Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 00:00

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά για τον Ταινιόδρομο Κράκαρη

alt
Κάλεσμα στον ΟΛΠ να συνεργαστεί με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν για τη διάσωση και διατήρηση του Ταινιοδρόμου απευθύνουν οι βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, Ν. Κασιμάτη, Γ. Ραγκούσης και Τρ. Αλεξιάδης.
 
Όπως αναφέρουν, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία  Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, στο λιμάνι του Πειραιά,  τμήμα του οποίου κατέρρευσε στον σεισμό της 19ης Ιουλίου, το  Υπουργείο  Πολιτισμού με ανακοίνωσή του στις 29-7-2019 γνωστοποίησε τα αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου.
 
«Από τα ευρήματα επιβεβαιώνεται ότι η ΟΛΠ Α.Ε διαχρονικά εγκατέλειψε στην τύχη του το μνημείο  με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάρρευση.
 
Συγκεκριμένα  στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι,
 
- Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
 
- Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ΄τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β΄ σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
 
- Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.
 
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας ότι επιβάλλεται η αναβίωση του μώλου Κράκαρη και του ταινιοδρόμου  των Λιπασμάτων, αποφάσισε να  συγκροτηθεί Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν για μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη και την χαιρετίζουν. «Το ζητούμενο όμως είναι αν η ΟΛΠ Α.Ε λόγω αρμοδιότητας θα συνεργαστεί με την προαναφερόμενη Επιτροπή και θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν, για τη διάσωση και διατήρηση του μνημείου, αλλά και - προοπτικά - για την αναβάθμισή του και την επανάχρησή του στις σύγχρονες συνθήκες. 
 
Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πρέπει να γνωστοποιήσουν άμεσα  τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού να μετατραπεί η Αποθήκη SILO στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, εξέλιξη την οποία επίσης χαιρετίζουμε και για την οποία έχουμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια.
 
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ υπουργών  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ και της  πρέσβειρας της Κίνας και είχε συμφωνηθεί να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για το σκοπό αυτό.
 
Η πρόθεση της ΟΛΠ να συμμετέχει σε συζητήσεις για να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας του Μουσείου επιβεβαιώνονται και στην από 28|06|2019  επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Cpt Fu προς τον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας .
 
Επισημαίνεται τέλος ότι στην 79η Απόφαση της, την 1/7/2019,  η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προτείνει τη μετατροπή της υφιστάμενης αποθήκης SILO σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά» τονίζουν οι βουλευτές.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το μήνυμα του Χρήστου 
Βρεττάκου για την εξέγερση 
του Νοέμβρη 
 
Καταγγελία για παράνομη
προσαγωγή 

Εκεί Πολυτεχνείο…

Απάντηση του Δημάρχου
Μοσχάτου-Ταύρου στον
Εθνικό Πειραιά
 
 
 

Γεγονότα

Διασωστικό-Πυροσβεστικό
όχημα στους εθελοντές του
Νέου Βουτζά 

«Ανθρωπογραφίες» από τον
Πέτρο Καραβέβα στην
γκαλερί Art Prisma

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Νοεμβρίου 2019, 20.58
Π. Γερουλάνος: «Συνέδριο – παρωδία»
Μόλις μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο...
17 Νοεμβρίου 2019, 22.25
Μεγάλη σε όγκο και παλμό η διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
  Χιλιάδες κόσμου πορεύτηκαν στους...
17 Νοεμβρίου 2019, 22.15
«Ο Μητσοτάκης χτίζει δεξιό, αστυνομικό κράτος»
«Σε συγκέντρωση της...

Ναυτιλία

18 Νοεμβρίου 2019, 20.51
Συνάντηση του Γ. Πλακιωτάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών
Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή...
18 Νοεμβρίου 2019, 19.52
 Έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. κοντέινερ   στο λιμάνι του Πειραιά
  Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι σήμερα...
17 Νοεμβρίου 2019, 22.01
4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας
4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας...

Πειραιάς

18 Νοεμβρίου 2019, 19.59
Επιχείρηση καθαρισμού στις πλατείες του Δήμου Πειραιά
  Στο πλαίσιο της επιχείρησης...
16 Νοεμβρίου 2019, 20.12
 Ο Ολυμπιακός απειλεί να αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έστειλε επιστολή...
14 Νοεμβρίου 2019, 22.14
 «Θέατρο του παράλογου» η συνέχεια...
Απάντηση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς...