Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 00:05

Η Πειραϊκή αλλάζει όψη…

logoartc_f
Συσσωρευμένα προβλήματα και παρεμβάσεις απ' την Περιφέρεια Αττικής σε Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πειραιά 
 
«Το μπάζωμα του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής είναι εικόνα και αποτέλεσμα μιας αντίληψης "ανάπτυξης" και "εξευρωπαϊσμού" του Πειραιά που εκφράστηκε έντονα την περίοδο της Χούντας, παράλληλα με τις κατεδαφίσεις δεκάδων σημαντικών κτηρίων, χαρακτηριστικών για την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αλλά και της ίδιας της πόλης, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της. Η Πειραϊκή είναι κάτι περισσότερο από ένα παραλιακό μέτωπο. Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που διασώζει  τμήματα της αρχαίας τείχισης του Πειραιά. 
 
Η διαχείριση του χώρου και η εκτέλεση έργων σ' αυτόν αυτονόητα διέπεται από τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Η Περιφέρεια Αττικής σχεδόν μία δεκαετία χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, την αρχαιολογική έρευνα και τις ανασκαφές στην Πειραϊκή. Ωστόσο, το έργο εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς και εκ του αποτελέσματος κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την πρόοδο των εργασιών. 
 
Με αφετηρία τη διαπίστωση αυτή, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε το θέμα στη δημόσια σφαίρα συζήτησης αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς, αναζητώντας εκείνες οι συμφωνίες και συναινέσεις, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης, δηλαδή την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου φερτών υλικών (περίπου 130 χιλ. κυβ μέτρα, κάτι που θα διευκολύνει και την αρχαιολογική ανασκαφή προς ανάδειξη του Κονώνειου τείχους.
 
Απ' την προσπάθεια αυτή σήμερα έχουμε φτάσει σ' ένα ικανοποιητικό σημείο συμφωνίας και για τις ανάγκες του έργου δεσμεύσαμε στον Προϋπολογισμό του 2018 της Περιφέρειας Αττικής 2.500.000 €
 
Παράλληλα, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, έχει σχεδιαστεί η αστική ανάπλαση της περιοχής, προκειμένου να αποδώσει στην πόλη και στους επισκέπτες της έναν ανοικτό αρχαιολογικό χώρο, μια διαδρομή περιπάτου και αναψυχής, ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης. 
 
Ακόμη, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής επισκευάζονται, μετά από έγκριση του Υπ. Πολιτισμού, τα δύο υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης ("Πορφύρας" και "Φοίνικας"), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής αντιστοίχως, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και ασφαλή μετά από πολλά χρόνια που παρέμεναν χωρίς συντήρηση.
 
Κατανοώντας τη σημερινή κακή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και την αντικειμενική αδυναμία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξουν το χώρο σε θέματα καθαριότητας, πήραμε την πρωτοβουλία, ζητήσαμε και πετύχαμε την έγκριση πρόσληψης 130 εργαζομένων με διάφορες ειδικότητες (εργάτες καθαριότητας, αρχαιολόγο κλπ), στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ  (8/2018) και ως το τέλος του μήνα θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εξυγίανσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου, σε συνεργασία και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς.
 
Τέλος, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς (ΕΛΚΕΘΕ, Εθν. Αστεροσκοπείο Αθηνών) η Περιφέρεια Αττικής εξελίσσει πρόγραμμα έρευνας και δειγματοληψιών για την ποιότητα των θαλασσίων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθούν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
 
Ο Συνδυασμός των ενεργειών αυτών και των έργων είναι ικανός να βγάλει την Πειραϊκή από την παγωμένη εικόνα των τελευταίων 20 ετών». 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Η Μαύρη Διεθνής ή υπνοβατώντας
προς την καταστροφή»
 
Ο Γ. Μώραλης ανακοίνωσε
την υποψηφιότητά του
για το Δήμο Πειραιά

Ο Σπ. Σπυρίδων στο
ψηφοδέλτιο της ΝΔ
στην Α΄ Πειραιά

Ο Στηβ Γιατζόγλου
υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά

Γεγονότα

25 Χρόνια ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ:
Το Πέρα(σ)μα στη Δημιουργία

Ανακατασκευή από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ της πλατείας στο Καλοχώρι 

Επίσκεψη του Υπ. Μεταφορών της
Κίνας στο Λιμάνι του Πειραιά 

podosfairiki_synerg.logo1
Cruiseway Travel: Ονειρεμένες
κρουαζιέρες και φέτος
στην Αδριατική

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Οκτωβρίου 2018, 00.00
Πρόσφυγες με αναπηρία: Η αφανής τραγωδία
Η αφανής τραγωδία που βιώνουν οι...
17 Οκτωβρίου 2018, 18.08
Αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο στο Πέραμα
Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του...
17 Οκτωβρίου 2018, 15.46
Α. Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές
«Πριν από λίγο ο Ν. Κοτζιάς έθεσε υπόψη...

Ναυτιλία

18 Οκτωβρίου 2018, 00.00
Η Celestyal Cruises «αποχαιρετά μουσικά» τη φετινή χρονιά
H Celestyal Cruises προσφέρει και φέτος στους...
17 Οκτωβρίου 2018, 18.49
Επίσκεψη του Υπ. Μεταφορών της Κίνας στο Λιμάνι του Πειραιά
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε o...
17 Οκτωβρίου 2018, 15.35
Σύλληψη Πλοιάρχου για ναρκωτικά στο Κερατσίνι
Στον εντοπισμό και την κατάσχεση πενήντα...

Πειραιάς

18 Οκτωβρίου 2018, 00.13
ΟΑΣΑ: Τροποποίηση δρομολογίων λόγω έργων ΤΡΑΜ
Με στόχο την ενημέρωση και την καλύτερη...
16 Οκτωβρίου 2018, 22.28
 Ο Γ. Μώραλης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Πειραιά
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
16 Οκτωβρίου 2018, 17.47
Ανακοίνωση Σωκράτη Κόκκαλη για τις μετοχές της Καραϊσκάκης Α.Ε.
O Σωκράτης Κόκκαλης με ανακοίνωση που...