Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 01:25

Πρόγραμμα “SkillSea” για τις θαλάσσιες μεταφορές

damanaki ixthok1
Σημαντική ώθηση στην καταγραφή και ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τα σύγχρονα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα αναμένεται να δώσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγχρηματοδοτήσει το πρόγραμμα “SkillSea”, στο οποίο μετέχουν 16 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσω του Ιδρύματος Ευγενίδου ως βασικού εταίρου.
 
Η τελετή υπογραφής του εν λόγω προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Μεταφορών κυρίας Βιολέτας Μπαλκ. 
 
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη στρατηγικών για τον εντοπισμό και την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες του ναυτικού και ναυτιλιακού τομέα, καθώς και η  προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού νέων Ευρωπαίων στην ναυτιλία. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι τέσσερα χρόνια και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.
 
Για την υλοποίηση του προγράμματος «SkillSea» δημιουργήθηκε κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA), καθώς και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF). Επικεφαλής του προγράμματος είναι η STC Group, ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός και ερευνητικός οργανισμός για την ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές με έδρα το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. 
 
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν αναλυτικά 27 φορείς που συνδέονται με τη ναυτιλία με κάθε τρόπο και οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα. 
 
Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο έργο και θα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη στρατηγικών, τον εντοπισμό και την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες του ναυτικού και ναυτιλιακού τομέα.
 
Το πρόγραμμα «SkillSea» υλοποιείται στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 2 του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εν λόγω δράση προβλέπει την ανάπτυξη διακρατικών συμπράξεων στον ναυτιλιακό τομέα (Sector Skills Alliances), με στόχο την κατάρτιση μιας στρατηγικής βιώσιμων δεξιοτήτων για τις θαλάσσιες και συναφείς δραστηριότητες, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. 
 
Οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι:
 
• Να αυξηθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων επαγγελματιών στον τομέα της ναυτιλίας.
 
• Να χαρτογραφηθούν τόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις στη λειτουργία των πλοίων όσο και οι επιπτώσεις τους σε νέες δεξιότητες.
 
• Να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην κινητικότητα της ναυτικής εργασίας. 
 
• Να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ παρόχων εκπαίδευσης, αρμόδιων αρχών και βιομηχανίας.  
 
Ο Martin Dorsman, εκπρόσωπος της ECSA, δήλωσε ότι «η Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι η πρότασή μας ήταν επιτυχής. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η σημασία της ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την προώθηση των δεξιοτήτων για τον τομέα μας έχει αναγνωριστεί. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έχει δοθεί σε εμάς, στους κοινωνικούς εταίρους μας και σε άλλα μέλη της κοινοπραξίας για την υλοποίηση. Η ECSA αναμένει την έναρξη των εργασιών για αυτό το σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων ναυτικών και της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας».
 
Ο Eduardo Chagas, εκπρόσωπος της ETF δήλωσε: «Εν όψει της αυξημένης ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του τομέα, αναμένεται ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στην ομαλή μετάβαση που θα οδηγήσει σε υψηλής ποιότητας απασχόληση και κατάρτιση για τον Ευρωπαίο επαγγελματία στον τομέα της ναυτιλίας και στη βιωσιμότητα των ναυτιλιακών clusters στην Ευρώπη. Θα έχει επίσης ως στόχο να προσελκύσει αυξημένο αριθμό Ευρωπαίων στη ναυτική απασχόληση και την εξειδίκευσή τους με δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών του τομέα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι απολαμβάνουν ωφέλιμες και μακροχρόνιες σταδιοδρομίες στην ναυτιλία, όχι μόνο στα πλοία, αλλά και στα ακτοπλοϊκά cluster που υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία και αποτελούν σημαντική πηγή θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».
 
O Renee Boelaars, εκπρόσωπος της STC Group δήλωσε ότι « η STC Group αναμένει να ηγηθεί και να συνεργαστεί με τους 27 εταίρους του έργου για την ανάπτυξη τόσο μιας στρατηγικής όσο και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών πακέτων που στοχεύουν στις δεξιότητες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών του 21ου αιώνα. Το έργο αυτό επιτρέπει με την έρευνα που θα διεξαχθεί την ανάπτυξη εργαλείων για την ενίσχυση και την προώθηση εκπαιδευτικών πακέτων με βάση τις απαιτούμενες δεξιότητες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας μοναδικής συνεργασίας μεταξύ παρόχων ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ναυτιλιακών εταιρειών, κοινωνικών εταίρων και εθνικών ναυτιλιακών αρχών προκειμένου να εξοπλίσουν τους σπουδαστές με τις απαραίτητες δεξιότητες καθώς και να αυξήσουν την οριζόντια και κάθετη κινητικότητά τους».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Το χάος και η καταστροφή
της φήμης της Σαμοθράκης» 
 
Οι θέσεις της Περιφέρειας
για τα απορρίμματα στην
Αττική

«Με έπαρση και αυταρέσκεια
η διακυβέρνηση της ΝΔ»

«Και όμως , και τα
δρομολογημένα αλλάζουν…»

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Ελληνικά Πετρέλαια:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

17 Αυγούστου 2019, 00.00
Ο εφοπλιστής του
To όμορφο νησί της Σαμοθράκης ήρθε...
16 Αυγούστου 2019, 19.50
«Με έπαρση και αυταρέσκεια η διακυβέρνηση της ΝΔ»
«Η κυβέρνηση προετοιμάστηκε πολύ καιρό...
16 Αυγούστου 2019, 19.48
«Το χάος και η καταστροφή της φήμης της Σαμοθράκης»
«Η ανικανότητα διαχείρισης της...

Ναυτιλία

11 Αυγούστου 2019, 11.38
«Εξαγγελίες και προνόμια στους εφοπλιστές …»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την επίσκεψη...
11 Αυγούστου 2019, 11.24
Παράνομη ναύλωση σκάφους στη Σκύρο
Κατά τη διενέργεια ελέγχου στο M/Y ''BALTIC SEA''...
10 Αυγούστου 2019, 00.31
Σύγκρουση σκαφών με δυο νεκρούς
Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό το...

Πειραιάς

16 Αυγούστου 2019, 00.00
Η αποτροπή της οικοπεδοποίησης των “Λιπασμάτων”
Ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας...
12 Αυγούστου 2019, 21.03
Απειλές εις βάρος πυροφυλάκων και πυροσβεστών
Όπως αναφερεται σε ανακοινωση του...
12 Αυγούστου 2019, 20.32
Έτοιμο το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στο ΣΕΦ
Παραδόθηκε στη Διοίκηση του Σταδίου...