Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 20:31

«Προστατεύοντας τα παιδιά μας»

logoartc_f
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προστατεύοντας τα παιδιά μας» διοργανώνει το Δημοτικό Δίκτυο Εθελοντισμού Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10).
 
Για την παιδική κακοποίηση θα μιλήσουν οι: Έλενα Ράπτη , Βουλευτής Α’Θεσσαλονίκης με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης». Η ίδια έχει αναλάβει και τον συντονισμό της εκστρατείας «ΈΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα. Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Συγγραφέας θα αναφερθεί στη «Σεξουαλική κακοποίηση: Βοηθήστε τα παιδιά να αντιδράσουν». Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Αραβαντινού, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δημοτικού Δικτύου Εθελοντισμού Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.
 
Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:
 
«Το θέμα της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε σχετική μελέτη του υπολογίζει πως κάθε χρόνο 73.000.000 αγόρια και 150.000.000 κορίτσια υφίστανται σεξουαλική παρέμβαση. Κατά τη διάρκεια του 2017 αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο ιστό 259.000 εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης χάρη στην άμεση παρέμβαση 48 ανοιχτών γραμμών καταγγελιών που λειτουργούν σε 43 χώρες του κόσμου
 
Τα παιδιά γίνονται θύματα σωματικής και συναισθηματικής βίας. Το 10%-20% των παιδιών στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πέφτουν θύματα διαφορετικών μορφών κακοποίησης και δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν μια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. 
 
Η ανάγκη λήψης μέτρων κρίνεται επιτακτική για να μπορούμε να μιλάμε αν όχι για εξάλειψη του φαινομένου τουλάχιστον για τον περιορισμό του. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες στρατηγικές πρόληψης με πολλαπλούς αποδέκτες: οικογένεια, σχολική κοινότητα, τοπική κοινωνία, γιατροί. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας του φαινομένου απαιτείται ευελιξία και συντονισμένη προσπάθεια σ’ένα ενιαίο σχέδιο δράσης. Το χαμόγελο δεν πρέπει να απουσιάζει από τα χείλη των παιδιών και αυτή είναι μια ευθύνη όλων μας».
 
Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’Θεσσαλονίκης αναφερόμενη στην εκδήλωση σημειώνει:
 
«Όταν ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε γονείς και παιδιά. Πάνω από όλα να αφυπνίσουμε για ένα ευαίσθητο θέμα που μας αφορά όλους, αλλά κυρίως αφορά στην προστασία των παιδιών μας. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και θα διδάξουμε απλούς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά με λόγια απλά και κατανοητά και να διδάξουμε τον Κανόνα του Εσώρουχου. Να διδάξουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό. Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία. Επίσης δεν έχει φύλο. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για να είναι ασφαλή». 
 
Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Καππάτου , ψυχολόγος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:
 
«Aυτή η σκέψη μοιάζει φανταστικός και ακραίος φόβος, αλλά για κάποιες οικογένειες αποδεικνύεται πραγματικότητα. Σεξουαλική κακοποίηση είναι η οποιαδήποτε  αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιού και ενήλικα κατάτην οποία το παιδί χρησιμοποιείται για τη σεξουαλική διέγερση ή ικανοποίηση του δράστη ή είναι παρατηρητής της σεξουαλικής συνεύρεσης ενός ή περισσότερων ενηλίκων. Το βασικό χαρακτηριστικό κάθε κατάχρησης είναι η κυριαρχία του παιδιού από τον δράστη μέσω της εξαπάτησης ή του εξαναγκασμού σε σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα παιδιά λόγω της ηλικίας τους και τηςφάσης της ανάπτυξής τους δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική συγκατάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Η σεξουαλική κακοποίηση 
παιδιών περιλαμβάνει συμπεριφορές αγγίγματος ή όχι,όπως φιλιά,χάδια σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, χυδαία λόγια, έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, αυνανισμό, διείσδυση κ.λπ. Τα παιδιά και των δύο φύλων, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη, ανεξάρτητα από το οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειάς τους, είναι ευάλωτα σε σεξουαλική κακοποίηση. Συμβαίνει σε αγροτικές και σε αστικές περιοχές. Σύμφωνα με μελέτες στις περισσότερες περιπτώσεις το άτομο που κακοποιεί προέρχεται από το οικείο περιβάλλον του παιδιού και το εμπιστεύεται».
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Π.Τσαλδάρη 10
Αίθουσα εκδηλώσεων, 1ος όροφος
Ώρα έναρξης: 7.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Ασπίδα προστασίας
της Αττικής…»
 
«Να οικοδομήσουμε έναν
κόσμο που μας χωράει όλους»

Άδειασμα Μητσοτάκη σε Πατούλη…

«Ακροδεξιά και συνυπεύθυνο
πολιτικό σύστημα»
 
 
 

Γεγονότα

Σημαντική διάκριση του σήματος
Bike Friendly Hotels 

18η ΕΚΘΕΣΗΣ EAST MED
YACHT SHOW 2019

Ο «Εθνικός Αστέρας»
έγραψε ιστορία…

podosfairiki_synerg.logo1
Βράβευση της Cruiseway για
τη διαδικτυακή της
πλατφόρμα κρατήσεων

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Απριλίου 2019, 18.42
Συνάντηση Γιάννη Σγουρού με Βασίλη Λεβέντη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης...
22 Απριλίου 2019, 00.33
Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ
Σήμερα Δευτέρα ώρα 7:00 μ.μ. θα γίνει η...
21 Απριλίου 2019, 22.00
«Να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που μας χωράει όλους»
Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή και...

Ναυτιλία

20 Απριλίου 2019, 18.34
 18η ΕΚΘΕΣΗΣ EAST MED YACHT SHOW 2019
Στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος...
18 Απριλίου 2019, 22.47
Έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους εκπαιδευτικούς
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και...

Πειραιάς

23 Απριλίου 2019, 15.28
Τα Ονόματα Των Πρώτων Υποψήφιων Με Την “Ανταρσία Στο Λιμάνι”
“Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν...
22 Απριλίου 2019, 22.34
Σχόλιο για τη συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του...
22 Απριλίου 2019, 21.52
Όχι στην επέκταση του Λιμανιού
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:   Με μία δυναμική...