
Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.
Δήμαρχος Περάματος: Αδικαιολόγητα βιαστικό το σχέδιο
Τα περισσότερα από τα 3.000 στρέμματα της Εκκλησίας όπου σχεδιάζεται το «Green Σxisto» βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Περάματος. Κι όμως η Εκκλησία, πριν προχωρήσει στην διοργάνωση της εκδήλωσης του Σεπτεμβρίου, δεν είχε προχωρήσει σε διαβούλευση με την δημοτική αρχή. Μόνο στα μέσα Οκτωβρίου, μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Περάματος, κλιμάκιο της ΕΚΥΟ με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη πήγε στο Πέραμα και ενημέρωσε τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη.
Ο δήμαρχος δήλωσε στο tvxs.gr ότι όχι μόνο θεωρεί μια τέτοια παρέμβαση ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους του Περάματος, αλλά πως το σχέδιο ως έχει, αντίκειται σε διάφορες κείμενες διατάξεις.
«Ο συνολικός σχεδιασμός προσκρούει στην Ελληνική Νομοθεσία που απαγορεύει την κατασκευή ουρανοξυστών, η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να γίνει η εκτέλεση του έργου σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ το έργο έρχεται σε αντίθεση και με το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας του Ορεινού όγκου Αιγάλεω. Παράλληλα είναι ασύμβατο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής καθώς και με το σχεδιασμό της Εθνικής Εμβέλειας έργου, της ζεύξης Περάματος- Σαλαμίνας. Η μελέτη που μας έχει παρουσιαστεί δεν έχει λάβει υπόψιν κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δείχνοντας έτσι την προχειρότητα και την αδικαιολόγητη βιασύνη με την οποία έχει εκπονηθεί», τονίζει ο κ. Λαγουδάκης.
«Η όλη επένδυση», συνεχίζει, «κατά την εκτίμησή μας γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της Cosco για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή, ενώ οι κρατικές επιλογές ορίζουν τη χωροθέτηση χώρου για την δραστηριότητα των logistic στην περιοχή του Θριασίου».«Το βασικότερο όλων είναι ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν εκλαμβάνει υπόψιν της πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που δεν χρειάζεται μία ακόμη οχλούσα δραστηριότητα αλλά παρέμβαση για άμεση αποκατάσταση της περιοχής με τη δημιουργία νέου περιβαλλοντικού ισοζυγίου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει ο δήμαρχος της πόλης που ως γνωστόν ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες από την λειτουργία των δεξαμενών πετρελαιοειδών που βρίσκονται στην «πόρτα» της.