝΕ αφιερώνει στην πολύτιμη προσφορά και στο έργο του την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ετσι, το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξει με ένα βίντεο - αφιέρωμα στον Κώστα Καζάκο.

Επίσης, το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο «Ακουσε τη φωνή μου κι έλα...», στις 21.30 στην Κεντρική Σκηνή, θα περιλαμβάνει ηχητικά ντοκουμέντα και τραγούδια από την εμβληματική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Το έργο αυτό παρουσιάστηκε το 1973, σε κείμενα Ιάκ. Καμπανέλλη και σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, στο Θέατρο «Αθήναιον», απέναντι από το Πολυτεχνείο, γράφοντας Ιστορία. Αντίστοιχα θα περιλαμβάνει τραγούδια από το έργο «Ο εχθρός Λαός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανέβηκε το 1975 σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Pin It

Ροή ειδήσεων

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.