Διεθνή
Η Λεϊλά στη φυλακή, η δημοκρατία στο απόσπασμα


Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να πολεμάει κάθε φωνή αντίστασης στη χώρα του με εξοντωτικές ποινές. ● Η 55χρονη αγωνίστρια της ελευθερίας, της ειρήνης και της ζωής, Λεϊλά Γκιουβέν, μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», χωρίς να λυγίσει ούτε από αυτή την εξωφρενική ποινή.
«Η Λεϊλά Γκιουβέν είναι μια μαχήτρια, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ειρήνη» και «η εχθρική απόφαση σε βάρος της», με την επιβολή 22ετούς κάθειρξης για «τρομοκρατία», «στρέφεται κατά όλων των Κούρδων και της αντιπολίτευσης» στην Τουρκία.
Χωρίς να μασά τα λόγια του για την προαναγγελθείσα καταδίκη ενός εξέχοντος στελέχους του, το αριστερό/φιλοκουρδικό HDP –τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη γείτονα, παρά τις απηνείς πολιτικές και νομικές διώξεις– έκανε λόγο για «ακόμη μία απόδειξη» πως η κυβέρνηση της Αγκυρας «θα επιμείνει στο αδιέξοδο ως προς το κουρδικό ζήτημα» στη χώρα.
Πράγματι, η περίπτωση της 55χρονης Λεϊλά θεωρείται ενδεικτική των προθέσεων του καθεστώτος Ερντογάν. Συμπρόεδρος του DTK (οργάνωσης-«ομπρέλα» των κουρδικών πολιτικών κινημάτων στην Τουρκία), ήταν βουλευτής του HDP μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να την καθαιρέσει από το αιρετό αξίωμά της.
Τη Δευτέρα, καταδικάστηκε ερήμην σε 22 χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση, με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση» (βλ. PKK) και για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Προ τριετίας είχε φυλακιστεί και πάλι, απλά και μόνον επειδή είχε πει με το όνομά της –«εισβολή»– τη στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο βόρεια εδάφη της Συρίας.
Ούσα φυλακισμένη, είχε κηρύξει τον Νοέμβριο του 2018 απεργία πείνας που κράτησε 200 ημέρες, διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων, με πρώτο τη τάξει τον ιστορικό ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Το παράδειγμά της ακολούθησαν δεκάδες άλλοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές, στηρίζοντας το αίτημά της. Τον Ιανουάριο του 2019, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να την
αποφυλακίσουν υπό όρους και δικαστική επιτήρηση, επικαλούμενες την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας της. Προφανώς τώρα θεωρούν ότι έχει υπέρ το δέον... καρδαμώσει.
Το κεφάλι ψηλά
Η ίδια, αγέρωχη, εμφανίστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου στο Ντιγιάρμπακιρ για την ανάγνωση της ποινής της και οδηγήθηκε στις τοπικές γυναικείες φυλακές. «Μην ανησυχείτε», είπε στους συντρόφους της στο HDP, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο. «Εργαστείτε σκληρά, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα».
Οι συνήγοροί της δήλωσαν στο πρακτορείο AFP ότι θα ασκήσουν έφεση. Κρατούν, ωστόσο, μικρό καλάθι για τα περιθώρια απονομής δικαιοσύνης στην σημερινή Τουρκία. Νέτα-σκέτα, η κόρη της Λεϊλά Γκιουβέν, Σαμπίχα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ερντογάν «εχθρό του νόμου».
Η καταδίκη της 55χρονης Κούρδισας δεν είναι, εξάλλου, παρά η τελευταία σε μία μακρά λίστα πολιτικά υποκινούμενων ποινικών διώξεων και παρατεταμένων προδικαστικών κρατήσεων στην Τουρκία. Οχι μόνον Κούρδων πολιτικών – με πλέον επιφανή τον πρώην συμπρόεδρο του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, την άμεση απελευθέρωση του οποίου ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το μαρτυρούν οι χιλιάδες φυλακισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και ακτιβιστές, ως ύποπτοι γκιουλενιστές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο 63χρονος επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, την άμεση απελευθέρωση του οποίου ζήτησε προχθές –εις μάτην– η Ε.Ε., υπενθυμίζοντας πως έχει περάσει πια ένας χρόνος από την καταδίκη του ΕΔΑΔ για την αβάσιμη σύλληψη και προδικαστική κράτησή του. Η τελευταία, δε, μετρά από τον Οκτώβριο του 2017 (!).
Εχοντας αρχικά κατηγορηθεί για υποκίνηση των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Γκεζί, το 2013 –κατηγορίες που τελικά κατέπεσαν στο δικαστήριο– ο Καβαλά προσήχθη εκ νέου, εν προκειμένω για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και σταθερή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας», τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ναμπίλα Μασράλι. Φυσικά, για πολλοστή φορά, οι εκκλήσεις των Βρυξελλών πέφτουν στον βρόντο.
Την περασμένη Παρασκευή, δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε περαιτέρω παράταση της κράτηση του Καβαλά. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου, με τον Καβαλά να βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή των ισοβίων για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και άλλων 20 ετών κάθειρξης για «κατασκοπία».
Πηγή: Εfsyn.gr
Νεότερες ειδήσεις:
- 11/01/2021 00:00 - Ο Guardian καρφώνει Χρυσοχοΐδη: «Είναι απίστευτο, δύο ναζί κυκλοφορούν ελεύθεροι»
- 02/01/2021 00:00 - Bloomberg: Τελευταία η Ελλάδα στους εμβολιασμούς
- 30/12/2020 00:00 - 2020: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο
- 27/12/2020 20:24 - «Η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία»
- 27/12/2020 00:00 - Brexit: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες
Πρόσφατες ειδήσεις:
- 08/12/2020 00:00 - O "Νονός ΙΙΙ" κυκλοφορεί ξανά με νέα αρχή και τέλος
- 25/11/2020 00:00 - Παγκόσμιος θρήνος για τον «θεό της μπάλας»
- 25/11/2020 00:00 - Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τζορτζ Μπεστ
- 18/11/2020 00:00 - Ομπάμα για την ελληνική κρίση: Ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες
- 08/11/2020 00:00 - Κάμαλα Χάρις: H πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