Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 00:00

«Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή»: Μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων …

alt
Οι Κινήσεις πολίτων και οι φορείς του Πειραιά χαιρετίζουν τη μεγάλη συγκέντρωση-πορεία των κατοίκων της Πειραϊκής ενάντια στα σχέδια επέκτασης του λιμανιού:
 
"Χαιρετίζουμε τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες, που με την ογκώδη παρουσία τους τη Κυριακή 10/5 στις 11:00πμ στην Πλαζ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων συμμετείχαν και διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ που καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο του Πειραιά, απειλούν την υγεία των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.
 
Από τους διοργανωτές που μίλησαν και το παλμό του κόσμου έγινε ξεκάθαρο ότι :
 
Η επιθυμητή από εμάς ακύρωση του έργου δεν θα προκύψει από οποιεσδήποτε βελτιώσεις των περιβαλλοντικών μελετών. Οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν ακυρώνουν ένα έργο, το βοηθάνε να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου ή των κατασκευών, στο περιβάλλον. Όσοι φωνάζουν για τις μελέτες που δεν έχουν εγκριθεί, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν το λιμάνι στην Πειραϊκή. Μόνο ο αγώνας των ίδιων των κατοίκων θα δώσει τη δυνατότητα να ακυρωθούν στη πράξη τα σχέδια του master plan. Με αταλάντευτο αγώνα κι επιμονή θα συνεχίσουμε και ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να παλεύουμε να μην γίνει λιμάνι η Πειραϊκή μας και να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικοί σχεδιασμοί της Cosco για την πόλη μας. 
 
Διεκδικούμε το Παλατάκι που είναι καταπατημένη δημοτική περιουσία και ανήκει στο Πειραϊκό λαό, να γίνει μητροπολιτικό πάρκο περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης μας και τους επισκέπτες της, αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας.
 
Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ να σταματήσει το τερατώδες περιβαλλοντικό έγκλημα των βυθοκορήσεων στον ρυπασμένο βυθό, διότι βρίσκονται εκεί αδρανοποιημένα στα υποστρώματα του βυθού τα τοξικά των ναυαγίων: Jupiter (1988, cruise vessel) με διαρροή στη θάλασσα 491 τόνων καυσίμων και λιπαντικών στο σημείο που γίνεται η επέκταση προβλήτας και Αγία Ζώνη (2017, tanker) που ένα μεγάλο μέρος των 170 τόνων καυσίμων που έπεσαν στη θάλασσα πέρασαν από τις ακτές της Πειραϊκής ρυπαίνοντάς τες σοβαρά πριν να μολύνουν μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων ολόκληρη τη παραλιακή ζώνη μέχρι το Σούνιο".
alt
Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, κάτοικοι και αλληλέγγυοι από τους γύρω δήμους της Περιφέρειας Πειραιά, πορευτήκαμε στην Ακτή Θεμιστοκλέους στοιχισμένοι πίσω από το κεντρικό πανό «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» βροντοφωνάζοντας: 
 
«Πάνω από τα κέρδη τους είναι η ζωή, όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», 
 
«ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ, σώστε τα αρχαία μας και την ακτή», 
 
«Η κοινωνία έχει λόγο και φωνή, ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ», 
 
«Το Παλατάκι ανήκει στους ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ», 
 
«Κυβερνήσεις ακούστε το καλά, το master plan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά».
 
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ
ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ)
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 
alt
Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:
 
Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια Cosco - κυβέρνησης - τοπικών αρχών
 
Με μία εντυπωσιακή και μαζική συγκέντρωση - διαδήλωση απάντησαν οι πολίτες της Πειραϊκής στα σχέδια Cosco - κυβέρνησης και τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, οι οποίοι, παρά τις επιμέρους διαφορές τους για τις παράνομες εργασίες επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή, μοιράζονται το κοινό όραμα του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, στο όνομα των επενδύσεων και μιας ανάπτυξης η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών συμφερόντων και υπηρετεί το δόγμα της κερδοφορίας τους. 
 
Στο πλαίσιο αυτού του αντιδραστικού δόγματος ξεπουλήθηκε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, το λιμάνι του Πειραιά, στην κινεζική Cosco, η οποία με τη σειρά της έχει καταστρώσει ένα επιχειρησιακό τερατώδες σχέδιο (Master Plan) το οποίο δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον, στον Πειραιά και στις συνοικίες του, στους επαγγελματοβιοτέχνες και στους χιλιάδες εργαζόμενους, στον εμπορικό κόσμο της πόλης. 
 
Η προστασία του περιβάλλοντος με αυτό το έργο στέλνεται στο πυρ το εξώτερο, το συγκοινωνιακό πρόβλημα θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, η υγεία των πολιτών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, τα εργατικά δικαιώματα σε όλη την περιοχή του λιμανιού απειλούνται, ενώ το εργασιακό μοντέλο της Cosco είναι ο Πειραιάς να μετατραπεί σε μία απέραντη China Town δηλαδή σε μία ελεύθερη οικονομική ζώνη. 
 
