Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 09:29

«Ο καταπατημένος Τύμβος των Σαλαμινομάχων…»

logoartc_f
Τοποθέτηση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς για όλους», για τον εορτασμό των 2.500 χιλιάδων χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων:
 
Οι γιορτές για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας θα γίνουν σε ένα κατεστραμμένο τοπίο από τη ρύπανση, τα διαλυτήρια πλοίων, τα ναυπηγεία, τα γιγαντιαία έργα της Cosco. Ο Δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε περιχαρής, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις για την επέτειο μίας από τις μεγαλύτερες και καθοριστικές θαλασσινές συγκρούσεις της Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στο προστατευμένο και ευπρεπές περιβάλλον της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, καθώς ο ιερός τόπος της ναυμαχίας είναι ένας σκουπιδότοπος με ρυπαίνουσες ανεξέλεγκτες χρήσεις. Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων είναι καταπατημένος από τα ναυπηγεία. Το παρθένο τοπίο της Κυνόσουρας προς το νότο προβλέπεται να δεχθεί άλλα δύο ναυπηγεία, παρότι ολόκληρη η χερσόνησος (600 στρέμματα) εξαιρέθηκε από την παραχώρηση προς την Cosco και αποτελεί δημόσιο ενιαίο αρχαιολογικό χώρο. Το αρχαίο λιμάνι των Αμπελακίων, με τον γεμάτο ευρήματα βυθό, ο τόπος όπου διανυκτέρευσε πριν την κρίσιμη μέρα ο συμμαχικός στόλος υπό την ηγεσία των ναυάρχων της Αθήνας και της Σπάρτης Θεμιστοκλή και Ευρυβιάδη, είναι διάσπαρτο από ναυάγια που διαλύονται. Ο «Θρόνος του Ξέρξη», απέναντι, κάθεται σε μία βόμβα μεγατόνων με τις δεκάδες δεξαμενές καυσίμων που ανά πάσα στιγμή μπορούν να τινάξουν το Πέραμα και τον μισό Πειραιά στον αέρα. Η Ψυττάλεια, όπου το αθηναϊκό άγημα με τον Αριστείδη τον Δίκαιο αποδεκάτισε τους Πέρσες, δέχεται σήμερα, στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, τα απόβλητα όλου του Λεκανοπεδίου. Σε ό,τι έχει απομείνει από το νησί προγραμματίζεται να εγκατασταθεί επίσης ναυπηγείο. Στα στενά που συγκρούστηκαν οι στόλοι, τα φουγάρα πλοίων και εργοστασίων, οι επιχωματώσεις της θάλασσας, οι αμμοβολές και τα νέα κτίρια, η φωτορύπανση και η ηχορύπανση από τους γερανούς έχουν διαλύσει προ πολλού την ιστορική εικόνα. Και τέλος, ο «Τάφος» του ίδιου του ναυάρχου, το Μνημείο Θεμιστοκλή, θα χαθεί σε λίγο από τη θαλασσινή θέα, καθώς μπροστά του κτίζεται ο νέος προβλήτας της κρουαζιέρας της Cosco. Αυτή είναι η πραγματική τιμή που αποδίδεται στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
 
Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτηση του, μας απάντησε πως δυστυχώς τα περισσότερα βρίσκονται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου και δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι λογικό: η δόξα από το ιστορικό γεγονός είναι δωρεάν με άμεσο επικοινωνιακό κέρδος, η σύγκρουση με την Cosco όμως έχει κόστος.
 
Τέλος για να συνεννοηθούμε. Το λιμάνι του Πειραιά και η πόλη γύρω του ζει από τη ναυτιλία και τη βιομηχανία. Όμως η μακροχρόνια πολιτική της ρύπανσης και της καταστροφής κάνει τις κοινωνίες να μισούν στο τέλος τις παραγωγικές χρήσεις. Μόνο που δεν φταίνε οι χρήσεις, αλλά οι χρήστες οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ούτε από περιβάλλον ούτε από ιστορία αν είναι να κερδίσουν γρήγορα. Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί και οφείλει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με όρους ευρωπαϊκούς και όχι με όρους τριτοκοσμικούς.
 
Θυμίζουμε λοιπόν στους «Μένουμε Ευρώπη» της πόλης μας ότι σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τα παλάτια της Βενετίας λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Ιταλίας και δεν το αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης. Όσο για τη Βαλέτα της Μάλτας, πόλη-μνημείο της UNESCO- εκεί φιλοξενούνται τεράστια ναυπηγεία κάτω και μέσα στα μεσαιωνικά της τείχη, σε μία σχέση αρμονική του ιστορικού περιβάλλοντος και τηs σύγχρονης παραγωγής. #pireas4all
 
Στην εικόνα ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και το λιμάνι των Αμπελακίων
Φωτό: Κωνσταντίνος Ζηργάνος-Καζολέας
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Απαράδεκτη η τοποθέτηση
του Υπ. Εθνικής Άμυνας» 
 
Πέθανε ο Νίκος
Μπελογιάννης, γιος του  
αγωνιστή της Αριστεράς 

«Αντικατάσταση Αγροτικού
Ιατρού στο Πολυδύναμο
Σπετσών»

 «Ωδή για τους
Τουρκοκύπριους»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2020, 22.03
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα για τη Novartis
"Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο...
25 Οκτωβρίου 2020, 21.58
Πρόταση μομφής στην πολιτική της κυβέρνησης
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του...
25 Οκτωβρίου 2020, 20.20
«Απαράδεκτη η τοποθέτηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας»
Η απάντηση του Κοινοβουλευτικού...

Ναυτιλία

23 Οκτωβρίου 2020, 18.05
Παράταση υποβολής των αιτήσεων για «Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Παρατείνεται για έναν μήνα η υποβολή των...
22 Οκτωβρίου 2020, 00.00
H Celestyal Cruises παρέχει ταξιδιωτική ασφάλιση χωρίς επιπλέον χρέωση, με κάλυψη και για COVID-19
H Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η...
21 Οκτωβρίου 2020, 18.01
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία
Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2020, 21.50
Νεκρός στην πύλη Ε8 στο λιμάνι του Πειραιά
Ένας άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του...
25 Οκτωβρίου 2020, 00.00
«Πειραιάς για Όλους»: 700.000 τόνοι μπάζα από τους δρόμους του Πειραιά …!
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης...
23 Οκτωβρίου 2020, 17.56
Συνάντηση Γ. Μώραλη με την «Αρμενική Εθνική Επιτροπή»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ...