Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 18:16

«Φόρος τιμής, στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων»

damanaki ixthok1
Εκπροσώπηση της βουλεύτριας Α' Πειραιά και Νήσων-ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Σταματάκη στην εκδήλωση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915. 
 
Με μια λαμπρή εκδήλωση και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ.Ιερωνύμου η Αρμενική κοινότητα γιόρτασε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915. 
 
Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της περιφερειάρχου Αττικής, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της κυβέρνησης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα και εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.
 
Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων-ΣΥΡΙΖΑ, και Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, Ελένη Σταματάκη, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα  εξής:
 
Ευχαριστώ ιδιαίτερα, την Περιφερειάρχη Αττικής και την Αρμενική  Εθνική Επιτροπής Ελλάδος για την τιμή της πρόσκλησής σας, στην 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία και θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες του Προέδρου τα Βουλής.
 
Προσωπικά έχω παιδικές μνήμες και δεσμούς που κρατάνε μέχρι σήμερα, γιατί μεγάλωσα σε μια γειτονιά, στη Νέα Σμύρνη, στ’ Αρμένικα, όπως θα είναι σε όλους σας γνωστή. Σε μια γειτονιά όπου πρόσφυγες, Αρμένιοι, Πόντιοι, Σμυρνιοί και ντόπιοι, έζησαν αρμονικά, μοιραζόμενοι μνήμες, κουλτούρες και όνειρα. Η σημερινή μέρα, έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό και συγκινησιακό φορτίο. Είναι μια ξεχωριστή μέρα, για τους Αρμένιους αλλά και για την ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα. Μια υπενθύμιση του χρέους διατήρησης, της ιστορικής μνήμης και της διαρκούς επιδίωξης της παγκόσμιας ειρήνης. 
 
Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε φόρο τιμής, στα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και σε όσους εκτοπίστηκαν, αγωνίστηκαν, κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, τα οποία άφησαν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Σήμερα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των βίαιων γεγονότων, για να αναλάβει ο καθένας δράση, στο βαθμό που του αναλογεί, για να μην επαναληφθεί αυτή η μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας του κόσμου. 
 
Η Ελλάδα και η Αρμενία έχουν αναπτύξει άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που βασίζονται στους δυο πολιτισμούς μας και τη συνύπαρξη των δυο λαών κατά τη Βυζαντινή περίοδο και την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχουμε βαδίσει πλάι-πλάι ανά τους αιώνες στους αγώνες για την Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα  ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Αρμενίας, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1991 και μια από τις λίγες χώρες, που έχουν ποινικοποιήσει την άρνηση της Αρμενικής γενοκτονίας. 
 
Η περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει ζήσει πολλούς πολέμους, εθνοτικές συρράξεις, βιαιοπραγίες που ενισχύουν την αστάθεια, τους εθνικισμούς, το ρατσισμό, τον αλυτρωτισμό και δημιουργούν ανάχωμα στην ανάπτυξη. Τα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας συγκλονίζουν για τη φρικαλεότητα των εγκλημάτων. 
 
Οι Αρμένιοι διώχθηκαν, ξεριζώθηκαν και σφαγιάστηκαν, κατάφεραν όμως να διασώσουν τον πολιτισμό τους. 0ι νεότερες γενιές διατηρώντας τη μνήμη, πρέπει να τη μετατρέψουν σε μια δημιουργική δύναμη για να οικοδομήσουμε μια νέα εποχή μακριά από τη βία, πάνω σε δημοκρατικές βάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση των λαών. 
 
Η ιστορική μνήμη, ας είναι παρακαταθήκη για το σήμερα, για την προάσπιση της ειρήνης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των λαών, για να μπορούν να ζουν  και να δημιουργούν οι άνθρωποι στις χώρες τους. 
 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το master plan του ΟΛΠ
στο επίκεντρο
 
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής
της Σαμοθράκης 

Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη
για το δυστύχημα στον Πόρο

«Η αποτυχία της ιδιωτικής
πρωτοβουλίας στην
Ακτοπλοΐα»

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Ελληνικά Πετρέλαια:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Αυγούστου 2019, 22.18
Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη για το δυστύχημα στον Πόρο
Η Απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη,...
21 Αυγούστου 2019, 10.51
«Απαράδεκτη η παρέμβαση των ΗΠΑ»
«Απαράδεκτη» θεωρεί την παρέμβαση των ΗΠΑ...
19 Αυγούστου 2019, 19.19
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής της Σαμοθράκης
Ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι φορές τον...

Ναυτιλία

24 Αυγούστου 2019, 23.11
Τα δρομολόγια του «Άρτεμις» στη γραμμή Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη
Καθορίστηκαν από τον εταιρία Hellenic Seaways και...
23 Αυγούστου 2019, 22.01
Το  ‘ANDROS JET’ ολοκληρώνει τα δρομολόγια του στη Σαμοθράκη
Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο...
19 Αυγούστου 2019, 19.12
Η αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοΐα»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την...

Πειραιάς

21 Αυγούστου 2019, 10.59
Ολυμπιακός – Κράσνονταρ απόψε στο «Καραϊσκάκης»
Το πρώτο από τα δύο βήματα που απομένουν...
20 Αυγούστου 2019, 23.51
Το master plan του ΟΛΠ στο επίκεντρο
Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και...
20 Αυγούστου 2019, 18.12
 28 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής
Ητελετή ορκωμοσίας της νέας...