Πρόσφατα Νέα

Εργοστάσιο Γρεβενά: Πέθανε ο 28χρονος εργάτης εγκαυματίας που τραυματίστηκε στην έκρηξη

Πέθανε ο 28χρονος ο οποίος τραυματίστηκε στην έκρηξη που έγινε σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ξυλείας στα Γρεβενά.

Ο άτυχος 28χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, δεν τα κατάφερε τελικά και άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΡΤ1.Τραγικές φιγούρες είναι οι γονείς του, οι οποίοι βρίσκονταν στο πλευρό του στο νοσοκομείο από την πρώτη στιγμή.

«Το παιδί είχε «πάρει» φωτιά ολόκληρο, βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή» ανέφερε στην ιστοσελίδα, GRTimes.gr o δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

Ο άτυχος άνδρας είχε εγκαύματα μεγάλης έκτασης και βάθους, ενώ εξαιτίας της έκρηξης δέχθηκε υψηλό θερμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει μεγάλες ποσότητες αερίων.

Η πιο πιθανή εκδοχή της έκρηξης σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών

«Το εργοστάσιο έχει ουσιαστικά δύο μονάδες. Η μία είναι επεξεργασίας ξύλου και η άλλη ηλεκτροπαραγωγής. Στη δεύτερη έγινε η έκρηξη, ωστόσο η μονάδα ήταν κλειστή από την Κυριακή (1/5), διότι θα γινόταν αλλαγή φλαντζών σε ορισμένους αγωγούς από το προσωπικό ιταλικής εταιρείας που είχε στήσει πριν από έναν χρόνο τη συγκεκριμένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής» τονίζει στο GRTimes.gr o δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

Στη συνέχεια ο κ. Δασταμένης εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με τα όσα του περιέγραψε ο άνθρωπος που ήταν μπροστά στην έκρηξη.

«Όπως μου διηγήθηκε ο Ιταλός συντηρητής το σέρβις γινόταν στη μία πλευρά των δεξαμενών, ενώ το παιδί που τραυματίστηκε ήταν από την άλλη πλευρά. Υπήρχε μία διαρροή λαδιών που θα την διόρθωναν, σ’ ένα ημιυπόγειο. Από τη μία στιγμή ο Ιταλός έκανε το σέρβις και την άλλη είδε τον 28χρονο να έχει πάρει φωτιά, αφότου έγινε η έκρηξη. Απευθείας ο άνθρωπος που πραγματοποιούσε τις επιδιορθώσεις πήρε έναν πυροσβεστήρα και έσβησε τη φωτιά, ενώ από την άλλη πλευρά ο 28χρονος καιγόταν ζωντανός. Ήταν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών η πιθανότερη εκδοχή της έκρηξης είναι η εξής όπως τη διηγείται:

«Ο συντηρητής είχε αφήσει ένα «σετ κλειδιών» (από αυτά που ξεβιδώνουν) πάνω σ’ ένα κουτί και μάλλον κάποιο έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να κάνει σπίθες και να δημιουργηθούν αναθυμιάσεις και στη συνέχεια έκρηξη. Ωστόσο, το περίεργο είναι πως τα λάδια που είχαν στάξει από τη διαρροή ήταν κρύα, διότι η μονάδα ήταν εντελώς κλειστή, δηλαδή δεν λειτουργούσε τίποτα, λόγω της συντήρησης. Οπότε δεν ήταν ζέστα και γι’ αυτό η πιθανότερη εκδοχή είναι να δημιουργήθηκαν σπινθήρες από τα «κλειδιά» κι έτσι να έγινε η έκρηξη».

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών σημειώνει ότι «το ατύχημα συνέβη από έκρηξη στον λέβητα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής» και επισημαίνει ότι η εταιρεία κατασκευής του εργοστασίου, «που είχε την ευθύνη για τη συντήρηση δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας».

Επίσης, ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος και την πραγματική τιμωρία των υπευθύνων» και απαιτούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους «να πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφαλείας στην εργασία».

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι ισχύος 1 ΜW και τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Απριλίου 2021.

Pin It

Ροή ειδήσεων