Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 00:00

«Ένα κομμάτι Ελληνικής γης στην Καταλονία»

Τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του αστέρα οργάνωσε την Πέμπτη το Βράδυ στο Δημαρχείο Καισαριανής, μια ιστορική βραδιά, αναζητώντας τις ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με την Καταλονία, και τη Φώκαια με την Καισαριανή και την Βαρκελώνη.
 
Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο καταλανός ελληνιστής Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ, Ακαδημαϊκός, καθηγητής ελληνικής φιλολογίας, πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου, διευθυντής του εκπαιδευτικού τμήματος  του αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Εμπόριον και ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα.
 
Ο κ. Εουσέμπιο Αγιένσε στην ομιλία του με θέμα «Μπαρτσελόνα – Φώκαια – Εμπόριον – Καισαριανή – 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας», αναφέρθηκε στην ίδρυση της πόλης Εμπόριον από τους Φωκαείς πριν από 2.600 χρόνια, απόγονοι των οποίων, πριν έναν αιώνα, διωγμένοι από τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία ίδρυσαν στους πρόποδες του Υμηττού την ιστορική και μαρτυρική πόλη της Καισαριανής.
 
«Η εκδήλωση είναι σημαντική για ιστορικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς λόγους. Χάρη στην Μπαρτσελόνα και τους εκεί φίλους μας, γνωρίσαμε την απέναντι πλευρά και αναδεικνύουμε πλευρές μοναδικές στην ιστορία του ελληνισμού, αλλά και τον ενωτικό ρόλο μεταξύ των λαών τον οποίο μπορεί να παίξει ο κόσμος του ποδοσφαίρου, όταν αναδεικνύει στοιχεία τα οποία προβάλλουν τον πολιτισμό και σφυρηλατούν τη φιλία μεταξύ των λαών» τόνισε ο Νίκος Μάλλιαρης εκ μέρους των βετεράνων του Εθνικού Αστέρα.
 
«Αναζητώντας τις ρίζες της Καταλονίας στη Μεσόγειο και ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία, ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια μια αρχαία ελληνική αποικία, το Εμπόριον. Γι αυτό το κομμάτι της ελληνικής γης στην Καταλονία  θα μιλήσω. Μια αρχαία πόλη κοντά στην Βαρκελώνη και δίπλα στην Λα Σκάλα, η οποία δεν έχει μόνο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και λογοτεχνικό καθώς για την ιστορικότητα και την ομορφιά της πόλης έχουν γραφτεί αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα» τόνισε σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Εουσέμπιο Αγιένσε.
 
Ο κ. Εουσέμπιο  στην ομιλία του η οποία συνοδεύονταν από διαφάνειες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι Φωκαείς τον 6ο αιώνα π. Χ. άφησαν τα παράλια της Μικράς Ασίας, ιδρύοντας αρχικά την Μασαλία στα παράλια της Γαλλίας και στη συνέχεια την πόλη Εμπόριον  στα παράλια της Καταλονίας κοντά στη Βαρκελώνη και δίπλα  από τη Λα Σκάλα.  Η πρώτη πόλη την οποία ίδρυσαν οι Φωκαείς ήταν σε ένα μικρό νησάκι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Στη συνέχεια μετακόμισαν στην ενδοχώρα όπου έχτισαν μια νέα πόλη, την Νεάπολη. Εξι αιώνες αργότερα στην περιοχή έφτασαν οι Ρωμαίοι σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον Αννίβα δημιούργησαν τη δική τους πόλη προσφέροντας μεταξύ άλλων στον τοπικό πληθυσμό τη λατινική γλώσσα.
 
Σύμφωνα με τον έλληνα γεωργάφο, φιλόσοφο και ιστορικό Στράβων, οι Ελληνες του Εμπορίου λάτρευαν την Εφεσία Αρτέμιδα προς τιμήν της οποίας είχαν χτίσει ναό που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ελληνικές επιγραφές, ακροκέραμα, ψηφιδωτά, την αγορά στην οποία γίνονταν οι εμπορικές πράξεις και ένα υπέροχο άγαλμα του Ασκληπιού από λευκό μάρμαρο της Πάρου και της Πεντέλης  το οποίο πιθανολογείται ότι σμιλεύτηκε σε κάποιο νησί των Κυκλάδων και μεταφέρθηκε στο Εμπόριον και το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης. Απίστευτης ομορφιάς και σε εξαιρετική κατάσταση είναι επίσης το ψηφιδωτό το οποίο βρέθηκε στην ρωμαϊκή πόλη και αναπαριστά τη θυσία της Ιφιγένειας.
 
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία που  εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Καισαριανής Χρήστο Βοσκόπουλο, τους τέως δημάρχους Ηλία Σταμέλο, Γιώργο Κατημερτζή, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τσιροζίδη, τους δημοτικούς συμβούλους Αγγ. Γαβρίλη, Ηλία Μολυνδρή, Αννα Παραγιού, Κώστα Αναγνωστάκη, Μανώλη Κιτσέλη, Μπετίνα Γραφίδου, Δ, Αντωνόπουλο και τους βετεράνους ποδοσφαιριστές του Αστέρα, Ιωαννίδη, Μάλλιαρη, Ορφανίδη, Καλλία, Α. και Χρ. Λυκούδη, Γεωργαρά, Μαστρογιάννη, Προκοπίου, περιλάμβανε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και απαγγελία εξαίρετων ποιημάτων Ισπανών λογοτεχνών με αντικείμενο το Εμπόριον, από την ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου και την Νένα Βενετσιάνου.
 
Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, προς τιμήν του Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ απήγγειλε μοναδικά το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη», ενώ η Νένα Βενετσιάνου τραγούδησε στα Καταλανικά το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή «Ξενιτεμένο μου πουλί».
 
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Νίκου Καββαδία από το έργο «Σταυρός του Νότου» με τη μοναδική φωνή του Γιάννη Κούτρα τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο Γιώργος  Γουρζουλίδης.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Ποιους ενοχλεί ο Πολυχώρος
Λιπασμάτων …»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...
27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...

Πειραιάς

28 Σεπτεμβρίου 2020, 23.12
 Νέος Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο ο Θ. Καπράλος
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.36
Επιχείρηση «σκούπα» στο κυριακάτικο παζάρι
Συντονισμένη επιχείρηση-«σκούπα» του...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
 Δ. Γκερλές: Τραγέλαφος η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά
Για τη νέα πρόταση όσον αφορά στην...