Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 00:00

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά για τον Ταινιόδρομο Κράκαρη

alt
Κάλεσμα στον ΟΛΠ να συνεργαστεί με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν για τη διάσωση και διατήρηση του Ταινιοδρόμου απευθύνουν οι βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, Ν. Κασιμάτη, Γ. Ραγκούσης και Τρ. Αλεξιάδης.
 
Όπως αναφέρουν, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία  Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, στο λιμάνι του Πειραιά,  τμήμα του οποίου κατέρρευσε στον σεισμό της 19ης Ιουλίου, το  Υπουργείο  Πολιτισμού με ανακοίνωσή του στις 29-7-2019 γνωστοποίησε τα αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου.
 
«Από τα ευρήματα επιβεβαιώνεται ότι η ΟΛΠ Α.Ε διαχρονικά εγκατέλειψε στην τύχη του το μνημείο  με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάρρευση.
 
Συγκεκριμένα  στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι,
 
- Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
 
- Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ΄τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β΄ σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
 
- Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.
 
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας ότι επιβάλλεται η αναβίωση του μώλου Κράκαρη και του ταινιοδρόμου  των Λιπασμάτων, αποφάσισε να  συγκροτηθεί Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν για μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη και την χαιρετίζουν. «Το ζητούμενο όμως είναι αν η ΟΛΠ Α.Ε λόγω αρμοδιότητας θα συνεργαστεί με την προαναφερόμενη Επιτροπή και θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν, για τη διάσωση και διατήρηση του μνημείου, αλλά και - προοπτικά - για την αναβάθμισή του και την επανάχρησή του στις σύγχρονες συνθήκες. 
 
Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πρέπει να γνωστοποιήσουν άμεσα  τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού να μετατραπεί η Αποθήκη SILO στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, εξέλιξη την οποία επίσης χαιρετίζουμε και για την οποία έχουμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια.
 
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ υπουργών  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ και της  πρέσβειρας της Κίνας και είχε συμφωνηθεί να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για το σκοπό αυτό.
 
Η πρόθεση της ΟΛΠ να συμμετέχει σε συζητήσεις για να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας του Μουσείου επιβεβαιώνονται και στην από 28|06|2019  επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Cpt Fu προς τον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας .
 
Επισημαίνεται τέλος ότι στην 79η Απόφαση της, την 1/7/2019,  η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προτείνει τη μετατροπή της υφιστάμενης αποθήκης SILO σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά» τονίζουν οι βουλευτές.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το master plan του ΟΛΠ
στο επίκεντρο
 
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής
της Σαμοθράκης 

Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη
για το δυστύχημα στον Πόρο

«Η αποτυχία της ιδιωτικής
πρωτοβουλίας στην
Ακτοπλοΐα»

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Ελληνικά Πετρέλαια:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Αυγούστου 2019, 22.18
Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη για το δυστύχημα στον Πόρο
Η Απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη,...
21 Αυγούστου 2019, 10.51
«Απαράδεκτη η παρέμβαση των ΗΠΑ»
«Απαράδεκτη» θεωρεί την παρέμβαση των ΗΠΑ...
19 Αυγούστου 2019, 19.19
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής της Σαμοθράκης
Ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι φορές τον...

Ναυτιλία

24 Αυγούστου 2019, 23.11
Τα δρομολόγια του «Άρτεμις» στη γραμμή Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη
Καθορίστηκαν από τον εταιρία Hellenic Seaways και...
23 Αυγούστου 2019, 22.01
Το  ‘ANDROS JET’ ολοκληρώνει τα δρομολόγια του στη Σαμοθράκη
Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο...
19 Αυγούστου 2019, 19.12
Η αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοΐα»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την...

Πειραιάς

21 Αυγούστου 2019, 10.59
Ολυμπιακός – Κράσνονταρ απόψε στο «Καραϊσκάκης»
Το πρώτο από τα δύο βήματα που απομένουν...
20 Αυγούστου 2019, 23.51
Το master plan του ΟΛΠ στο επίκεντρο
Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και...
20 Αυγούστου 2019, 18.12
 28 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής
Ητελετή ορκωμοσίας της νέας...