Πρόσφατα Νέα

Παγκόσμιο σοκ και φρίκη: Το CNN αποκαλύπτει Ισραηλινό στρατόπεδο συγκέντρωσης σε έρημο

Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη προχωράει το CNN, το οποίο μέσω εκτενούς έρευνάς του κάνει λόγο για ισραηλινή στρατιωτική βάση που τώρα λειτουργεί ως κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και που οι συνθήκες κράτησής του παραπέμπουν σε Γκουαντάναμο.

Σε μια στρατιωτική βάση που τώρα λειτουργεί και ως κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, ένας Ισραηλινός που εργάζεται στις εγκαταστάσεις τράβηξε δύο φωτογραφίες από μια σκηνή που, όπως λέει, συνεχίζει να τον στοιχειώνει.

Διακρίνονται σειρές ανδρών με γκρίζες φόρμες να κάθονται σε στρώματα από χαρτί, περιφραγμένα από συρματόπλεγμα. Όλοι φαίνονται με δεμένα μάτια, με τα κεφάλια τους να κρέμονται κάτω από τη λάμψη των προβολέων.

Μια σάπια δυσοσμία γεμίζει τον αέρα και το δωμάτιο βουίζει από τα μουρμουρητά των ανδρών, δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. «Μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να κινηθούν. Θα έπρεπε να κάθονται όρθιοι. Δεν τους επιτρέπεται να μιλούν. Δεν επιτρέπεται να κρυφοκοιτάξουν κάτω από τη μαντήλα με τα μάτια τους».

Οι φρουροί είχαν εντολή «να φωνάζουν uskot» – σιωπή στα αραβικά – και τους είπαν να «διαλέγουν τους ανθρώπους που ήταν προβληματικοί και να τους τιμωρούν», πρόσθεσε η πηγή.

Το CNN μίλησε με τρεις ισραηλινούς πληροφοριοδότες που εργάζονταν στον καταυλισμό της ερήμου Sde Teiman, όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι που φυλακίστηκαν κατά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Όλοι μίλησαν με κίνδυνο νομικών επιπτώσεων και αντιποίνων από ομάδες που υποστηρίζουν τις σκληρές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα.

«Τους απογύμνωσαν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο»,

Ζωγραφίζουν την εικόνα μιας εγκατάστασης όπου οι γιατροί μερικές φορές ακρωτηρίαζαν τα άκρα των κρατουμένων λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμο με χειροπέδες- των ιατρικών διαδικασιών που μερικές φορές εκτελούνται από ιατρικό προσωπικό με ελλιπή προσόντα, γεγονός που της χάρισε τη φήμη ότι είναι «παράδεισος για ειδικευόμενους»- και όπου ο αέρας είναι γεμάτος με τη μυρωδιά παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εγκατάσταση που απέχει περίπου 18 μίλια από τα σύνορα με τη Γάζα χωρίζεται σε δύο μέρη: σε κλουβιά όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα βρίσκονται υπό ακραίο σωματικό περιορισμό και σε ένα νοσοκομείο όπου οι τραυματισμένοι κρατούμενοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.

«Τους απογύμνωσαν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», δήλωσε ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο πεδίου της εγκατάστασης.

«(Οι ξυλοδαρμοί) δεν γίνονταν για τη συλλογή πληροφοριών. Έγιναν από εκδίκηση», δήλωσε ένας άλλος πληροφοριοδότης. «Ήταν τιμωρία γι’ αυτό που έκαναν (οι Παλαιστίνιοι) στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά τους στον καταυλισμό».

Δεν διαψεύδουν οι IDF

Απαντώντας στο αίτημα του CNN για σχολιασμό όλων των ισχυρισμών που διατυπώνονται σε αυτό το ρεπορτάζ, ο ισραηλινός στρατός, γνωστός ως Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Οι IDF διασφαλίζουν τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στους κρατούμενους που βρίσκονται υπό κράτηση. Κάθε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες των IDF εξετάζεται και αντιμετωπίζεται αναλόγως. Σε κατάλληλες περιπτώσεις, οι έρευνες του MPCID (Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας) ξεκινούν όταν υπάρχουν υποψίες για παραπτώματα που δικαιολογούν τέτοιου είδους ενέργειες».

