Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 00:00

«Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει πολιτιστική και πολιτισμική συνείδηση;»

alt
 
Του Γιάννη Καρδαρά*
 
2500 χρόνια απο την Ναυμαχία της Σαλαμίνας-Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη 
 
Τυχαίνει να είμαι προσφεύγων  στο Σ.τ.Ε. με άλλους 115  κατοίκους και δημότες του Πειραιά κατά του οικονομικά ασύμφορου –περιττού και επιζήμιου για το περιβάλλον και την Πόλη  έργου επέκτασης  και επιχωμάτωσης σε πρώτη φάση κατά 140 στρέμματα της θάλασσας στη θέση της «Σχολής Ναυτικών Δοκίμων» στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, ιδρυτή του Πειραιά και θεμελιωτή της ναυτικής δύναμης της Αθήνας δίπλα στο σωζόμενο Κονώνειο τείχος προκειμένου να δημιουργηθούν δυο (2) εκτός του λιμένος του Πειραιά επιπλέον των 11 υπαρχουσών εντός του λιμένος  θέσεων πρόσδεσης γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων των 5000 επιβατών του καθένα. 
 
Επειδή έχω αναγνώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφημερίδες δημοσιευμένες επιστολές αρχαιολόγων και αναγνωστών που αφορούν τα έργα και τις ημέρες της διαχρονικής εκπροσώπου της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη θα ήθελα να αναφερθώ σε τοποθετήσεις της που προκύπτουν από τη συνεδρίαση   με αριθμό 30 /4-12-2012 του Κ.Α.Σ. με την τότε ιδιότητα της  Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρου του Κ.Α.Σ.
 
Όταν το έτος 2012 συνεζητείτο «η έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)» του ανωτέρω έργου επέκτασης, που σε δεύτερη φάση θα έχει τελικό μήκος προβλητών τα 1100 μέτρα από τη ξηρά και πλάτος της τσιμέντινης προβλήτας τα 600 μέτρα, η ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ(εφορία αρχαιοτήτων) είχε επισημάνει ότι ουσιαστικά το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή θα «ταφεί» και θα υποβαθμιστούν τα αρχαία τείχη. 
 
Αντίθετα η νυν Υπουργός   κ. Λ. Μενδώνη είχε κάνει την εξής παρέμβαση που την μεταφέρω αυτούσια: «το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Η κρουαζιέρα στην   Ελλάδα είναι μια από της βασικές συνιστώσες μιας μελλοντικής ανάπτυξης και σκοπός είναι να συνδυαστεί η προστασία των μνημείων με την ανάπτυξη ώστε να μην αποκόπτεται η Ελλάδα από τις αναπτυξιακές δραστηριότητες».
 
Σε παρατήρηση των τελικώς μειοψηφούντων τριών μελών του Κ.Α.Σ. να αποφευχθεί το έργο λόγω της αναγκαίας τεχνικά κατασκευής ενός κρηπιδώματος ύψους 7,5 μέτρων μπροστά και πάνω από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή που στην  ουσία θα το εξαφανίσει και θα προσβάλλει και τα Κονώνεια Τείχη της Πειραϊκής ή να γίνει το παραπάνω έργο σε  άλλο μέρος προς την Δραπετσώνα ή αλλού η νυν κυρία Υπουργός απάντησε επί λέξει:«Αυτό δεν σημαίνει ότι στην άλλη πλευρά δεν θα γίνει επέκταση. Τώρα επεκτείνεται  η πλευρά της κρουαζιέρας μετά από λίγο θα έλθει η επέκταση όλων των άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Δραπετσώνας. Το λιμάνι αναπτύσσει μια μεγάλη δυναμική».
 
Τελικώς  υπέρ του καταστροφικού και μη αναστρέψιμου περιβαλλοντικά έργου ψήφισαν 7 μέλη του ΚΑΣ και 8η η κ. Λϊνα Μενδώνη ενώ 3 μέλη του μειοψήφησαν και τα ονόματα τους για την  ιστορία είναι στην διάθεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων αφού προκύπτουν από δημόσιο έγγραφο.
 
Η κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τον Πειραιά στις 30-9-2020 με την ιδιότητα της ως Υπουργού Πολιτισμού για να παρακολουθήσει την εορτή των 2500 χρόνων από την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» καθώς και την γνωστή  «τριήρη του 2004» να πλέει δίπλα στους γερανούς και τις φορτηγίδες του θαλάσσιου εργοταξίου του εγκλήματος της επέκτασης των προβλητών Κρουαζιέρας στα 200 μέτρα από το ταφικό μνημείο του νικητή Θεμιστοκλή.
 
Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο, αλλά αναρωτιέμαι εάν η κ. Υπουργός έχει πολιτιστική και πολιτισμική συνείδηση.
 
*Ιωάννης Καρδαράς
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο
Μέλος της  Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Από το κακό στο χειρότερο
ο Ελληνικός Πολιτισμός»  
 
Ο Σπύρος Σπυρίδων
Πρόεδρος του «Ομίλου 
Ερετών»
 
"Η ελληνική «πράσινη
κυβέρνηση» είναι πλέον και
με τη βούλα βεραμάν"

Γ. Τσιρίδης:
Βιβλία για ψυχαγωγία
  
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η Ελληνική Ακτοφυλακή
ευχαριστεί την ΟΛΠ Α.Ε. 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Δημήτρης Φάκος, Άκης
Τουρκογιώργης: Η συνεργασία
 της χρονιάς
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

Ναυτιλία

14 Απριλίου 2021, 19.07
24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
Kήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε...
14 Απριλίου 2021, 18.57
ΟΛΠ: Δώρα για τα παιδιά ενόψει του Πάσχα
Σε συνέχεια της διανομής των...
13 Απριλίου 2021, 16.51
ΟΛΠ: Νέες Γερανογέφυρες…
Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή νέας...

Πειραιάς

13 Απριλίου 2021, 17.06
Ο Σπύρος Σπυρίδων Πρόεδρος του «Ομίλου Ερετών»
Την Κυριακή 11 Απριλίου 2021, στις...
13 Απριλίου 2021, 16.48
Blue Lab: Τα προγράμματα του 6ου κύκλου
Το Blue Lab, το Κέντρο Επιχειρηματικής...
12 Απριλίου 2021, 14.14
Πειραιάς: Παροχή βασικών ειδών διατροφής στους οικονομικά  αδύναμους
Ο Δήμος Πειραιά εν όψει του Πάσχα θα...