Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 18:37

Η χρηστική αξία των λιμενικών έργων στις τοπικές κοινωνίες

damanaki ixthok1
Συνέντευξη στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία 94.0 FM, στην εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Δημακόπουλο Δημήτριο και Μισιάκα Γεώργιο, παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης.
 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι σε ετήσια βάση δίνονται περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα σε μικρά κυρίως λιμάνια για αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση λειτουργικότητας των λιμανιών, φέτος ωστόσο τριπλασιάστηκαν σχεδόν αυτοί οι πόροι. Αγγίζουν τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν σε ενενήντα τέσσερα (94) νέα έργα και πενήντα εννιά (59) συνεχιζόμενα έργα. Με τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται τομείς όπως της αποκατάστασης ζημιών, βελτίωσης λειτουργικότητας και αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας. Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε επίσης ότι τα έργα αυτά αντιμετωπίζουν μια σειρά από λειτουργικά προβλήματα και παρόλο που τα ποσά ανά έργο είναι μικρά, ωστόσο έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και μεγάλη χρηστική αξία για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται αυτά τα λιμάνια.
 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον τρόπο επιλογής των έργων ο κ. Λαμπρίδης εξήγησε ότι η χρηματοδότηση και επιλογή των έργων στηρίζεται στα αιτήματα των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ), που κατά την μεγάλη τους πλειοψηφία είναι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Κατά συνέπεια αποτελούν αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο τα αξιολογεί με διάφορα κριτήρια όπως η ωριμότητα των έργων, η ανάγκη για αυτά τα έργα και η δυνατότητα του φορέα να πραγματοποιήσει δαπάνες για το εν λόγω έργο έως το τέλος του επόμενου έτους, προκειμένου να μην κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότησή τους.
 
Ακόμη τόνισε ότι μεγάλη πλειοψηφία των αιτούμενων έργων εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για όσα έργα δεν έχουν λάβει έγκριση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθούν προς αξιολόγηση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
 
Στόχος των δυο Υπουργείων για το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι να υπάρξουν δύο φάσεις, μία πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων για μελέτες ωρίμανσης έργων και μια δεύτερη φάση για υποβολή αιτημάτων για την υλοποίηση τους.
 
Συναφώς ο κ Λαμπρίδης τόνισε ότι, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και του προγράμματος Φιλόδημος, δίνονται σημαντικά εργαλεία στην αυτοδιοίκηση να αποδείξει, αυτό που και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, ότι μπορεί το δημόσιο και οι ΦΔΕΛ να συντηρήσουν τα λιμάνια και να κάνουν έργα επισκευής και βελτίωσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί βούληση της Κυβέρνησης και αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δεν αποτελεί λύση, παρόλο που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την Κυβέρνηση υπήρχε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των μικρών λιμανιών. Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι τα μικρά λιμάνια εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες -οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπίας- και αξιολογώντας αντίστοιχη εμπειρία σε όλη την Ευρώπη, επέλεξε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
 
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η έγκριση αυτών των έργων έγινε με αξιολόγηση της κάθε πρότασης από τις Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας με τους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η πόλη του Πειραιά ενωμένη
απέναντι στην κατασκευή «mall» 
 
 
Νέα πολιτική κίνηση
στον χώρο της κεντροδεξιάς 

«Η αναθεώρηση του
άρθρου 16 είναι ζήτημα 
δημοκρατίας»

«Κυβέρνηση ιδεολογικής μειοψηφίας»
 
 
 

Γεγονότα

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εξοπλίζει τα
Κέντρα Υγείας Ιθάκης και
Σάμης Κεφαλληνίας

Η γιορτή του συλλόγου
Βιβλιοχαρτοπωλών Πειραιά

Η Διαμάντω Μανωλάκου στο
Σύλλογο Καθαριστριών Πειραιά

podosfairiki_synerg.logo1
 
Κρουαζιέρα: Η πολυτέλεια
περνά και από τη
γαστρονομία

Εθελοντική αιμοδοσία από το
σύλλογο δρομέων υγείας 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Φεβρουαρίου 2019, 20.30
Νέα πολιτική κίνηση στον χώρο της κεντροδεξιάς
«Η ΝΔ έχει αφήσει ακάλυπτο έναν τεράστιο...
21 Φεβρουαρίου 2019, 15.30
Συνάντηση Κατσαφάδου - Βλαχάκου
Ο αναπληρωτής τομέαρχης...
20 Φεβρουαρίου 2019, 20.37
«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ζήτημα δημοκρατίας»
Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του...

Ναυτιλία

22 Φεβρουαρίου 2019, 17.49
ΟΛΠ: Το λιμάνι του Πειραιά και η «περιβαλλοντική βιωσιμότητα»
«Η έννοια της «περιβαλλοντικής...
19 Φεβρουαρίου 2019, 15.46
«Project ELEFSINA» προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Η ομάδα εθελοντών δυτών “We Dive We Clean” στα...
19 Φεβρουαρίου 2019, 15.41
 Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο...

Πειραιάς

22 Φεβρουαρίου 2019, 17.54
 Η πόλη του Πειραιά ενωμένη απέναντι στην κατασκευή «mall»
Στο «Πολιτικό Καφενείο» της ΕΡΑ1 με της...
22 Φεβρουαρίου 2019, 17.51
Περιοδεία Μανωλάκου-Πρωτούλη στην Πειραϊκή
Περιοδεία στην Πειραϊκή...
22 Φεβρουαρίου 2019, 17.45
Η απάντηση Δ. Καρύδη στον Ν. Μπελαβίλα
Ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος...