Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 19:36

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββίδης

damanaki ixthok1

Σκληρός ο χειμώνας για τη δημοσιογραφική οικογένεια της Αριστεράς. Μετά τον Πάικο και την Δουκίδου, πέθανε χτες ο Γιώργος Σαββίδης στα 82 του χρόνια, γράφει ο Νίκος Φίλης

Η πολιτική κηδεία του Γιώργου Σαββίδη θα γίνει στο κοιμητήριο Αμαρουσίου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00. Αντί στεφάνου οι οικείοι προτείνουν την οικονομική ενίσχυση της «Αλληλεγγύης για όλους» (αναλυτικότερα παρακάτω)

Σκληρός ο χειμώνας για τη δημοσιογραφική οικογένεια της Αριστεράς. Μετά τον Πάικο και την Δουκίδου, πέθανε χτες ο Γιώργος Σαββίδης στα 82 του χρόνια, γράφει ενημερώνοντας για το τραγικό γεγονός ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας:

Ο Γιώργος Σαββίδης ήταν από μικρό παιδί σταθερά στην Αριστερά, Λαμπράκης, στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού και του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος με ιδιαίτερη ενασχόληση τον πολιτισμό, ξεχωριστός «εφημεριδάς» της παλιάς καλής εποχής, που δούλευε με επαγγελματική αξιοπρέπεια και γνώση στον «αστικό Τύπο», αλλά συμμετείχε με ανιδιοτέλεια από το περίσσευμα της ψυχής του στην έκδοση της Κυριακάτικης Αυγής.

Μπροστά στους συνδικαλιστικούς αγώνες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων δημοσιογράφων αλλά και για το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην έγκυρη πληροφόρηση, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, οξύ πνεύμα και άγρυπνο βλέμμα μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του, ο Γιώργος «φεύγει» αφήνοντας πίσω του, το παράδειγμα του καθημερινού μόχθου για τη συγκρότηση της εφημερίδας ως «πολιτιστικού προϊόντος». Ένα έργο τόσο επίκαιρα αναγκαίο, σε εποχή που υποχωρεί αλλά και απαξιώνεται ο Τύπος…

Θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Κική, και στο γιο του συνάδελφο Χάρη, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Σαββίδης

Ο Γιώργος Σαββίδης γεννήθηκε το 1938 στον Πειραιά από πρόσφυγες γονείς Πόντιους. Από τα παιδικά του χρόνια στρατεύθηκε στην υπόθεση της Αριστεράς και όπως περηφανεύονταν ο ίδιος υπήρξε από τα τελευταία μέλη της ΕΠΟΝ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Ήλιος» στο  Κερατσίνι και προσχώρησε στη Νεολαία Λαμπράκη. Από μικρός ήθελε να γίνει σκηνοθέτης ή πιλότος ή δημοσιογράφος. Τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και κατέληξε στην Πάντειο, τη μόνη σχολή που εκείνη την περίοδο δεν ζητούσε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για την εγγραφή των φοιτητών.

Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του στη δημοσιογραφία που κράτησε κοντά έξι δεκαετίες. Πρώτος σταθμός η Αυγή, την οποία αγόραζε καθημερινά, συνήθεια που ανέθεσε στη σύντροφό του Κικκή όταν εκείνος υπηρετούσε ως φαντάρος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και περιόδευε ως ανεπιθύμητος δεκάδες στρατόπεδα. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού και συμμετείχε ενεργά αμέσως μετά την αποστράτευσή του στο αντιδικτατορικό κίνημα.

Η Μεταπολίτευση τον βρίσκει συντάκτη ύλης στην Αυγή, ενώ το 1978 ξεκίνησε να εργάζεται και στην Απογευματινή. Την περίοδο 1982-89 ήταν αρχισυντάκτης και αργότερα διευθυντής σύνταξης της «Απογευματινής της Κυριακής».

Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα  ήταν ενεργός στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, από τις μεγάλες απεργίες στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπήρξε μέλος των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ και εισηγητής σύνταξης Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην Π.Ο.Ε.Σ.Υ. από τα πρώτα της βήματα και υπήρξε Γενικός Γραμματέας και Προέδρος του δευτεροβάθμιου σωματείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Συνέγραψε πάνω από 100 άρθρα και μελέτες για τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες και διανοούμενους. Για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση το 1995.
Υπήρξε μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο κοιμητήριο Αμαρουσίου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00. Αντί στεφάνου οι οικείοι προτείνουν την οικονομική ενίσχυση της «Αλληλεγγύης για όλους» (Εθνική 040/018328-82, IBAN GR3501100400000004001832882 δικαιούχος Ταμείο Στήριξης Πρωτοβουλιών και Δομών Αλληλεγγύης).

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Ο Γιώργος Σαββίδης υπήρξε δημοσιογράφος που με τη συνδικαλιστική δράση του, ως Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, την πολιτική του παρέμβαση, την αρθρογραφία του, αλλά την ενασχόλησή του με το πολιτιστικό ρεπορτάζ, προσέφερε στην υπόθεση της ανύψωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος πολύπλευρα», γράφει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του.

Η ΠΟΕΣΥ αποχαιρετά με οδύνη τον Γιώργο Σαββίδη

Όπως γράφει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ:

«Ο Γ. Σαββίδης, μία πληθωρική προσωπικότητα, σφράγισε την πορεία της ΠΟΕΣΥ από την ίδρυσή της μέχρι τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΠΟΕΣΥ και την υπηρέτησε με σθένος, πίστη, μαχητικότητα και αποτελεσματικότητα, επί πολλά χρόνια, ως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας
Έδωσε τον καλύτερο εαυτό του σε όλους τους αγώνες που κυριάρχησαν στον δημοσιογραφικό χώρο όλα αυτά τα χρόνια, όπως το άνοιγμα της ΕΡΤ και το Αγγελιόσημο.

Πάντα αγαπητός, πάντα αποδεκτός, όχι μόνο από τα μέλη των Διοικήσεων της ΠΟΕΣΥ αλλά και των Ενώσεων μελών της και απ’ όλους τους συναδέλφους του στις εφημερίδες που εργάστηκε επί σειρά ετών, από νεαρός συντάκτης ως διευθυντικό στέλεχος

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την υπόσχεση ότι θα τον θυμάται πάντοτε.
Αντίο αγαπημένε Γιώργο, πάντα θα είσαι στην καρδιά μας με σεβασμό και αγάπη».

Πηγή: Left.gr


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα νησιά μας είναι αόρατα
στο Σχέδιο Ανάκαμψης της
Κυβέρνησης» 
 
«Με τον Γιάννη Μώραλη
δουλεύουμε για να πάμε
τον Πειραιά μπροστά»
 
"Η ελληνική «πράσινη
κυβέρνηση» είναι πλέον και
με τη βούλα βεραμάν"

Γ. Τσιρίδης:
Βιβλία για ψυχαγωγία
  
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η Ελληνική Ακτοφυλακή
ευχαριστεί την ΟΛΠ Α.Ε. 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Δημήτρης Φάκος, Άκης
Τουρκογιώργης: Η συνεργασία
 της χρονιάς
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

10 Απριλίου 2021, 20.39
«Στο πλευρό των ανθρώπων των Λαϊκών Αγορών»
Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις Λαϊκές...
10 Απριλίου 2021, 20.33
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Διαδικτυακή Εκδήλωση
Δευτέρα 12/4: Διαδικτυακή Εκδήλωση της...

Ναυτιλία

09 Απριλίου 2021, 00.00
ΟΛΠ Α.Ε. :Οι επενδύσεις στη ΝΕΖ Περάματος
H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την έγκριση των...
07 Απριλίου 2021, 19.55
«Δεν δεχόμαστε παρέκκλιση στην οργανική σύνθεση των πλοίων»
Προειδοποίηση 13 Ναυτεργατικών...

Πειραιάς

12 Απριλίου 2021, 14.14
Πειραιάς: Παροχή βασικών ειδών διατροφής στους οικονομικά  αδύναμους
Ο Δήμος Πειραιά εν όψει του Πάσχα θα...
12 Απριλίου 2021, 14.12
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Παλατάκι
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το...
11 Απριλίου 2021, 00.00
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ξανά στο τραπέζι
Συναντήσεις Γ. Μώραλη με Γ. Γεραπετρίτη...