«Οι κρατούμενοι περνούν χειροπέδες με βάση το επίπεδο κινδύνου και την κατάσταση της υγείας τους. Περιστατικά παράνομης χειροπέδησης δεν είναι γνωστά στις αρχές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι IDF δεν διέψευσαν άμεσα τις μαρτυρίες για ανθρώπους που στερήθηκαν τα ρούχα τους ή κρατήθηκαν με πάνες. Αντιθέτως, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν πίσω τα ρούχα τους μόλις οι IDF διαπιστώσουν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Αναφορές για κακομεταχείριση στο Sde Teiman έχουν ήδη εμφανιστεί στα ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετά την κατακραυγή από ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες δικαιωμάτων για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αλλά αυτή η σπάνια μαρτυρία από Ισραηλινούς που εργάζονται στις εγκαταστάσεις ρίχνει περαιτέρω φως στη συμπεριφορά του Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο στη Γάζα, με νέες καταγγελίες για κακομεταχείριση. Θέτει επίσης περισσότερες αμφιβολίες για τους επανειλημμένους ισχυρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης ότι ενεργεί σύμφωνα με τις αποδεκτές διεθνείς πρακτικές και το δίκαιο.

Το CNN ζήτησε άδεια από τον ισραηλινό στρατό για να έχει πρόσβαση στη βάση Sde Teiman. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα του CNN κάλυψε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από την κύρια πύλη της, την οποία οργάνωσαν ισραηλινοί ακτιβιστές με αίτημα το κλείσιμο της εγκατάστασης. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκριναν την ομάδα για περίπου 30 λεπτά εκεί, απαιτώντας να δουν το υλικό που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ του CNN. Το Ισραήλ συχνά υποβάλλει τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους ξένους δημοσιογράφους, σε στρατιωτική λογοκρισία για θέματα ασφαλείας.

Υπό κράτηση στην έρημο

Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδεχτεί τη μερική μετατροπή τριών διαφορετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε στρατόπεδα κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς, κατά την οποία, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα και απήχθησαν πάνω από 250, και την επακόλουθη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 35.000 άνθρωποι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι η Sde Teiman στην έρημο Νεγκέβ, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις Anatot και Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος της υποδομής του ισραηλινού νόμου περί παράνομων μαχητών, μιας τροποποιημένης νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Κνέσετ τον περασμένο Δεκέμβριο και επέκτεινε την εξουσία του στρατού να κρατά υπόπτους μαχητές.

Ο νόμος επιτρέπει στο στρατό να κρατάει άτομα για 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης, μετά το πέρας των οποίων πρέπει να μεταφερθούν στο επίσημο σύστημα φυλακών του Ισραήλ (IPS), όπου κρατούνται πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, έχουν επιδεινωθεί δραστικά από τις 7 Οκτωβρίου. Δύο παλαιστινιακές ενώσεις κρατουμένων δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 18 Παλαιστίνιοι – μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος χειρουργός της Γάζας Δρ Adnan al-Bursh – πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης – όπου ο αριθμός των κρατουμένων είναι άγνωστος – χρησιμεύουν ως σημείο διήθησης κατά τη διάρκεια της περιόδου σύλληψης που επιβάλλει ο νόμος περί παράνομων μαχητών. Μετά την κράτησή τους στα στρατόπεδα, όσοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τη Χαμάς μεταφέρονται στην IPS, ενώ όσων οι μαχητικοί δεσμοί έχουν αποκλειστεί, αφήνονται ελεύθεροι πίσω στη Γάζα.

Το CNN πήρε συνέντευξη από πάνω από δώδεκα πρώην κρατούμενους από τη Γάζα που φαίνεται να έχουν απελευθερωθεί από τα εν λόγω στρατόπεδα. Είπαν ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν πού κρατούνταν επειδή είχαν δεμένα τα μάτια τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της κράτησής τους και ήταν αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Αλλά οι λεπτομέρειες των περιγραφών τους συμφωνούν με εκείνες των πληροφοριοδοτών.

