Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 20:42

24ωρη απεργία των Λιμενεργατών την Τρίτη

logoartc_f
Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου που εξήγγειλαν τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση. Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται από τα σωματεία στις 11πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
 
«Η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί συνέχεια των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων έως και 60%.
 
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/16), τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. Οι λίγες βελτιώσεις που γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, αφορούν στην εργασία πλέον των 30 χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι από τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους.
 
Μεταξύ των αντεργατικών διατάξεων που θεσπίζονται, παραθέτουμε τις πιο σημαντικές:
 
Παραμένουν τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας ενώ δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για κατηγορίες εργαζομένων όπως η δική μας ειδικότητα που υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 
Παραμένουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%.
 
Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του στο μέλλον. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στο σύστημα του ΕΦΚΑ τα αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ και σήμερα είναι 7,5 δις ευρώ, με άμεσο κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ελλείμματα του ΕΦΚΑ.
 
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το κούρεμα του PSI το 2012.
 
Δεν προβλέπεται η καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012 ενώ καταργήθηκε η λεγόμενη 13η σύνταξη που θεσμοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάιο.
 
Καμία μείωση των ορίων ηλικίας για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 
Μειώνει τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλα εισοδήματα ενώ παράλληλα τις αυξάνει για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
 
Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να παγιώσει όλες τις μνημονιακές περικοπές και βάζει τα θεμέλια για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στις πολιτικές που καταδικάζουν τους συνταξιούχους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, που βάζουν τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν και πάλι «το μάρμαρο». Οφείλουμε συντεταγμένα με τα συνδικάτα μας να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε ένα πραγματικά κοινωνικό σύστημα ασφάλισης που θα εξαλείφει τις αδικίες και θα είναι βιώσιμο βασιζόμενο στην καθολικότητα, στην αναδιανομή του πλούτου και στην αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων και γενεών. 
 
Συνάδελφοι, οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτό το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά οφείλουμε να αντιδράσουμε και για τα ειδικά κλαδικά μας ζητήματα. Η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των θέσεων και των συνθηκών εργασίας είναι επίσης κεφαλαιώδη ζητήματα που δοκιμάζονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συνεχώς αμφισβητούνται στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Η μείωση του λιμενεργατικού προσωπικού είναι μια πραγματικότητα και θα αντιμετωπιστεί μόνο με νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Η διαχείριση όλων των φορτοεκφορτωτικών δραστηριοτήτων πρέπει να παραμείνει στον ΟΛΠ και είναι για εμάς προτεραιότητα και η αναγκαία συνθήκη τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού όσο και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και σχέσεων εργασίας που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων».
 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ
 
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
 
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 11:00ΠΜ
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Οι καταλήψεις είναι μέσο
αυτοπροστασίας των μαθητών»
 
Η Κομισιόν «αδειάζει»
την Κεραμέως για τη
διαγωγή στα απολυτήρια

«Σταμάτα να αποποιείσαι τις
ευθύνες σου για τον
ΧΥΤΑ Φυλής…»

«Θυσία η υγεία
Επιβατών-Ναυτεργατών…» 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

30 Σεπτεμβρίου 2020, 18.27
«Οι καταλήψεις είναι μέσο αυτοπροστασίας των μαθητών»
Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 21.40
Η Κομισιόν «αδειάζει» την Κεραμέως για τη διαγωγή στα απολυτήρια
Δεύτερο «χαστούκι» αναφορικά με την...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...

Ναυτιλία

29 Σεπτεμβρίου 2020, 21.36
«Θυσία η υγεία Επιβατών – Ναυτεργατών…»
Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 20.34
ΟΛΠ: Τα Οικονομικά Αποτελέσματα Α΄ Εξαμήνου 2020
Το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε τις...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.39
Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού
Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την...

Πειραιάς

30 Σεπτεμβρίου 2020, 20.53
 «ΝΑΙ στην εργασία ΟΧΙ στην ανεργία»
του Γιώργου Αλεβιζόπουλου*   Με...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 20.29
«Πειραιάς για όλους»: αλληλεγγύη στους πληγέντες της Καρδίτσας
Ο «Πειραιάς για όλους», δείχνοντας...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Εικόνες και στιγμιότυπα από τις μπακαλοταβέρνες της Π. Κοκκινιάς
Εικόνες και στιγμιότυπα μίας άλλης...