Η κινεζική Cosco με τις πλάτες της κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών (Περιφέρεια- Δήμος Πειραιά) περιφρονώντας την ελληνική νομοθεσία (επικαιροποιημένη μελέτη), την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι οποίες ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια, ούτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκίνησε την εκτέλεση του έργου για επέκταση της νέας προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή. 
 
Προηγούμενα για αυτή την απίστευτη παρανομία έκανε εγκαίνια με την συμμετοχή κυβέρνησης- Περιφέρειας - Δήμου Πειραιά, ενώ ο περιφερειάρχης με την ίδια κεκτημένη ταχύτητα είχε εκδώσει διαταγή εκταμίευσης 5 εκατομμυρίων ευρώ για την έναρξη του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Περιφέρεια Αττικής. 
Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ - Cosco και οι τοπικές αρχές, ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, δίνει χέρι βοηθείας τα αντιδραστικά σχέδια της Cosco να πάρουν σάρκα και οστά. 
 
Καθόλου τυχαίο ότι οι εργασίες της εκτέλεσης αυτού του φαραωνικού έργου ξεκίνησαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης και γενικευμένων απαγορεύσεων, γεγονός που αξιοποίησε η Cosco (έχοντας την σιωπηρή αποδοχή όλων των παραπάνω), βάζοντας τα θαλάσσια μηχανήματα να δουλεύουν όλο το 24ωρο. 
 
Η κοινή αγωνιστική πρωτοβουλία των κινήσεων: 
 
- Ενεργοί πολίτες της Πειραϊκής 
 
- Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή (Τα παιδιά του Πειραιά) 
 
- Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά -  SOS Πειραιάς 
έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία σπάζοντας την σιωπή, έβγαλε εκατοντάδες κατοίκων της περιοχής στον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης σε αυτούς τους σχεδιασμούς. 
 
Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες του Πειραιά διατράνωσαν με αποφασιστικότητα την θέλησή τους, με ή χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, να μην επιτρέψουν ούτε να νομιμοποιήσουν τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της Cosco.
 
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 10 Μάη και ώρα 11:00 στην πλαζ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων η οποία κατακλύστηκε από Πειραιώτες και Πειραιώτισσες όλων των ηλικιών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των παραπάνω κινήσεων αλλά και εργατικών Σωματείων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών σχημάτων, παρατάξεων και πολιτικών οργανώσεων που με τη σειρά τους στήριξαν την αγωνιστική δράση, δίνοντας μία πρώτη απάντηση στα παράνομα σχέδια Cosco - κυβέρνησης. 
 
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής που λόγω του υγειονομικού προβλήματος δεν μπορούσαν να παραστούν στην συγκέντρωση και οι οποίοι στην διάρκεια της πορείας είχαν σηκώσει στα μπαλκόνια τους μαύρες σημαίες, πανό και καταχειροκροτούσαν τους διαδηλωτές.
 
Την συγκέντρωση στήριξε, πλαισίωσε και συμμετείχε και η ΠΕΝΕΝ με δικό της μπλοκ και πανό, στο οποίο είχε το σύνθημα " Κυβέρνηση - Cosco Με τον αγώνα μας τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά". 
 
Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μία μεγάλη πορεία - διαδήλωση, η οποία κατευθύνθηκε στον "Σταυρό" της Πειραϊκής και στην οποία κυριάρχησαν τα συνθήματα που αφορούν το Master Plan της Cosco, την προβλήτα στην Πειραϊκή, τα εργατικά δικαιώματα, το δημόσιο
λιμάνι. 
 
Στο τέλος της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου στις 11:00 το πρωί στον χώρο του "Σταυρού" θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία των τριών κινήσεων, ανοιχτή δημόσια συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με σκοπό την συζήτηση και τον σχεδιασμό της κλιμάκωσης του αγώνα.       
                                                  
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα προεκλογικά ψέματα της
ΝΔ…» 
 
« Η κυβέρνηση παραβιάζει 
τους κανόνες κοινοβουλευτικής  
διαφάνειας» 
 
 
«Τα χειροκροτήματα δεν
είναι αρκετά»
 

Τι γίνεται με τα ελαττωματικά
Self Tests;
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Να Μου Γελλάς: Το στέκι
που έχεις μαζί σου παντού

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

30 Απριλίου 2021, 00.00
«Πάνω από 230.000 Ναυτεργάτες εγκλωβισμένοι λόγω Covid-19»
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
30 Απριλίου 2021, 00.00
Norwegian Cruise: Επανεκκίνηση  δρομολογίων σε Μεσόγειο και ελληνικά νησιά
Από τις 25 Ιουλίου το Norwegian Jade θα ταξιδεύει...

Πειραιάς

14 Μαΐου 2021, 16.13
Γ. Πλακιωτάκης: Αύξηση πληρότητας των πλοίων από σήμερα
Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από...
13 Μαΐου 2021, 21.35
48ωρη απεργία προτείνει η ΠΕΝΕΝ
Απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Ποιά πρέπει να...