«Περιμέναμε με ανυπομονησία τη νύχτα για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε. Μετά περιμέναμε με ανυπομονησία το πρωί με την ελπίδα ότι η κατάστασή μας θα μπορούσε να αλλάξει», δήλωσε ο Δρ Mohamed al-Ran, ανακαλώντας την κράτησή του σε στρατιωτική εγκατάσταση, όπου, όπως είπε, υπέμενε τις θερμοκρασίες της ερήμου, από τη ζέστη της ημέρας μέχρι το κρύο της νύχτας. Το CNN του πήρε συνέντευξη έξω από τη Γάζα τον περασμένο μήνα.

Ο al-Ran, Παλαιστίνιος που έχει τη βοσνιακή υπηκοότητα, ήταν επικεφαλής της χειρουργικής μονάδας στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα, ένα από τα πρώτα που έκλεισαν και έκαναν επιδρομές καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε την αεροπορική, χερσαία και ναυτική του επίθεση.

Συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου, όπως είπε, έξω από το νοσοκομείο Al-Ahli Baptist Hospital της πόλης της Γάζας, όπου εργαζόταν για τρεις ημέρες αφού εγκατέλειψε το νοσοκομείο του στο βαριά βομβαρδισμένο βόρειο τμήμα.

Τον έγδυσαν μέχρι το εσώρουχό του, του έδεσαν τα μάτια και του έδεσαν τους καρπούς, και στη συνέχεια τον πέταξαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού όπου, όπως είπε, οι σχεδόν γυμνοί κρατούμενοι στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο καθώς μεταφέρονταν σε ένα στρατόπεδο κράτησης στη μέση της ερήμου.

Οι λεπτομέρειες στην αφήγησή του συμφωνούν με εκείνες δεκάδων άλλων που συνέλεξε το CNN και αφηγούνται τις συνθήκες σύλληψης στη Γάζα. Ο απολογισμός του υποστηρίζεται επίσης από πολυάριθμες εικόνες που απεικονίζουν μαζικές συλλήψεις και δημοσιεύονται σε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν σε ισραηλινούς στρατιώτες. Πολλές από αυτές τις εικόνες δείχνουν αιχμάλωτους κατοίκους της Γάζας, με τους καρπούς ή τους αστραγάλους τους δεμένους με καλώδια, με τα εσώρουχά τους και με δεμένα μάτια.

Ο Al-Ran κρατήθηκε σε στρατιωτικό κέντρο κράτησης για 44 ημέρες, δήλωσε στο CNN. «Οι μέρες μας ήταν γεμάτες με προσευχές, δάκρυα και ικεσίες. Αυτό ανακούφιζε την αγωνία μας», δήλωσε ο al-Ran.

« Κλαίγαμε για τους εαυτούς μας, κλαίγαμε για το έθνος μας, κλαίγαμε για την κοινότητά μας, κλαίγαμε για τους αγαπημένους μας. Κλαίγαμε για όλα όσα περνούσαν από το μυαλό μας», συνέχισε.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της φυλάκισής του, οι αρχές του στρατοπέδου κράτησης τον διέταξαν να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των φρουρών και των κρατουμένων, ένας ρόλος γνωστός ως Shawish, «επόπτης», στην αραβική καθομιλουμένη.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς πληροφοριοδότες, ένας Shawish είναι συνήθως ένας κρατούμενος που έχει απαλλαγεί από τις υποψίες για διασυνδέσεις με τη Χαμάς μετά από ανάκριση.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι κρατούσε κρατούμενους χωρίς λόγο ή ότι τους χρησιμοποιούσε για μεταφραστικούς σκοπούς. «Εάν δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση της κράτησης, οι κρατούμενοι απελευθερώνονται πίσω στη Γάζα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, οι μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και κρατουμένων -ιδιαίτερα όσον αφορά τον Shawish- θέτουν υπό αμφισβήτηση την απεικόνιση της διαδικασίας εκκαθάρισης από τις IDF. Ο al Ran λέει ότι υπηρέτησε ως Shawish για αρκετές εβδομάδες αφότου απαλλάχθηκε από τις διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Οι πληροφοριοδότες δήλωσαν επίσης ότι ο αθωωμένος Shawish υπηρέτησε ως μεσάζων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, είναι συνήθως γνώστες της εβραϊκής γλώσσας, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν τις εντολές των φρουρών στους υπόλοιπους κρατούμενους στα αραβικά. Γι’ αυτό, ο al Ran είπε ότι του δόθηκε ένα ειδικό προνόμιο: του αφαιρέθηκε η μαντήλα με τα μάτια. Είπε ότι αυτό ήταν ένα άλλο είδος κόλασης.

