Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 09:01

«Εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση από τη Βουλή και το λαό»

damanaki ixthok1
Ομιλία της Ελένης Σταματάκη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
 
Η 9η Μαΐου είναι μέρα ιστορική. 
Μέρα της λήξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου. 
Μέρα γέννησης της ειρηνικής Ευρώπης. 
 
Εμείς σήμερα αντί να μιλάμε για την ειρήνη, για την διεύρυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. 
 
Αντί να μιλάμε για το πως θα στήσουμε ασπίδα προστασίας και θα αφήσουμε έξω από την χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο τον φασισμό. 
Σήμερα η ΝΔ επέλεξε να στήσει ένα κακόγουστο σενάριο αποπροσανατολισμού του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής ζωής στη χώρα. 
 
Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να ψηφίσουμε για την Ευρώπη, τους δήμους, τις κοινότητες και την περιφέρεια. Μπροστά στα κρίσιμα επίδικα που πρέπει να απασχολήσουν τους πολίτες εν όψει εκλογών, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον δημόσιο διάλογο, απομακρύνοντάς τον από τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και την καθημερινότητα σε αυτή και επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με επικοινωνιακά εργαλεία, μεταφέροντας την αντιπαράθεση σε επίπεδο μικροπολιτικής. Συνειδητή επιλογή, αφού ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης έχει αρνηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού για δημόσιο διάλογο πάνω στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιλέγει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για μια δήλωση, που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την έκανε μείζον πολιτικό θέμα και πρόβλημα.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τον εύκολο δρόμο. Επιλέγει να μιλήσει για προσωπικές στάσεις αντί να μιλήσει για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πολιτική, για το πως θα ενδυναμώσουμε τους δήμους, που τόσο καιρό στραγγαλίζονταν οικονομικά, πως θα ζωογονήσουμε τον διάλογο, να στηρίξουμε τη δημοκρατία. 
 
Επενδύσατε στη σκανδαλολογία, την κινδυνολογία, στον φόβο. Λέγατε για 4ο μνημόνιο. Πέσατε έξω. Από τον Αύγουστο βγήκαμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Λέγατε για περικοπές μισθών και συντάξεων και σε αυτό πέσατε έξω και αντί γι’ αυτό, όχι μόνο διασφαλίστηκε η μη περικοπή των συντάξεων αλλά επανέρχεται η 13η σύνταξη, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός και αυξήθηκε ο κατώτατος. Τώρα λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν οι θυσίες των ανθρώπων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης και των μνημονίων. Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται.
 
Μετά το τέλος της επιτροπείας, καταθέτουμε τις επεξεργασμένες προτάσεις μας, για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει οφέλη για όλες και όλους. Άμεσα, μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα από 24 σε 13% και ο ΦΠΑ στην ενέργεια από 13 σε 6%, καταβάλλεται εντός του μήνα 13η σύνταξη και γίνεται νόμος του κράτους η ετήσια καταβολή της. Τώρα σχεδιάζουμε μέτρα μόνιμα και όχι εφάπαξ. 
 
Την επόμενη χρονιά προγραμματίζουμε μειώσεις εισφορών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επιχειρήσεων, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων, μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, επαναφορά του μειωμένου φόρου εισοδήματος στα νησιά, μείωση φόρου συνεταιρισμών και έκπτωση φόρου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, μείωση του κόστους θέρμανσης στις ορεινές περιοχές. Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία με την απαλλαγή από τους τόκους των δανείων. Αποδείξαμε ότι μπορούμε, ότι έχουμε αξιοπιστία και τα καταφέρνουμε. 
 
Να δούμε λοιπόν, ποιος στήριξε τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας. Είναι ειλικρινής η ευαισθησία που παρουσιάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία για τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος ή εργαλειοποιεί, με χυδαίο τρόπο, την προσωπικότητα του κυρίου Κυμπουρόπουλου;  
 
Για πρώτη φορά έγιναν 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους, με νόμο του 2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π.  στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Εφαρμόζονται  προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία. Διασφαλίστηκαν όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμιά περικοπή και χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια και διευρύνθηκε το παράρτημα του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστο.
 
Από τις πρώτες δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει να συντριβούν από το βάρος της οικονομικής κρίσης. 
 
Καταργήσαμε το εισιτήριο των 5€ στα νοσοκομεία. 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, απέκτησαν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θεσμοθετήθηκε ένα νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημιουργήθηκαν νέες δομές και αναβαθμίστηκαν οι ήδη υπάρχουσες.
 
Κυρώσαμε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και με το νόμο για την ουσιαστική ισότητα διασφαλίζουμε τη λειτουργία δομών για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας. 
 
Οικοδομούμε από την αρχή, ένα Κοινωνικό Κράτος με ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο και ένα δίκτυο δομών προστασίας και ενημέρωσης. 
 
Τώρα έχει έρθει η ώρα να οικοδομήσουμε και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τους πολλούς, με προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εσείς από την άλλη προτείνεται να διαιωνίζονται και να οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, σας καλούμε λοιπόν να εκθέσετε κι εσείς τα επιχειρήματά σας στην κρίση του λαού, αντί να κρύβεστε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα. 
 
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, την εμπιστοσύνη θα την πάρουμε δύο φορές, μία από τη Βουλή και μία από τον λαό. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Το χάος και η καταστροφή
της φήμης της Σαμοθράκης» 
 
Οι θέσεις της Περιφέρειας
για τα απορρίμματα στην
Αττική

«Με έπαρση και αυταρέσκεια
η διακυβέρνηση της ΝΔ»

«Και όμως , και τα
δρομολογημένα αλλάζουν…»

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Ελληνικά Πετρέλαια:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Αυγούστου 2019, 13.13
«Πρωτοφανής η κυβερνητική μεθόδευση στην ΕΡΤ»
Ανακοίνωση της παράταξης «Συσπείρωση...
17 Αυγούστου 2019, 00.00
Ο εφοπλιστής του
To όμορφο νησί της Σαμοθράκης ήρθε...
16 Αυγούστου 2019, 19.50
«Με έπαρση και αυταρέσκεια η διακυβέρνηση της ΝΔ»
«Η κυβέρνηση προετοιμάστηκε πολύ καιρό...

Ναυτιλία

18 Αυγούστου 2019, 13.06
Εκτεθήκατε κύριε Υπουργέ …
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπ....
11 Αυγούστου 2019, 11.38
«Εξαγγελίες και προνόμια στους εφοπλιστές …»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την επίσκεψη...
11 Αυγούστου 2019, 11.24
Παράνομη ναύλωση σκάφους στη Σκύρο
Κατά τη διενέργεια ελέγχου στο M/Y ''BALTIC SEA''...

Πειραιάς

16 Αυγούστου 2019, 00.00
Η αποτροπή της οικοπεδοποίησης των “Λιπασμάτων”
Ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας...
12 Αυγούστου 2019, 21.03
Απειλές εις βάρος πυροφυλάκων και πυροσβεστών
Όπως αναφερεται σε ανακοινωση του...
12 Αυγούστου 2019, 20.32
Έτοιμο το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στο ΣΕΦ
Παραδόθηκε στη Διοίκηση του Σταδίου...