Κυριακή, 09 Αυγούστου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 10:38

Αποκατάσταση Καποδιστριακών κτηρίων Αίγινας

logoartc_f
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν προς τις κυρίες Υπουργούς, Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως & Πολιτισμού & Αθλητισμού Στυλιανή Μενδώνη, επιστολή της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, αναφορικά με την αποκατάσταση του Κυβερνείου και του Εϋνάρδειου Διδασκαλείου, Καποδιστριακών κτηρίων Αίγινας, καθώς εκκρεμούν εάν και δρομολογημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το μεν Κυβερνείο, η κατάχωση αρχαίων ευρημάτων, η ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου, η ανάδειξη μέρους των αρχαίων ευρημάτων σε αίθουσα του ισογείου και η ολοκλήρωση διαμόρφωσης της ψηφιακής έκθεσης σε αίθουσα του α΄ ορόφου, για το δε Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, η προκήρυξη δημοπράτησης της μελέτης για την αποκατάσταση και διαμόρφωση του κτηρίου.
 
Θέμα: Αποκατάσταση Κυβερνείου και Εϋνάρδειου, Καποδιστριακών κτηρίων Αίγινας 
 
Οι κ.κ. Βουλευτές Δρίτσας Θεόδωρος, Φίλης Νικόλαος, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Ιωάννης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Κασιμάτη Νίνα, Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα), Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης, Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Σπίρτζης Χρήστος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος), Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης καταθέτουν  προς τις κυρίες Υπουργούς, Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως & Πολιτισμού & Αθλητισμού Στυλιανή Μενδώνη, επιστολή της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, αναφορικά με την αποκατάσταση του Κυβερνείου και του Εϋνάρδειου Διδασκαλείου, Καποδιστριακών κτηρίων Αίγινας, καθώς εκκρεμούν εάν και δρομολογημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το μεν Κυβερνείο, η κατάχωση αρχαίων ευρημάτων, η ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου, η ανάδειξη μέρους των αρχαίων ευρημάτων σε αίθουσα του ισογείου και η ολοκλήρωση διαμόρφωσης της ψηφιακής έκθεσης σε αίθουσα του α΄ ορόφου, για το δε Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, η προκήρυξη δημοπράτησης της μελέτης για την αποκατάσταση και διαμόρφωση του κτηρίου.
 
 
Οι καταθέτοντες Βουλευτές
 
Δρίτσας Θεόδωρος 
Φίλης Νικόλαος 
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
 
                   Επιστολή προς τον βουλευτή Πειραιά και Νήσων σ. Θ. Δρίτσα
 
Θέμα: Αποκατάσταση Κυβερνείου και Εϋνάρδειου, Καποδιστριακών κτηρίων Αίγινας 
 
 
Στην Αίγινα δύο από τα σημαντικότερα κτήρια της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας και της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, το Κυβερνείο και το Εϋνάρδειο, απαιτούν την, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αποκατάσταση και επανάχρησή τους. Απευθύνουμε αυτή την επιστολή γιατί μας προβληματίζει η αδράνεια που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας κατά τους τελευταίους μήνες. 
 
1. Κυβερνείο. Η αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν πριν από ένα χρόνο περίπου εντοπίστηκαν σημαντικά αρχαία στον περιβάλλοντα χώρο. Η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας δρομολόγησε την ανασκαφή που έγινε με επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με το πέρας της ανασκαφής αποφάσισε πως η πλειονότητα των ευρημάτων πρέπει να καταχωθεί ξανά για την καλύτερη προστασία τους. Απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση του έργου γιατί οι καθυστερήσεις που σημειώνονται έχουν ήδη προκαλέσει φθορές και επιδείνωση της κατάστασης στην υπό διαμόρφωση έκταση. Η ολοκλήρωση απαιτεί ακόμη τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την ανάδειξη μέρους των αρχαίων σε αίθουσα του ισογείου και την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της ψηφιακής έκθεσης στην αίθουσα του α΄ ορόφου, όπως προτείνεται από τη μουσειολογική μελέτη που έχει ήδη παραδοθεί στην υπηρεσία. 
Είναι πολύ σημαντικό να παραδοθεί το κτήριο, γιατί πρέπει να στεγαστεί το Τοπικό Αρχείο που υπάγεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και μένει εδώ και 10 χρόνια σχεδόν κλειστό. Επίσης, το κτήριο συνδέεται με τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κράτους και είναι αίτημα του λαού της Αίγινας να αποδοθεί στο κοινό. Πολλώ μάλλον στη συγκεκριμένη συγκυρία που η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει 200 χρόνια από την Επανάσταση. Με το άνοιγμα του Κυβερνείου στο κοινό, η Αίγινα θα αποκτήσει τον πρώτο, σύγχρονο μουσειακό χώρο για τη νεότερη ιστορία της ενώ ταυτόχρονα θα έχει σωθεί ένα εμβληματικό κτήριο της νεότερης ιστορίας της χώρας.
 
2. Εϋνάρδειο: το κτήριο αυτό, το πρώτο σχολείο για ανώτερες σπουδές, αφού με προεδρικό διάταγμα το 2017 άλλαξε χρήση, θα στεγάσει  (σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔ το 1992 ) τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Φορείς της Αίγινας είχαν διοργανώσει και σχετική ημερίδα για το μέλλον των βιβλιοθηκών διερευνώντας τις δυνατότητες που ανοίγονται στη Βιβλιοθήκη Αίγινας με τη σύνδεσή της στο Δίκτυο ελληνικών βιβλιοθηκών. 
Πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα η δημοπράτηση της μελέτης και να προχωρήσει ταχύτατα η δημοπράτηση της αποκατάστασης/διαμόρφωσης γιατί το κτήριο κινδυνεύει και η Βιβλιοθήκη υπολειτουργεί χωρίς κανονική στέγη. Έχουμε δει σε άλλες πόλεις (Λιβαδειά, Βέροια, Καλαμπάκα) τι ρόλο μπορεί να παίξει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη στις σημερινές κοινωνίες, ειδικά για παιδιά και νέους. 
 
Εκφράζοντας τα αισθήματα των κατοίκων και των πολιτιστικών φορέων της Αίγινας, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας αναμένει με ανυπομονησία, ως ένδειξη σεβασμού στην ιστορική μνήμη του τόπου μας αλλά και ως αφετηρία για νέες χρήσεις μεγάλης σημασίας και πολιτιστικής εμβέλειας για το νησί μας, την ανάληψη μέτρων και την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών για άμεση αποπεράτωση αυτών των σημαντικών κτηρίων που υπάγονται στο ΥΠΑΙΘ αλλά και των άλλων Καποδιστριακών κτηρίων που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον Δήμο Αίγινας ή και σε ιδιώτες και μαρτυρούν με την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης την εργώδη προσπάθεια της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία κράτους. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Δίκη Χ.Α.: Δικαιοσύνη ή
ατιμωρησία ξανά; 
 
«Οι Έλληνες ναυτεργάτες 
βορρά στην ολιγαρχία»

Σγουρός για Πατούλη:
Τάζει σε όλους, οδηγεί την
Περιφέρεια σε αδιέξοδο …

«Με ένα μάτι και
ΝΟVARTI … κάτι
 δεν πάει καλά»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

"Το ομορφότερο γκολ
ήταν μια πάσα"

«Γρήγορη επέκταση στις
διεθνείς αγορές...»

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

03 Αυγούστου 2020, 00.00
«Προφητείες» ΜΜΕ και υπουργών για δικαστικές αποφάσεις
Με ανάρτησή του την Πέμπτη, ο  Υπουργός και...
02 Αυγούστου 2020, 17.32
Τιμώντας την μνήμη των θυμάτων Ρομά από τους Ναζί
Κατάθεση στεφάνου από τον...
01 Αυγούστου 2020, 20.50
Δίκη Χ.Α.: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;
Του ΚώσταΠαπαδάκη*   Η δίκη της Χρυσής...

Ναυτιλία

05 Αυγούστου 2020, 22.05
Σύσκεψη στην Πάρο για το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε...
02 Αυγούστου 2020, 00.00
Στο 80% η επιτρεπόμενη πληρότητα στα πλοία
Στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα,...
01 Αυγούστου 2020, 20.10
Το Υπ. Ναυτιλίας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα καύσιμα
Από σήμερα, 1η Αυγούστου 2020, δικαιούχοι...

Πειραιάς

03 Αυγούστου 2020, 09.43
«Οι προκλήσεις και οι επιφυλάξεις για το δίκτυο 5G»
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό...
02 Αυγούστου 2020, 17.39
«Αναθεώρηση του κυκλοφοριακού χάρτη στον Πειραιά»
Δήλωση του Νίκου Μπελαβίλα για το...
01 Αυγούστου 2020, 20.04
Αναχωρούν οι αδειούχοι του Αυγούστου
Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να...