«Μέρος των βασανιστηρίων μου ήταν να μπορώ να βλέπω πώς βασανίζονται οι άνθρωποι», είπε. «Στην αρχή δεν μπορούσες να δεις. Δεν μπορούσες να δεις τα βασανιστήρια, την εκδίκηση, την καταπίεση. Όταν μου αφαίρεσαν τη μαντήλα με τα μάτια, μπόρεσα να δω το μέγεθος της ταπείνωσης και του εξευτελισμού… μπόρεσα να δω το μέγεθος στο οποίο μας έβλεπαν όχι ως ανθρώπους αλλά ως ζώα».

Η περιγραφή του al Ran για τις μορφές τιμωρίας που είδε επιβεβαιώθηκε από τους πληροφοριοδότες που μίλησαν στο CNN. Ένας κρατούμενος που διέπραττε ένα αδίκημα, όπως το να μιλήσει σε κάποιον άλλον, διατάσσονταν να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του για έως και μία ώρα. Τα χέρια του κρατουμένου μερικές φορές δένονταν με φερμουάρ σε έναν φράχτη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έβγαινε από τη θέση πίεσης.

Φωτογραφία από τις συνθήκες κράτησης παλαιστίνιων κρατούμενων/CNNΦωτογραφία από τις συνθήκες κράτησης παλαιστίνιων κρατούμενων/CNN

Για όσους παραβίαζαν επανειλημμένα την απαγόρευση ομιλίας και κίνησης, η τιμωρία γινόταν πιο αυστηρή. Οι ισραηλινοί φρουροί μερικές φορές πήγαιναν έναν κρατούμενο σε μια περιοχή έξω από τον περίβολο και τον χτυπούσαν επιθετικά, σύμφωνα με δύο πληροφοριοδότες και τον al Ran. Ένας πληροφοριοδότης που εργαζόταν ως φύλακας είπε ότι είδε έναν άνδρα να βγαίνει από έναν ξυλοδαρμό με τα δόντια του και κάποια οστά, προφανώς σπασμένα.

Αυτός ο πληροφοριοδότης και ο al Ran περιέγραψαν επίσης μια έρευνα ρουτίνας όταν οι φρουροί εξαπέλυαν μεγάλα σκυλιά πάνω σε κοιμισμένους κρατούμενους, ρίχνοντας μια ηχητική χειροβομβίδα στον περίβολο καθώς εισέβαλαν τα στρατεύματα. Ο al Ran το αποκάλεσε αυτό «τα νυχτερινά βασανιστήρια».

«Ενώ ήμασταν καλωδιωμένοι, εξαπέλυαν τα σκυλιά που κινούνταν ανάμεσά μας και μας ποδοπατούσαν», είπε ο al-Ran. «Ήσουν ξαπλωμένος μπρούμυτα, με το πρόσωπό σου πιεσμένο στο έδαφος. Δεν μπορείς να κουνηθείς και αυτοί κινούνται από πάνω σου».

Ο ίδιος πληροφοριοδότης αφηγήθηκε την έρευνα με τις ίδιες οδυνηρές λεπτομέρειες. «Ήταν μια ειδική μονάδα της στρατιωτικής αστυνομίας που έκανε τη λεγόμενη έρευνα», είπε η πηγή. «Αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια δικαιολογία για να τους χτυπήσουν. Ήταν μια τρομακτική κατάσταση».

