Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 00:05

Η Πειραϊκή αλλάζει όψη…

logoartc_f
Συσσωρευμένα προβλήματα και παρεμβάσεις απ' την Περιφέρεια Αττικής σε Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πειραιά 
 
«Το μπάζωμα του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής είναι εικόνα και αποτέλεσμα μιας αντίληψης "ανάπτυξης" και "εξευρωπαϊσμού" του Πειραιά που εκφράστηκε έντονα την περίοδο της Χούντας, παράλληλα με τις κατεδαφίσεις δεκάδων σημαντικών κτηρίων, χαρακτηριστικών για την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αλλά και της ίδιας της πόλης, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της. Η Πειραϊκή είναι κάτι περισσότερο από ένα παραλιακό μέτωπο. Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που διασώζει  τμήματα της αρχαίας τείχισης του Πειραιά. 
 
Η διαχείριση του χώρου και η εκτέλεση έργων σ' αυτόν αυτονόητα διέπεται από τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Η Περιφέρεια Αττικής σχεδόν μία δεκαετία χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, την αρχαιολογική έρευνα και τις ανασκαφές στην Πειραϊκή. Ωστόσο, το έργο εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς και εκ του αποτελέσματος κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την πρόοδο των εργασιών. 
 
Με αφετηρία τη διαπίστωση αυτή, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε το θέμα στη δημόσια σφαίρα συζήτησης αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς, αναζητώντας εκείνες οι συμφωνίες και συναινέσεις, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης, δηλαδή την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου φερτών υλικών (περίπου 130 χιλ. κυβ μέτρα, κάτι που θα διευκολύνει και την αρχαιολογική ανασκαφή προς ανάδειξη του Κονώνειου τείχους.
 
Απ' την προσπάθεια αυτή σήμερα έχουμε φτάσει σ' ένα ικανοποιητικό σημείο συμφωνίας και για τις ανάγκες του έργου δεσμεύσαμε στον Προϋπολογισμό του 2018 της Περιφέρειας Αττικής 2.500.000 €
 
Παράλληλα, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, έχει σχεδιαστεί η αστική ανάπλαση της περιοχής, προκειμένου να αποδώσει στην πόλη και στους επισκέπτες της έναν ανοικτό αρχαιολογικό χώρο, μια διαδρομή περιπάτου και αναψυχής, ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης. 
 
Ακόμη, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής επισκευάζονται, μετά από έγκριση του Υπ. Πολιτισμού, τα δύο υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης ("Πορφύρας" και "Φοίνικας"), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής αντιστοίχως, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και ασφαλή μετά από πολλά χρόνια που παρέμεναν χωρίς συντήρηση.
 
Κατανοώντας τη σημερινή κακή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και την αντικειμενική αδυναμία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξουν το χώρο σε θέματα καθαριότητας, πήραμε την πρωτοβουλία, ζητήσαμε και πετύχαμε την έγκριση πρόσληψης 130 εργαζομένων με διάφορες ειδικότητες (εργάτες καθαριότητας, αρχαιολόγο κλπ), στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ  (8/2018) και ως το τέλος του μήνα θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εξυγίανσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου, σε συνεργασία και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς.
 
Τέλος, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς (ΕΛΚΕΘΕ, Εθν. Αστεροσκοπείο Αθηνών) η Περιφέρεια Αττικής εξελίσσει πρόγραμμα έρευνας και δειγματοληψιών για την ποιότητα των θαλασσίων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθούν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
 
Ο Συνδυασμός των ενεργειών αυτών και των έργων είναι ικανός να βγάλει την Πειραϊκή από την παγωμένη εικόνα των τελευταίων 20 ετών». 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Ασπίδα προστασίας
της Αττικής…»
 
«Να οικοδομήσουμε έναν
κόσμο που μας χωράει όλους»

Άδειασμα Μητσοτάκη σε Πατούλη…

«Ακροδεξιά και συνυπεύθυνο
πολιτικό σύστημα»
 
 
 

Γεγονότα

Σημαντική διάκριση του σήματος
Bike Friendly Hotels 

18η ΕΚΘΕΣΗΣ EAST MED
YACHT SHOW 2019

Ο «Εθνικός Αστέρας»
έγραψε ιστορία…

podosfairiki_synerg.logo1
Βράβευση της Cruiseway για
τη διαδικτυακή της
πλατφόρμα κρατήσεων

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Απριλίου 2019, 18.42
Συνάντηση Γιάννη Σγουρού με Βασίλη Λεβέντη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης...
22 Απριλίου 2019, 00.33
Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ
Σήμερα Δευτέρα ώρα 7:00 μ.μ. θα γίνει η...
21 Απριλίου 2019, 22.00
«Να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που μας χωράει όλους»
Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή και...

Ναυτιλία

20 Απριλίου 2019, 18.34
 18η ΕΚΘΕΣΗΣ EAST MED YACHT SHOW 2019
Στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος...
18 Απριλίου 2019, 22.47
Έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους εκπαιδευτικούς
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και...

Πειραιάς

23 Απριλίου 2019, 15.28
Τα Ονόματα Των Πρώτων Υποψήφιων Με Την “Ανταρσία Στο Λιμάνι”
“Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν...
22 Απριλίου 2019, 22.34
Σχόλιο για τη συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του...
22 Απριλίου 2019, 21.52
Όχι στην επέκταση του Λιμανιού
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:   Με μία δυναμική...