Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 22:25

O πρόσφυγας κρατούμενος που κέρδισε βραβείο για βιβλίο που έγραψε

damanaki ixthok1
Μια νίκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
 
Ο Μπεχρούζ Μπουτσάνι, ένας ανιθαγενής και αιτών άσυλο Κούρδος από το Ιράν που συνελήφθη από τις αρχές της Αυστραλίας κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο της χώρας. Παρόλα αυτά δεν μπορούσε να δώσει το «παρών» στις τιμητικές εκδηλώσεις και να λάβει το βραβείο του.
 
Ο Μπουτσάνι, συγγραφέας, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης που κρατήθηκε αποκλεισμένος στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα για περισσότερα από πέντε χρόνια, ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλούς συγγραφείς τη χρονιά που πέρασε για το βιβλίο του «No Friend but the Mountains».
 
Το βραβείο είναι 125.000 δολάρια για τον νικητή, ο οποίος όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να το πάρει. Ο Μπουτσάνι διέφυγε από το Ιράν αφότου η αστυνομία συνέλαβε πολλούς από τους συναδέλφους του δημοσιογράφους. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας εντόπισε την βάρκα με την οποία προσπαθούσε να διαφύγει και τον συνέλαβε πριν καταλήξει στο απομονωμένο νησί το 2013.
 
Από τότε γράφει συνεχώς για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στη μοναξιά του. Ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός πως το βιβλίο, στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες του από την φυλακή, γράφτηκε μέσω της εφαρμογής του WhatsApp. Ο μεταφραστής του, Ομίντ Τοφιγκιάν, έλαβε το βραβείο την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε.
 
Ο ίδιος ο Μπουτσάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους που επικοινώνησαν μαζί του τηλεφωνικά, δήλωσε πως δεν περίμενε την διάκρισή του αυτή. «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα όχι μόνο για μένα αλλά και για όλους τους πρόσφυγες του κόσμου», είπε.
 
«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους εδώ και χρόνια. Ζούμε σε έναν τόπο που είναι χειρότερος κι από τη φυλακή», συμπλήρωσε, ενώ περιέγραψε την αγωνία που βίωσε όταν οι φύλακες του κέντρου κράτησης παραλίγο να πάρουν το κινητό του.
 
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, οι αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν δια θαλάσσης στη χώρα απαγορεύεται να μείνουν εκεί. Από το 2013, περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν καταλήξει στα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας.
 
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτική της ως ένα αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο απέναντι στο λαθρεμπόριο, ωστόσο οι ακτιβιστές του κόσμου που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα την καταδικάζουν έντονα.
 
Το 2017, η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε λουκέτο στο κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους και έστειλε τους αιτούντες άσυλο σε εναλλακτικά καταλύματα. Από τότε, ορισμένοι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι όπως ο Μπουτσάνι, βρίσκονται μετέωροι.
 
Τυπικά μόνο οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να διεκδικήσουν το βραβείο Λογοτεχνίας, ωστόσο στην περίπτωση του Μπουτσάνι έγινε μια εξαίρεση επειδή οι κριτές θεώρησαν πως η ιστορία του αναδεικνύει μια σκοτεινή πλευρά της ίδιας της Αυστραλίας.
 
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο  που βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην λογοτεχνική σκηνή της χώρας», εξήγησε ένας εκ των μελών της κριτικής επιτροπής. Ο Μπουτσάνι, παρόλο που δεν μπόρεσε να λάβει το βραβείο του ο ίδιος, έστειλε ένα μήνυμα μέσω του μεταφραστή του στους παρευρισκόμενους.
 
«Πιστεύω πως η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη την αλλαγή και να τραντάξει τις δομές της εξουσίας. Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να μας χαρίσει την ελευθερία», ήταν το μήνυμά του.
 
πηγή: huffingtonpost
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Ποιους ενοχλεί ο Πολυχώρος
Λιπασμάτων …»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...
27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...

Πειραιάς

28 Σεπτεμβρίου 2020, 23.12
 Νέος Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο ο Θ. Καπράλος
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.36
Επιχείρηση «σκούπα» στο κυριακάτικο παζάρι
Συντονισμένη επιχείρηση-«σκούπα» του...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
 Δ. Γκερλές: Τραγέλαφος η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά
Για τη νέα πρόταση όσον αφορά στην...