Δεμένοι σε κρεβάτια σε νοσοκομείο

Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών περιγράφουν ένα διαφορετικό είδος φρίκης στο νοσοκομείο Sde Teiman. «Αυτό που ένιωσα όταν αντιμετώπιζα αυτούς τους ασθενείς είναι μια ιδέα απόλυτης ευαλωτότητας», δήλωσε ένας γιατρός που εργαζόταν στο Sde Teiman. «Αν φανταστείς τον εαυτό σου να μην μπορεί να κινηθεί, να μην μπορεί να δει τι συμβαίνει και να είναι εντελώς γυμνός, αυτό σε αφήνει εντελώς εκτεθειμένο», είπε η πηγή. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που αγγίζει, αν δεν ξεπερνά τα όρια, τα ψυχολογικά βασανιστήρια».

Ένας άλλος πληροφοριοδότης δήλωσε ότι του δόθηκε εντολή να εκτελέσει ιατρικές διαδικασίες στους Παλαιστίνιους κρατούμενους για τις οποίες δεν είχε τα προσόντα. «Μου ζητήθηκε να μάθω πώς να κάνω πράγματα στους ασθενείς, εκτελώντας μικρές ιατρικές διαδικασίες που είναι εντελώς έξω από τις γνώσεις μου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό γινόταν συχνά χωρίς αναισθησία. «Αν παραπονιόντουσαν για πόνο, τους έδιναν παρακεταμόλη».

Ο ίδιος καταγγέλλων δήλωσε επίσης ότι ήταν μάρτυρας ενός ακρωτηριασμού που έγινε σε έναν άνδρα ο οποίος είχε υποστεί τραυματισμούς που προκλήθηκαν από το συνεχές δέσιμο των καρπών του με φερμουάρ. Ο απολογισμός ταυτίζεται με τις λεπτομέρειες μιας επιστολής που συντάχθηκε από έναν γιατρό που εργάζεται στο Sde Teiman και δημοσιεύθηκε από την Haaretz τον Απρίλιο.

«Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιατρικής μονάδας μέχρι σήμερα, αντιμετώπισα σοβαρά ηθικά διλήμματα», ανέφερε η επιστολή που απευθυνόταν στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ και στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας, σύμφωνα με τη Haaretz. «Περισσότερο από αυτό, γράφω (αυτή την επιστολή) για να σας προειδοποιήσω ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν συμμορφώνεται με ούτε ένα τμήμα μεταξύ εκείνων που αφορούν την υγεία στο νόμο περί εγκλεισμού παράνομων μαχητών».

Ένας εκπρόσωπος των IDF αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που ανέφερε η Haaretz σε γραπτή δήλωση στο CNN εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι οι ιατρικές διαδικασίες διεξήχθησαν με «εξαιρετική προσοχή» και σύμφωνα με το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το δέσιμο των κρατουμένων με χειροπέδες έγινε «σύμφωνα με τις διαδικασίες, την κατάσταση της υγείας τους και το επίπεδο του κινδύνου που διέτρεχαν» και ότι κάθε ισχυρισμός για βία θα εξεταστεί.

Οι καταγγέλλοντες δήλωσαν επίσης ότι η ιατρική ομάδα ενημερώθηκε για την αποχή από την υπογραφή ιατρικών εγγράφων, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές της ομάδας γιατρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ (Physicians for Human Rights in Israel, PHRI).

Η έκθεση της PHRI που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο προειδοποιούσε για «σοβαρή ανησυχία ότι η ανωνυμία χρησιμοποιείται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ερευνών ή καταγγελιών σχετικά με παραβιάσεις της ιατρικής δεοντολογίας και του επαγγελματισμού».

«Δεν υπογράφεις τίποτα και δεν υπάρχει καμία επαλήθευση της εξουσίας”» δήλωσε ο ίδιος πληροφοριοδότης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε την κατάλληλη εκπαίδευση για τη θεραπεία που του ζητήθηκε να χορηγήσει. «Είναι ένας παράδεισος για τους ειδικευόμενους γιατί είναι σαν να κάνεις ό,τι θέλεις».

Το CNN ζήτησε επίσης σχόλιο από το ισραηλινό υπουργείο Υγείας σχετικά με τους ισχυρισμούς του παρόντος ρεπορτάζ. Το υπουργείο παρέπεμψε το CNN στο IDF.

