Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 20:46

«Όχι στην επέκταση του Λιμανιού»

damanaki ixthok1
Ο σημερινός αποφασιστικός αγώνας ενάντια στην ΚΟΣΚΟ των κατοίκων της πόλης του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού, ξεκίνησε με πρωτοβουλία φορέων που σύστησαν κάτοικοι για να προφυλαχτούν από την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ρύπανση που προκύπτει από τα σχέδια επέκτασης του λιμανιού και άλλων παρεμβάσεων της κινεζικής κρατικής εταιρείας. 
 
Ο αγώνας αυτός αποτελεί συνέχεια και μέρος των μακρόχρονων προσπαθειών των κατοίκων της Δραπετσώνας και των γύρω περιοχών, από τον Πειραιά μέχρι το Πέραμα, για την απομάκρυνση των εξαιρετικά ρυπογόνων πετρελαϊκών κ.α. (τσιμέντα, ΔΕΗ) εγκαταστάσεων.
 
Με χρηματοδότηση από την ΕΕ, και υποστήριξη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νέας Δημοκρατίας, τους εφοπλιστές καθώς επίσης και από τις ηγεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά, η ΚΟΣΚΟ αγόρασε τις προβλήτες του ΟΛΠ (Ικόνιο) και στη συνέχεια όλο τον ΟΛΠ και το λιμάνι Πειραιά.
Κανένα λιμάνι στην ΕΕ δεν ιδιωτικοποιήθηκε παρά τις οδηγίες της ΕΕ. 
 
Στο Ικάνιο η ΚΟΣΚΟ της κινεζικής ολιγαρχίας, με πλήρη υποστήριξη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις απέλυσε τους εργαζομένους και έχει επιβάλει τις πιο αντιδραστικές και αντεργατικές συνθήκες εργασίας με μισθούς πείνας σ’ όσους/ες επαναπροσέλαβε.
 
Η ΚΟΣΚΟ, με υποστήριξη ΕΕ, κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, προχωρά στη δημιουργία τεράστιων προβλητών για κρουαζιερόπλοια μπροστά στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή.
Επιστημονικές μετρήσεις έχουν καταδείξει την κολοσιαία ρύπανση και μόλυνση στα λιμάνια από τα κρουαζιερόπλοια και τις σχετικές υπηρεσίες (λεωφορεία κ.α.). Στα σημαντικά λιμάνια και ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, όπως σε Βενετία, Βαρκελώνη, Γένοβα, Βαλένθια, Ρότερνταμ, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα κρουαζιερόπλοια και στο μαζικό τουρισμό που ωφελεί μόνο τους εφοπλιστές και τους ατζέντηδες ενώ επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, αλλοτριώνει την ιστορία και την κοινωνική συνοχή γειτονιών των πόλεων.
 
Ο σημερινός αγώνας των φορέων του Πειραιά ενάντια στην ΚΟΣΚΟ είναι λοιπόν κοινός αγώνας με τους κατοίκους όλων των δήμων της περιοχής και βέβαια των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων.
 
Είναι αγώνας ενάντια στην ΚΟΣΚΟ και σ’ όλους όσους/ες την υποστηρίζουν: ΕΕ, κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους.
 
Ο αγώνας αυτός πρέπει να οργανωθεί και να συντονιστεί σε κοινό μέτωπο όλων των φορέων που αντιμάχονται την ΚΟΣΚΟ και τους υποστηριχτές της.
 
Είναι ώρα να συγκροτηθεί απ' όλους τους παραπάνω φορείς των κατοίκων, τα εργατικά συνδικάτα, τις συνδικαλιστικές και δημοτικές παρατάξεις, τους φοιτητικούς συλλόγους, και τα εργατικά κόμματα, ένα Συμβούλιο Δράσης Πειραιά (τύπου λαϊκής συνέλευσης), ως δημοκρατικό συντονιστικό όργανο. 
 
Ο αγώνας ενάντια στην ΚΟΣΚΟ και τα καταστροφικά για τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον σχέδια της, δεν μπορεί να διεξαχθεί με ευκαιριακές συμμαχίες με δήμους ή παρατάξεις που έχουν αποδεχτεί τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών.
 
Ο αγώνας των φορέων των κατοίκων πρέπει να είναι ανεξάρτητος αγώνας από ΕΕ, κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους Πειραιά. Οι συζητήσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια δεν είναι ο δρόμος νίκης, αλλά εγκλωβισμού, συμβιβασμού και υποταγής.
 
Καμιά απολύτως συνεργασία, σε οποιοδήποτε ζήτημα, μ’ αυτούς/ες που αποδέχονται τα μνημόνια, τα σχέδια και την παραμονή της ΚΟΣΚΟ και των πετρελαϊκών εταιρειών.  
 
Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς σήμερα ότι δήθεν μπορεί να πειστούν ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, η Γεννηματά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, να αλλάξουν πολιτική και να σταματήσουν τα σχέδια της ΚΟΣΚΟ.
 
Ο αγώνας των φορέων των κατοίκων του Πειραιά και των γύρω δήμων μπορεί να είναι νικηφόρος μόνο στη βάση εναντίωσης στην πολιτική των μνημονίων, για τη δημοτικοποίηση του λιμανιού, για την έξωση της ΚΟΣΚΟ και των πετρελαϊκών εταιρείων.
 
Μια τέτοια προοπτική απαιτεί ένα πρόγραμμα δράσεων, κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων, μπλοκαρισμάτων κλπ. στον Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Πέραμα κ.α. με εξάσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των κατοίκων. 
 
Σε τέτοιους παλλαϊκούς αγώνες υπάρχει πάντα πλούτος διαφορετικών εχτιμήσεων και προτάσεων. Η σύνθεση αυτών των εχτιμήσεων και προτάσεων είναι ένα τεράστιο όπλο στα χέρια των κατοίκων. - 
 
Νίκος Αξαρλής 
 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Ο Μαρινάκης αδειάζει τα
παπαγαλάκια της κυβέρνησης… 
 
Ο Νίκος Ξυδάκης νέος διευθυντής
του «105,5 Στο Κόκκινο» 

Η αξιοποίηση του Πύργου
ανοίγει τον δρόμο για την 
«ΙπποδάμειαΑγορά»

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

"Το ομορφότερο γκολ
ήταν μια πάσα"

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

10 Ιουλίου 2020, 00.31
Χημικά και ξύλο στη διαδήλωση στο Σύνταγμα
Επεισόδια ξέσπασαν στο Σύνταγμα με τις...
09 Ιουλίου 2020, 23.58
Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει
Τα Διοικητικά Συμβούλια των...
08 Ιουλίου 2020, 17.50
Ο Νίκος Ξυδάκης νέος διευθυντής του «105,5 Στο Κόκκινο»
Ο έμπειρος δημοσιογράφος Νίκος...

Ναυτιλία

08 Ιουλίου 2020, 09.25
«Αειφορία Λιμένων του Κόσμου 2020»
Βραβείο Διεθνούς Κύρους για το Green C Ports ...
07 Ιουλίου 2020, 23.12
 Σειρήνες στα λιμάνια για τον επαναπατρισμό των ναυτικών
Ανακοίνωση του Ομίλου Εταιρειών...

Πειραιάς

09 Ιουλίου 2020, 18.03
Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στο «Αγνάντι»
Ο Σταμάτης Κραουνάκης, η  «Σπείρα»  και...
09 Ιουλίου 2020, 17.43
«Χάι Λάιφ» τέλος για το ΚΚΕ
Με ανακοίνωση της η ΤΕ του ΚΚΕ στον...
09 Ιουλίου 2020, 10.12
Ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά
Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη...