Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 18:37

Η χρηστική αξία των λιμενικών έργων στις τοπικές κοινωνίες

damanaki ixthok1
Συνέντευξη στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία 94.0 FM, στην εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Δημακόπουλο Δημήτριο και Μισιάκα Γεώργιο, παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης.
 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι σε ετήσια βάση δίνονται περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα σε μικρά κυρίως λιμάνια για αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση λειτουργικότητας των λιμανιών, φέτος ωστόσο τριπλασιάστηκαν σχεδόν αυτοί οι πόροι. Αγγίζουν τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν σε ενενήντα τέσσερα (94) νέα έργα και πενήντα εννιά (59) συνεχιζόμενα έργα. Με τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται τομείς όπως της αποκατάστασης ζημιών, βελτίωσης λειτουργικότητας και αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας. Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε επίσης ότι τα έργα αυτά αντιμετωπίζουν μια σειρά από λειτουργικά προβλήματα και παρόλο που τα ποσά ανά έργο είναι μικρά, ωστόσο έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και μεγάλη χρηστική αξία για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται αυτά τα λιμάνια.
 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον τρόπο επιλογής των έργων ο κ. Λαμπρίδης εξήγησε ότι η χρηματοδότηση και επιλογή των έργων στηρίζεται στα αιτήματα των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ), που κατά την μεγάλη τους πλειοψηφία είναι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Κατά συνέπεια αποτελούν αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο τα αξιολογεί με διάφορα κριτήρια όπως η ωριμότητα των έργων, η ανάγκη για αυτά τα έργα και η δυνατότητα του φορέα να πραγματοποιήσει δαπάνες για το εν λόγω έργο έως το τέλος του επόμενου έτους, προκειμένου να μην κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότησή τους.
 
Ακόμη τόνισε ότι μεγάλη πλειοψηφία των αιτούμενων έργων εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για όσα έργα δεν έχουν λάβει έγκριση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθούν προς αξιολόγηση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
 
Στόχος των δυο Υπουργείων για το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι να υπάρξουν δύο φάσεις, μία πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων για μελέτες ωρίμανσης έργων και μια δεύτερη φάση για υποβολή αιτημάτων για την υλοποίηση τους.
 
Συναφώς ο κ Λαμπρίδης τόνισε ότι, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και του προγράμματος Φιλόδημος, δίνονται σημαντικά εργαλεία στην αυτοδιοίκηση να αποδείξει, αυτό που και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, ότι μπορεί το δημόσιο και οι ΦΔΕΛ να συντηρήσουν τα λιμάνια και να κάνουν έργα επισκευής και βελτίωσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί βούληση της Κυβέρνησης και αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δεν αποτελεί λύση, παρόλο που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την Κυβέρνηση υπήρχε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των μικρών λιμανιών. Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι τα μικρά λιμάνια εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες -οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπίας- και αξιολογώντας αντίστοιχη εμπειρία σε όλη την Ευρώπη, επέλεξε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
 
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η έγκριση αυτών των έργων έγινε με αξιολόγηση της κάθε πρότασης από τις Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας με τους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Δήλωση Ν. Μπελαβίλα για
την επίσκεψη Μητσοτάκη
στην Cosco
 
Προοδευτική Συμμαχία τώρα!

Άδειασμα Μητσοτάκη σε Πατούλη…

«Ακροδεξιά και συνυπεύθυνο
πολιτικό σύστημα»
 
 
 

Γεγονότα

Σημαντική διάκριση του σήματος
Bike Friendly Hotels 

ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού
στο Παγκράτι

Ο «Εθνικός Αστέρας»
έγραψε ιστορία…

podosfairiki_synerg.logo1
Βράβευση της Cruiseway για
τη διαδικτυακή της
πλατφόρμα κρατήσεων

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Απριλίου 2019, 23.05
«Ερωτηματικά και προβληματισμοί για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Cosco»
Δήλωση Γ. Γαβρίλη για την επίσκεψη του...
18 Απριλίου 2019, 17.01
Π. Κόκκαλης: Είμαι σοκαρισμένος…
Σημεία συνέντευξης του Πέτρου...
18 Απριλίου 2019, 16.59
Συνάντηση Ν. Βλαχάκου με τον Εμπορικό Σύλλογο
Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε...

Ναυτιλία

18 Απριλίου 2019, 22.47
Έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους εκπαιδευτικούς
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και...
16 Απριλίου 2019, 17.31
Ευρωπαίοι εκπρόσωποι στο Υπ. Ναυτιλίας
Τους επικεφαλής των...
12 Απριλίου 2019, 14.51
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ναυτεργατών
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε...

Πειραιάς

17 Απριλίου 2019, 00.00
18Ο EAST MED YACHT SHOW 10 -13 ΜΑΪΟΥ 2019 ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
Συνέντευξη Τύπου για το 18ο East Med Yacht Show, της...
16 Απριλίου 2019, 17.23
Τελικός Κυπέλλου Πειραιά Εθνικός- Ερμής Κορυδαλλού
Η Ε.Π.Σ.ΠΕΙΡΑΙΑ αναφορικά  με τον αυριανό...
16 Απριλίου 2019, 17.20
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον ΟΛΠ Αμερικανικού πολεμικού πλοίου
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον ΟΛΠ...