Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 22:50

Η δυσοσμία στον Πειραιά παραμένει…

damanaki ixthok1
Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι γνωστό. Αποτελεί κοινό τόπο ότι το μοντέλο ανάπτυξης προηγούμενων δεκαετιών οδήγησε στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού οχληρών δραστηριοτήτων στην περιοχή (λιμάνι – πλοία , κίνηση βαρέων οχημάτων και ΙΧ, εταιρείες πετρελαιοειδών, εργοστάσιο τσιμέντων, ναυπηγοεπισκευή, ΚΕΛ Ψυτάλλειας κ.ά.) και σε χωρίς σχέδιο διαχείριση του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα η περιοχή να εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου και ελευθέρων χώρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Απέναντι σ' αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, η Περιφέρεια κινήθηκε πολυεπίπεδα, μαζί με τους Δήμους και τους Φορείς διεκδίκησαν, κέρδισαν και από κοινού αξιοποιούν 700 και πλέον στρέμματα σε νέους κοινόχρηστους χώρους και πρασίνου. Σ' ένα δεύτερο επίπεδο η Περιφέρεια Αττικής απευθύνθηκε σε εξειδικευμένα και αναγνωρισμένου κύρους ερευνητικά εργαστήρια και με 3 διαφορετικές Προγραμματικές Συμβάσεις επιχείρησε για πρώτη φορά να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής κατά τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό από επιστημονικής άποψης.
 
Στο πλαίσιο αυτό η ποιότητα της ατμόσφαιρας ελέγχεται από 3 ερευνητικά προγράμματα με το “Δημόκριτο”, το “Αστεροσκοπείο” και το “ΕΛΚΕΘΕ” στο πλαίσιο αντιστοίχων προγραμματικών συμβάσεων, με αντικείμενο την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις οχληρές οσμές και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων.
 
Ειδικότερα για το θέμα των οσμών ο “Δημόκριτος” πραγματοποιεί συστηματικές δειγματοληψίες σε 5 διαφορετικά σημεία, εκ των οποίων τα 2 είναι κινητές μονάδες, προκειμένου να διακριβωθεί η πηγή της ρύπανσης και τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των ρύπων. Μετρά δεκάδες οργανικών πτητικών ενώσεων, σωματιδίων και τη χημική σύστασή τους.
 
Η σύμβαση έχει διετή διάρκεια για να καλύπτει έναν πλήρη εποχικό κύκλο δειγματοληψιών, ανάλυσης και εφαρμογής των διαφόρων μοντέλων. Ήδη οι μετρήσεις έχουν αρχίσει από το Φεβρουάριο 2019 και στα τέλη Ιουνίου κατατέθηκε το 2ο “παραδοτέο”.
 
Σύμφωνα με αυτό, οι ερευνητές έχουν σχηματίσει τα πρώτα συμπεράσματα και προσδιορίζουν σημείο εκδήλωσης του φαινομένου της δυσοσμίας το παράκτιο μέτωπο και πηγή προέλευσης καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών.
 
Η ένταση των επεισοδίων δυσοσμίας συνδέεται, όπως αναμενόταν, με
συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες (κατεύθυνση ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία κ.ά.).
 
Συνεχίζονται οι μετρήσεις σε καθημερινή βάση, με τη φυσική παρουσία των ερευνητών και το σύνολο των δειγματοληψιών θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτέμβρη, ενώ η επεξεργασία τους θα συνεχιστεί έτσι ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα της κατηγοριοποίησης και της ποσοτικοποίησης των πηγών ρύπανσης.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά θα οργανώσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ευρεία σύσκεψη σε συνεργασία με το “Δημόκριτο” , τους Δήμους και τους Φορείς, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τότε δεδομένα και να αποφασιστούν τα επόμενα διαδοχικά βήματα.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, δήλωσε: «Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από την ρύπανση και την υποβάθμιση, αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των πόλεών μας. Στο σημείο, δε, που έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια τα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, ο ασφαλέστερος δρόμος για να αντιμετωπιστούν, είναι και η αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να καταστήσουμε αποτελεσματικότερες τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να οργανώνονται και να εντάσσονται στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Εξηγήσεις για τις ακτοπλοϊκές
συγκοινωνίες στης Κυκλάδες»
 
«Λαϊκιστής είναι αυτός που ξοδεύει 
χρήματα ασυστόλως» 

Η αλήθεια για την ανάπλαση
στην περιοχή Αγ. Διονυσίου

Συναντήσεις με
εκπροσώπους της Τ.Α.
της Θεσσαλονίκης
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«La politica della Grecia»
στην αίθουσα Τέχνης
Art Prisma

Συνάντηση ΟΛΠ με
Γ. Πατούλη για την επέκταση
του λιμανιού 

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Νέα διάκριση για την
Celestyal Cruises
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Ιανουαρίου 2020, 11.52
  «Σε επικίνδυνες περιπέτειες η παραχώρηση πυραύλων Patriot»
  Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη...
25 Ιανουαρίου 2020, 11.57
 «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου»
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ,...
25 Ιανουαρίου 2020, 11.39
Συγκέντρωση-συναυλία στη Νίκαια καταδίκης της Χρυσής Αυγής
Κάλεσμα Φορέων και Σωματείων για τη...

Ναυτιλία

22 Ιανουαρίου 2020, 23.24
«Εξηγήσεις για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στης Κυκλάδες»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας...
22 Ιανουαρίου 2020, 21.17
Συνάντηση ΟΛΠ με Γ. Πατούλη για την επέκταση του λιμανιού
Η επέκταση του επιβατικού λιμένα...
22 Ιανουαρίου 2020, 19.40
ΠΕΝΕΝ: Αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό
Θυσία στον βωμό της καπιταλιστικής...

Πειραιάς

26 Ιανουαρίου 2020, 11.24
Το ανακαινισμένο «Θεμιστόκλειο Στάδιο»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ...
24 Ιανουαρίου 2020, 00.11
1,2 τόνοι κάνναβης μέσα σε... χουρμάδες
Περισσότερο από ένα τόνο κάνναβης...
23 Ιανουαρίου 2020, 21.51
 Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ....