Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 00:00

Ν. Σαντορινιός: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …

alt
 
Η ΝΔ έχασε επιχορήγηση 62εκ για το Εθνικό Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης. Κινδυνεύουν και άλλα εθνικής σημασίας έργα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ»
 
Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την απαράδεκτη καθυστέρηση της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την απώλεια ευρωπαϊκών πόρων, ύψους 62εκ, για το έργο «Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» (ΕΣΟΘΕ). Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το έργο απεντάχθηκε από το «Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020». Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το ΕΣΟΘΕ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
 
 
«Ψέματα έλεγε ο Πρωθυπουργός, στην γιορτή για τα 100 χρόνια Ιστορίας ΛΣ, στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι τον επόμενο μήνα ξεκινά ο οριστικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη του ΕΣΟΘΕ. Ψέματα έλεγε και ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε το έργο, κυριολεκτικά επί 4,5 χρόνια, στάσιμο και ότι δεν θα αφήσει να χαθεί ούτε 1€ από το ΕΣΟΘΕ. Η αλήθεια είναι ότι ενώ είχατε ένα ώριμο έργο στα χέρια σας, χάσατε τα λεφτά».
 
«Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα ώριμο έργο, ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η Κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2019, μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν ξεκίνησε τον διαγωνισμό, αλλά αντίθετα αποφάσισε να επαναπροκηρυχθεί το έργο, ενιαία στο σύνολό του, προτείνοντας την μεταφορά του στην περίοδο 2021-2027». 
 
«Το ΕΣΟΘΕ, αν και ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας, η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ το είχε στα αζήτητα. Η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου δεν έκανε τίποτα για το ΕΣΟΘΕ, παρά μόνο μια μελέτη σκοπιμότητας και μια ασαφή αναφορά στο Πολυετές Πρόγραμμα. Καμία χρηματοδότηση δεν εξασφάλισαν οι προκάτοχοι σας της ΝΔ, ούτε και προχώρησαν στο ελάχιστο το έργο, ενώ η Ελλάδα για αυτές τις καθυστερήσεις είχε δεχτεί και σύσταση από την ΕΕ, σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός». 
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις όποιες πρακτικές του παρελθόντος, κατάφερε από τον Ιούλιο του 2015 να εγκριθεί το έργο από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, με αρχικό προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ. Επί την ημερών μας συγκροτήθηκε ομάδα προπαρασκευής έργου, διενεργήθηκε τεχνικός διάλογος με την αγορά, εκπονήθηκε το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ενώ, ήταν τέτοιες οι συντονισμένες ενέργειές μας και η ωριμότητα στην οποία είχαμε φτάσει το ΕΣΟΘΕ, ώστε το καλοκαίρι του 2019 εξασφαλίστηκε και τυπικά η χρηματοδότηση για το έργο, με την έκδοση της απόφασης χορήγησης επιδότησης της δράσης από το Εθνικό Πρόγραμμα «Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020» και με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 50 εκατ. Ευρώ,  εγκρίθηκε η εγγραφή στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ του ποσού των 12 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο δικαίωμα προαίρεσης, δημοσιεύτηκε η προκαταρκτική προκήρυξη και  σχεδιάστηκαν ακόμη και οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες του διαγωνισμού».
 
«Το μόνο που κάνετε είναι να κόβετε κορδέλες σε συμβασιοποιημένα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έχετε καταφέρει να παρουσιάσετε ούτε μια δική σας πρόταση για προγράμματα εξοπλισμού. Φανήκατε ανέτοιμοι να διαχειριστείτε τους ευρωπαϊκούς πόρους, που ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας με κόπο και μεθοδικότητα διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε κατά την περίοδο 2015-2019 για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΛΣ. Τα ποσά μιλάνε από μόνα τους: Μετρώντας, έχουμε ήδη φτάσει τα 97 εκατ. ευρώ σε απώλειες και θα δούμε που θα καταλήξει ο λογαριασμός. Για τις ευθύνες σας για αυτές τις απώλειες αυτές, θα επανέλθουμε και θα ζητήσουμε να λογοδοτήσετε, κυρίως προς τα άξια στελέχη του ΛΣ».
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Απαράδεκτη η τοποθέτηση
του Υπ. Εθνικής Άμυνας» 
 
Πέθανε ο Νίκος
Μπελογιάννης, γιος του  
αγωνιστή της Αριστεράς 

«Αντικατάσταση Αγροτικού
Ιατρού στο Πολυδύναμο
Σπετσών»

 «Ωδή για τους
Τουρκοκύπριους»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2020, 22.03
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα για τη Novartis
"Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο...
25 Οκτωβρίου 2020, 21.58
Πρόταση μομφής στην πολιτική της κυβέρνησης
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του...
25 Οκτωβρίου 2020, 20.20
«Απαράδεκτη η τοποθέτηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας»
Η απάντηση του Κοινοβουλευτικού...

Ναυτιλία

23 Οκτωβρίου 2020, 18.05
Παράταση υποβολής των αιτήσεων για «Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Παρατείνεται για έναν μήνα η υποβολή των...
22 Οκτωβρίου 2020, 00.00
H Celestyal Cruises παρέχει ταξιδιωτική ασφάλιση χωρίς επιπλέον χρέωση, με κάλυψη και για COVID-19
H Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η...
21 Οκτωβρίου 2020, 18.01
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία
Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2020, 21.50
Νεκρός στην πύλη Ε8 στο λιμάνι του Πειραιά
Ένας άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του...
25 Οκτωβρίου 2020, 00.00
«Πειραιάς για Όλους»: 700.000 τόνοι μπάζα από τους δρόμους του Πειραιά …!
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης...
23 Οκτωβρίου 2020, 17.56
Συνάντηση Γ. Μώραλη με την «Αρμενική Εθνική Επιτροπή»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ...