Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 00:00

Μαθήματα από το Αφγανιστάν

 
Δρ. Βλάσης Αγτζίδης Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, Mαθηματικός
 
Γιατί η επικράτηση των Ταλιμπάν μπορεί να συμφέρει τις ΗΠΑ; Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας; Γιατί ηττήθηκε η Δύση;
 
Ίσως το πιο θλιβερό γεγονός των ημερών μας είναι η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
 
Είναι ένα θλιβερό γεγονός γιατί μια μεσαιωνικών αντιλήψεων ισλαμική σέχτα θα επιβάλει πάνω σε ολόκληρη την κοινωνία τη Σαρία, θα νομιμοποιήσει την υποβάθμιση της γυναίκας σε Άτομο με Ειδικές Ανάγκες και θα εξοντώσει κάθε φιλελεύθερο πνεύμα ως αντίθετο στον Ιερό Λόγο του Κορανίου και των Χαντίθ..
 
Πώς δικαιολογείται όμως η ταχεία και απρόσκοπτη επικράτηση;
 
Υποθέτω ότι είναι αποτέλεσμα μιας κυνικής συμφωνίας με τους Αμερικανούς. Το πλέον γνωστό σημείο της είναι η συμφωνία των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση Τραμπ του Φεβρουάριο του 2020 για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
 
Ως γνωστόν οι Ταλιμπάν προέρχονται από το εξτρεμιστικό-τζιχαντιστικό ισλαμικό κίνημα που δημιούργησαν οι Αμερικανοί (και οι Πακιστανοί με τους Σαουδάραβες) για να χτυπήσουν τους Σοβιετικούς...
 
Το ιστορικό παρελθόν
 
Για να θυμηθούμε λιγάκι την ιστορία: Η αμερικανική παρέμβαση θα συμβεί μετά τη σοβιετική επέμβαση του 1979 υπέρ του δυτικότροπου και φιλοσοβιετικού καθεστώτος και κατά κάποιων ισλαμιστικών σκοταδιστικων ομάδων που αντιδρούσαν στον εκδυτικισμο της αφγανικης κοινωνίας και τις σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των φτωχών αγροτών. 
 
Στα πλαίσιο ενός πολύ συγκεκριμένου πρότζεκτ τηςCIA, οι ανά τον κόσμο εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι οργανώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και στάλθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν τους ”άπιστους” στο πλαίσιο του τζιχαντ, δηλαδή του Ιερού ισλαμικού Πολέμου.
 
Το πρότζεκτ αυτό ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, υποχρεώνοντας τους Σοβιετικούς να αποχωρήσουν το 1989.
Αργότερα (1996) οι Ισλαμιστές κατέλαβαν την Καμπούλ μετά από μια θριαμβευτική πορεία που θυμίζει τη σημερινή πορεία των Ταλιμπάν.
 
Η συνέχεια σημαδεύτηκε από σκληρό Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ των δύο βασικών ισλαμιστικών παρατάξεων που κράτησε περί τα δύο χρόνια.
 
Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν οι Ταλιμπάν -με υποστήριξη του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας - οι οποίοι επικράτησαν.
 
Στο πλαίσιο που δημιούργησαν οι Ταλιμπάν δημιουργήθηκε η Αλ Κάϊντα από δυσαρεστημένος παλιούς στρατολογημένους από την CIA.
 
Φαίνεται λογικό - μετά την ενοχλητική παρένθεση της Αλ Κάιντα και την 20χρονη αδιέξοδο εμπλοκή - να έχουν ξαναενεργοποιήσει οι Αμερικανοί τους παλιούς δεσμούς. Εξάλλου το Πακιστάν - ο κύριος υποστηρικτής των Ταλιμπάν-ουδέποτε έπαψε να αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ και βάση των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρήσεών τους.
 
Δεν δικαιολογειται αλλιώς η τόσο γρήγορη επικράτησή των Ταλιμπάν.
 
Είναι προφανές ότι στο γεωπολιτικό σκάκι οι Αμερικανοί επιχειρούν να εμπλέξουν στο πρόβλημα τους μεγάλους ανταγωνιστές τους, τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, οι οποίοι θα αντιδράσουν νοιώθοντας την ανάσα του εξτρεμιστικού Ισλάμ στα σύνορά τους.
 
Οι Αμερικανοί κάνουν για άλλη μια φορά αυτό που έκαναν πριν 30 χρόνια (πετυχημένα τότε κατά των σοβιετικών): να χρησιμοποιήσουν τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους ενάντια στους εν δυνάμει εχθρούς τους.
 
Ένα ερώτημα είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Νομίζω ότι το πολιτικό Ισλάμ που εξουσιάζει την χώρα θα καταφέρει να βρει κοινή γλώσσα με τους Ταλιμπάν μιας και ανήκουν στον ίδιο εξτρεμιστικό χώρο. Είδωμεν!!!
 
Πάντως η Αμερικανική πολιτική είναι από ανθρωπιστικής πλευράς εγκληματική. Τόσο κατά των γυναικών, όσο και κατά των προοδευτικών φιλελεύθερων Αφγανών...
 
Ήττα του ανθρωποκεντρικού μοντέλου
 
Ένα τελικό και γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι στο Αφγανιστάν ηττήθηκε το δυτικοκεντρικό κοινωνικό μοντέλο, όπως αυτό βαθμιαία διαμορφώθηκε από τον Διαφωτισμό. Η ειρωνεία είναι ότι το μοντέλο αυτό στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας εκφράστηκε από τους Σοβιετικούς και την προσπάθεια κομμουνιστικοποίησης των κοινωνιών μέσα από την επιβολή φιλικών καθεστώτων που βασίζονταν επιπλέον - εκτός από τις σκληρές μυστικές υπηρεσίες- στην ισότητα των φύλων και στην Καταστροφή των φεουδαρχικών οικονομικών δομών προς όφελος των φτωχών αγροτών.
 
Η αποκορύφωση της ειρωνείας είναι ότι το αντίθετο μοντέλο, δηλαδή το σκοταδιστικό Ισλάμ και η ιδέα του Τζιχάντ, προωθήθηκε από τους Αμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Είναι ακριβώς το σημείο όπου η Ιστορία σαρκάζοντας μας κλείνει πονηρά το μάτι....
 
Πηγή:huffingtonpost.gr/
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Στη Βουλή τα σχολικά
γεύματα και οι συγχωνεύσεις
στη Νίκαια
 
«Όταν και η ίδια ντροπή
ντρέπεται»
 
Η Νανά Σπυροπούλου νέα
Διευθύνουσα Σύμβουλος της
«Eleusis 2023»

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος
Κακουλίδης

Γεγονότα

Η CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Οκτωβρίου 2021, 00.00
«Μαύρη τρύπα» 600.000 ευρώ στη λίστα Πέτσα!
Τα … επιτελικά κριτήρια με βάσει τα...
19 Οκτωβρίου 2021, 18.56
ΚΚΕ: συγκεντρώσεις και περιοδείες στον Πειραιά
Συγκεντρώσεις και περιοδείες για...

Ναυτιλία

20 Οκτωβρίου 2021, 18.41
Η CLIA: Η νέα Γενική Διευθύντρια στην Ευρώπη
– Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών...
19 Οκτωβρίου 2021, 18.42
Σε τροχιά σύγκρουσης οι Ναυτεργάτες με την κυβερνητική Ναυτιλιακή πολιτική
Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΝΟ με τον...