Σάββατο, 06 Ιουνίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 23 Μάρτίου 2020 23:18

«Όχι στην αναστολή των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων»

logoartc_f
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ: 
 
Σε μια περίοδο που τα προβλήματα που συνδέονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού γίνονται πιο εμφανή και οι κίνδυνοι για την υγεία και την ζωή των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας αυξάνονται, ακριβώς αυτή την περίοδο αξιοποιεί  η κυβέρνηση με την ένοχη σιωπή της ξεπουλημένης ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος να σαρώσει και να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα και να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το εργατικό δίκαιο.
 
Ήδη καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις πριν την αναγγελία των έκτακτων μέτρων, ακόμη περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που η μόνιμη εργασία τους έχει μετατραπεί είτε σε εκ περιτροπής εργασία είτε σε μερική απασχόληση. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας, των εξουθενωτικών ωραρίων, της εντατικοποίησης της εργασίας, της επιδείνωσης των εργασιακών τους σχέσεων και η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα χτυπάει κόκκινο παντού στους εργασιακούς χώρους. Το ίδιο ισχύει με τα κυβερνητικά μέτρα περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών!!
 
Όλα αυτά έχουν την σφραγίδα των κυβερνητικών αποφάσεων αφού με την ΠΝΠ (ΦΕΚ 68Α/20-3-2020) για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που λειτουργούν δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες α) να επιβάλουν εργασία δύο εβδομάδων τον μήνα, β) να καταβάλουν αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, γ) να επιβάλουν μονομερώς το μέτρο αυτό της μερικής απασχόλησης....
 
Με την ίδια ΠΝΠ η κυβέρνηση της Ν.Δ έρχεται ύπουλα και περνάει την αναστολή απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε επίταξης κατά την διάρκεια της απεργίας.
 
Αυτόν τον αντιδραστικό - αντιδημοκρατικό θεσμό οι Ναυτεργάτες τον αντιμετώπισαν 4 φορές κατά το παρελθόν και σε καμιά των περιπτώσεων που κηρύχτηκε πολιτική επιστράτευση δεν συμμορφώθηκαν και δεν υποτάχθηκαν, αντίθετα υπερασπίστηκαν με όλες τις δυνάμεις τους το δικαίωμα στην απεργία.
 
Η κυβέρνηση βάζει στον γύψο και αναστέλλει τα πιο θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, αποφασίζει ερήμην και σε βάρος των εργαζομένων, θεωρεί ότι Βρούτσης - Γεωργιάδης θα γίνουν θεματοφύλακες των εργατικών δικαιωμάτων και στην πράξη ζητούν από το συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτές τις συνθήκες ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα....
 
Στο καθεστώς που διαμορφώνει κυβέρνηση - κεφάλαιο της γενικευμένης ισοπέδωσης των εργατικών δικαιωμάτων οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα δεν πρέπει να παραμείνουν σε αδράνεια ή σε καραντίνα.
 
Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται η υπεράσπιση των εργαζομένων με κάθε δυνατό τρόπο διότι η αυθαιρεσία και η εργοδοτική ασυδοσία πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα.
 
Η συνέχιση της αδράνειας διαμορφώνει τις συνθήκες και μετά την έκτακτη αυτή κατάσταση οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού συστήματος να επιχειρήσουν την νομιμοποίηση αυτών των αντεργατικών μέτρων στο διηνεκές.      
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η ΕΣΗΕΑ για την κλήση
της Γιάννας Παπαδάκου
 
«Στο ίδιο έργο θεατές» 

«Ολα είναι κβάντα ανθρώπινου
μόχθου για ένωση» 

Δράσεις της Περιφέρειας
Αττικής στην Αίγινα
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Υψηλές διακρίσεις για
τη Celestyal Cruises

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

05 Ιουνίου 2020, 19.04
«Οι οσμές στην Δραπετσώνα μόλις τώρα έφτασαν στο Μαξίμου …»
Τα προβλήματα έντονης δυσοσμίας στο...
04 Ιουνίου 2020, 18.56
ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλευρό των Περιπτερούχων Πειραιά
Οι Βουλευτές Α΄και Β’ Πειραιά...
03 Ιουνίου 2020, 18.54
Η ΕΣΗΕΑ για την κλήση της Γιάννας Παπαδάκου
Η ΕΣΗΕΑ για την κλήση της Γιάννας...

Ναυτιλία

04 Ιουνίου 2020, 19.01
Υψηλές διακρίσεις για τη Celestyal Cruises
Τρία βραβεία, ένα πλατινένιο, ένα χρυσό και...
03 Ιουνίου 2020, 18.51
Αυξάνεται το πρωτόκολλο στην ακτοπλοΐα
Δήλωση ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη   Η...
02 Ιουνίου 2020, 22.18
ΟΛΠ: Δωρεά υγειονομικού υλικού στο πρόγραμμα “ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”
Η ΟΛΠ Α.Ε. στο πλαίσιο των ενεργειών...

Πειραιάς

04 Ιουνίου 2020, 18.40
Συνεργασία ΠΕΣΥΔΑΠ - ΣΕΦ για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»
Την υλοποίηση από κοινού παρέμβασης για...
03 Ιουνίου 2020, 19.35
Αναβάλλεται η έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι
Μέτα από 31 χρόνια αναβάλλεται για πρώτη φορά...