Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018 00:50

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

logoartc_f
Όπως ο τζίρος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων έτσι και το κόστος του γιορτινού τραπεζίου αποτελεί –κατ’ αναλογία υπολογίσιμη δαπάνη για κάθε νοικοκυριό.  Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 17 έως 20 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2018, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές, στις 7 Ιανουαρίου 2019, θα δημοσιοποιήσει ευρεία έρευνα για την πορεία του τζίρου της εορταστικής περιόδου. 
 
Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι σχεδόν αμετάβλητο, με οριακά πτωτική τάση κατά 0,11%, σε σχέση με το 2017. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,09 € έναντι 149,26 € που κόστιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, με ελαφρώς διαφοροποιημένο καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, στασιμότητα ή οριακή υποχώρηση (ποσοστιαία μείωση 0,11%) οφείλεται στην εξισορρόπηση των αυξητικών από τη μία πλευρά τάσεων στα Φρούτα & Λαχανικά (+5,71%) και στα προϊόντα Supermarket (+0,59%) και των αντίστοιχων πτωτικών στα Γλυκά/Εδέσματα  (-2,01%). 
 
Ειδικότερα, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με μικρή ανοδική μεταβολή του κόστους του αρνιού (+1,56%) και της κατεψυγμένης γαλοπούλας (+3,13%), οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τη μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,56%).  Παράλληλα, η κατηγορία των Φρούτων - Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής της πατάτας (+60,38%), η οποία αποδίδεται στο ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικό έτος βάσης (2017) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί τη φετινή περίοδο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα υπόλοιπα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας καταγράφεται μείωση ή στασιμότητα του κόστους διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό. 
 
Όσον αφορά στα προϊόντα Supermarket, η πορεία των τιμών τους, αν και πτωτική για την πλειοψηφία αυτών, επηρεάζεται καθοριστικά από την αύξηση του κόστους του κρασιού (ρετσίνα), με αποτέλεσμα την οριακή επιβάρυνση των καταναλωτών. Τέλος, τα γλυκά και εδέσματα, μετά την περυσινή άνοδο των τιμών τους λόγω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών παραγωγής τους κυρίως όσον αφορά στους κουραμπιέδες, φέτος φαίνεται να κοστίζουν φθηνότερα, ανεξαρτήτως σημείου πώλησης (ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, supermarkets).  Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι επειδή οι τιμές των κουραμπιέδων/μελομακάρονων εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, οι εκτιμήσεις διακύμανσης των τιμών τους γίνονται κατά προσέγγιση και με επιφύλαξη.
 
Παρατίθεται ο αναλυτικός πίνακας που περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2018 και το 2017.
 

Πίνακας:Ετήσια σύγκριση τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Είδη

2018

2017

Μεταβολή (%) κόστους 2018/2017 ανά μονάδα  προϊόντος

Ποσότητα

Τιμή /Μονάδα προϊόντος

(σε €)

Κόστος (σε €)

Τιμή /Μονάδα προϊόντος

(σε €)

Κόστος

(σε €)

Αρνί

5  κιλά

6,50

32,50

6,40

32,00

1,56%

Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)

5  κιλά

3,30

16,50

3,20

16,00

3,13%

Χοιρινό (σπάλα χωρίς κόκαλο)

5  κιλά

3,40

17,00

3,60

18,00

-5,56%

Πατάτες

3  κιλά

0,85

2,55

0,53

1,59

60,38%

Ντομάτες

2  κιλά

1,28

2,56

1,38

2,76

-7,25%

Μαρούλι

4  τεμάχια

0,45

1,80

0,45

1,80

0,00%

Μήλα

2  κιλά

1,18

2,36

1,25

2,50

-5,60%

Πορτοκάλια

2  κιλά

0,55

1,10

0,58

1,16

-5,17%

Γλυκίσματα -  Ποτά - Προϊόντα Supermarket

Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)

1 κιλό

7,20

7,20

7,50

7,50

-4,00%

Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)

1 κιλό

15,50

15,50

15,70

15,70

-1,27%

Μελομακάρονα(τυποποιημένα)

1 κιλό

6,20

6,20

6,50

6,50

-4,62%

Μελομακάρονα(ζαχαροπλαστείου)

1 κιλό

15,00

15,00

15,10

15,10

-0,66%

Φέτα (σε άλμη)

1  κιλό

7,65

7,65

7,78

7,78

-1,67%

Ελαιόλαδο

1  λίτρο

5,77

5,77

5,88

5,88

-1,87%

Αναψυκτικά

(1,5 lt)

2 φιάλες

1,40

2,80

1,42

2,84

-1,41%

Μπύρες (500 ml)

5 φιάλες

1,32

6,60

1,35

6,75

-2,22%

Κρασί Ρετσίνα

(500 ml)

4 φιάλες

1,50

6,00

1,35

5,40

11,11%

Συνολική επιβάρυνση

149,09 €

149,26 €

Μεταβολή (%)

-0,11%

 

Μεταβολή

-0,17

 


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το master plan του ΟΛΠ
στο επίκεντρο
 
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής
της Σαμοθράκης 

Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη
για το δυστύχημα στον Πόρο

«Η αποτυχία της ιδιωτικής
πρωτοβουλίας στην
Ακτοπλοΐα»

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Ελληνικά Πετρέλαια:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Αυγούστου 2019, 22.18
Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη για το δυστύχημα στον Πόρο
Η Απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη,...
21 Αυγούστου 2019, 10.51
«Απαράδεκτη η παρέμβαση των ΗΠΑ»
«Απαράδεκτη» θεωρεί την παρέμβαση των ΗΠΑ...
19 Αυγούστου 2019, 19.19
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής της Σαμοθράκης
Ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι φορές τον...

Ναυτιλία

24 Αυγούστου 2019, 23.11
Τα δρομολόγια του «Άρτεμις» στη γραμμή Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη
Καθορίστηκαν από τον εταιρία Hellenic Seaways και...
23 Αυγούστου 2019, 22.01
Το  ‘ANDROS JET’ ολοκληρώνει τα δρομολόγια του στη Σαμοθράκη
Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο...
19 Αυγούστου 2019, 19.12
Η αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοΐα»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την...

Πειραιάς

21 Αυγούστου 2019, 10.59
Ολυμπιακός – Κράσνονταρ απόψε στο «Καραϊσκάκης»
Το πρώτο από τα δύο βήματα που απομένουν...
20 Αυγούστου 2019, 23.51
Το master plan του ΟΛΠ στο επίκεντρο
Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και...
20 Αυγούστου 2019, 18.12
 28 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής
Ητελετή ορκωμοσίας της νέας...