Κρυμμένο από τον έξω κόσμο
Το Sde Teiman και άλλα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης καλύπτονται από μυστικότητα από την ίδρυσή τους. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί αιτήματα να αποκαλύψει τον αριθμό των κρατουμένων που κρατούνται στις εγκαταστάσεις ή να αποκαλύψει το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι από τη Γάζα.

Την περασμένη Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ πραγματοποίησε ακρόαση ως απάντηση σε αίτηση που υποβλήθηκε από την ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων HaMoked, για την αποκάλυψη της θέσης ενός Παλαιστίνιου τεχνικού ακτινογραφίας που κρατήθηκε από το νοσοκομείο Nasser στη νότια Γάζα τον Φεβρουάριο. Ήταν η πρώτη δικαστική συνεδρίαση αυτού του είδους από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι εξαφανίσεις «επιτρέπουν να συμβαίνουν οι φρικαλεότητες για τις οποίες ακούμε», δήλωσε ο Ταλ Στάινερ, Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτελεστικός διευθυντής της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ.

«Οι άνθρωποι που είναι εντελώς αποκομμένοι από τον έξω κόσμο είναι οι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση», δήλωσε ο Στάινερ σε συνέντευξή του στο CNN.

Οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις δραστηριότητες στο Sde Teiman, αποκαλύπτοντας ότι κατά τους μήνες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περισσότερες από 100 νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων σκηνών και υπόστεγων, έχουν κατασκευαστεί στον καταυλισμό της ερήμου. Η σύγκριση των αεροφωτογραφιών από τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 και την 1η Μαρτίου φέτος έδειξε επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των οχημάτων στην εγκατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει την άνοδο της δραστηριότητας. Δορυφορικές εικόνες από δύο ημερομηνίες στις αρχές Δεκεμβρίου έδειξαν εργασίες κατασκευής σε εξέλιξη.

Το CNN εντόπισε επίσης τον γεωγραφικό εντοπισμό των δύο φωτογραφιών που διέρρευσαν και δείχνουν τον περίβολο που κρατάει την ομάδα των ανδρών με δεμένα μάτια και γκρι φόρμες. Το μοτίβο των πάνελ που διακρίνονται στην οροφή ταιριάζει με εκείνα ενός μεγάλου υπόστεγου που είναι ορατό σε δορυφορικές εικόνες. Η δομή, η οποία μοιάζει με μαντρί για ζώα, βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του συγκροτήματος Sde Teiman. Πρόκειται για μια παλαιότερη δομή που φαίνεται ανάμεσα σε νέα κτίρια που εμφανίστηκαν από την έναρξη του πολέμου.

Το CNN εξέτασε δορυφορικές εικόνες από δύο άλλα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης – τις βάσεις Ofer και Anatot στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – και δεν εντόπισε επέκταση στους χώρους από τις 7 Οκτωβρίου. Αρκετές ομάδες δικαιωμάτων και νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι πιστεύουν ότι το Sde Teiman, το οποίο είναι το πλησιέστερο στη Γάζα, φιλοξενεί πιθανότατα τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από τα τρία στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης.

«Ήμουν εκεί για 23 ημέρες. Είκοσι τρεις ημέρες που μου φάνηκαν σαν 100 χρόνια», δήλωσε ο 27χρονος Ιμπραήμ Γιασίν την ημέρα της απελευθέρωσής του από το στρατόπεδο κράτησης.

Βρισκόταν σε ένα κατάμεστο δωμάτιο με πάνω από δώδεκα νεοαπελευθερωμένους άνδρες – φορούσαν ακόμα τις γκρίζες στολές των φυλακών. Μερικοί είχαν βαθιές πληγές στη σάρκα από τα σημεία όπου είχαν αφαιρεθεί οι χειροπέδες.

«Μας είχαν περάσει χειροπέδες και μας είχαν δέσει τα μάτια», είπε ένας άλλος άνδρας, ο 43χρονος Sufyan Abu Salah. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορώ να δω».

Πηγή:periodista.gr

Pin It

Ροή ειδήσεων

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.