Τρίτη, 14 Αυγούστου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 00:00

«Αγία Ζώνη»: Βρόμικα κόλπα απορρύπανσης…

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Χωραίτη στην RealNews: 
 
Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πειραιά έχουν μπει καταγγελίες για ένα καλοστημένο παιχνίδι με έπαθλο πολλά εκατομμύρια για τον «νικητή» γύρω από την επιχείρηση απορρύπανσης μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη» τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews οι εν λόγω καταγγελίες κάνουν λόγο για μια εσκεμμένη οικολογική καταστροφή με απώτερο σκοπό το κέρδος. Και στην υπόθεσηφαίνεται να συμμετέχουν υπάλληλοι ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και κρατικοί λειτουργοί που με πράξεις ή παραλείψεις τους «διευκόλυναν» γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της απορρύπανσης.
 
Το αξιοσημείωτο, όπως λέγεται, είναι ότι ο συγκεκριμένος, που έχει αναλάβει ουκ ολίγα ναυάγια έως τώρα εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά, φροντίζει σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στο συμβάν με το «Αγία Ζώνη», όχι να μειώνει, αλλά να μεγεθύνει τη ζημιά ούτως ώστε να αυξάνονται αναλόγως και τα κονδύλια που εισπράττει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, αν και στον χώρο της απορρύπανσης δραστηριοποιούνται κι άλλες εταιρείες, κατά «περίεργο» τρόπο κάθε φορά η «δουλειά» καταλήγει στον ίδιο επιχειρηματία.
 
Ειδικά στην περίπτωση του «Αγία Ζώνη» αναφέρεται ότι, ενώ συνέβη στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά και θα μπορούσε η ρύπανση να περιοριστεί εκεί, εξαιτίας της «μυστηριώδους» αρχικής καθυστέρησης, αυτή εξαπλώθηκε σχεδόν μέχρι τις ακτές του Σουνίου.
 
Οπως εξηγούν, το ναυάγιο σημειώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στις 2:45 στα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά. Και αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι η συν δρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) ζητήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, τέσσερις ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι όταν έγινε αντιληπτό το
συμβάν, ώστε να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.
 
Ως γνωστόν, ο EMSA διαθέτει ένα δίκτυο ειδικών απορρυπαντικών πλοίων για τον περιορισμό και την καταπολέμηση
πετρελαιοκηλίδων, μέσω συμβάσεων με εμπορικούς φορείς. Τα συμβεβλημένα πλοία του EMSA, πραγματοποιώντας τις
συνήθεις εμπορικές τους δραστηριότητες, οφείλουν να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής-ετοιμότητας.
 
Σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου, το επιλεγμένο πλοίο πρέπει να διακόψει τις συνήθεις δραστηριότητές του και να
τεθεί στη διάθεση του αιτούντος μέρους, πλήρως εξοπλισμένο για υπηρεσίες περιορισμού και καταπολέμησης της πετρελαιοκηλίδας.
 
Μετά από αίτημα για βοήθεια, ο μέγιστος χρόνος για να είναι έτοιμο το πλοίο να συνδράμει στο έργο της απορρύπανσης είναι 24 ώρες. Για την ετοιμότητα αυτή, ο εκάστοτε εμπορικός φορέας λαμβάνει αποζημίωση χιλιάδων δολαρίων την ημέρα. Τέτοια σύμβαση με τον EMSA, έχοντας ως βάση τον Πειραιά, έχει υπογράψει η «περιβαλλοντική» εταιρεία που συναντάται παντού με ένα συγκεκριμένο πλοίο της. Απαντήσεις στο ερώτημα της καθυστέρησης του αιτήματος στον EMSA δίνει ο ίδιος ο Οργανισμός, ο οποίος αναφέρει σε σημείο ανακοίνωσής του ότι το πλοίο βρισκόταν σε εμπορική αποστολή μέχρι την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο σαφή υπονοούμενα αμφισβήτησης της δυνατότητας της συγκεκριμένης εταιρείας να τηρήσει τον όρο της σύμβασης για μέγιστο χρόνο ανταπόκρισης σε 24 ώρες.
 
Οπως καταγγέλλεται, με την καθυστέρηση του παραπάνω αιτήματος στον EMSA, προστατεύθηκε η «χρυσοφόρος» σύμβαση της εταιρείας του «οικολόγου» επιχειρηματία και ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η εμπορική του αποστολή. Συγχρόνως, η ρύπανση εξαπλώθηκε, ο ίδιος ανέλαβε μεγάλο μέρος των εργασιών της απορρύπανσης και τώρα διεκδικεί από τα αρμόδια ταμεία ποσά που προκαλούν ίλιγγο και καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις των υπηρεσιών του, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
 
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα» της αγοράς, ο επιχειρηματίας διεκδικεί ήδη από τα IOPC Funds και το Γαλάζιο Ταμείο ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη λάβει μια διόλου ευκαταφρόνητη προκαταβολή. Το αξιοσημείωτο, δε, είναι πως μέρος του ποσού που ζητά αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που προέκυψαν από το συγκεκριμένο ναυάγιο και τα οποία, ενώ -σύμφωνα με τον νόμο- έπρεπε να είχαν παραδοθεί στις υπηρεσίες ευκολιών υποδοχής του λιμένος Πειραιά για επεξεργασία, μεταφέρθηκαν παράνομα σε δική του εταιρεία. Γι’ αυτόν τον λόγο εκκρεμεί εκδίκαση αγωγής που έχει υποβληθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς σε βάρος της εταιρείας.
 
Η μέθοδος, όπως καταγγέλλεται, είναι πάντοτε η ίδια και, έχοντας δεδομένη τη συνεργασία κάποιων «πρόθυμων» υπαλλήλων,(7 νομά σ΄ένα δομά) φαίνεται να αποδίδει κάθε φορά.
 
Συγκεκριμένα, μια απλή ρύπανση μετατρέπεται με διάφορες μεθοδεύσεις σε τεράστια οι κολογική καταστροφή, άλλοτε καθυστερώντας σκόπιμα κάθε επέμβαση και άλλοτε διασκορπώντας τους συλλεχθέντες ρύπους το βράδυ, ώστε να παρουσιάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Αλλωστε, σύμφωνα με τα ίχνη GPS, το πλοίο του επιχειρηματία που είχε οριστεί για την απορρύπανση με τά το συμβάν με το «Αγία Ζώνη» βρισκόταν κοντά στην περιοχή του ναυαγίου πολλές ώρες πριν συνδράμει στην επιχείρηση – είχε μάλιστα διέλθει πλησίον του σημείου του ναυαγίου.
 
Οι εντολές ωστόσο του πλοιοκτήτη ήταν, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, να περιμένει.
 
Πηγή:RealNews 
 

 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Κατεδάφιση 3.500 αυθαιρέτων
σε 5 μήνες…» 
 
«Η Τουρκία θυμίζει Γερμανία
της δεκαετίας του 1930»

«Όχι άλλη λιγότερη Ελλάδα»
του Στέλιου Μανουσάκη

«Η φιλανθρωπία των
εφοπλιστών και η θεωρία
Μακιαβέλι....»
 
 

Γεγονότα

Ο Πολιτιστικός Σεπτέμβρης
στον Κορυδαλλό

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια
στηρίζει τους πληγέντες
από τις πυρκαγιές

«Sports Rehab» πρότυπο
κέντρο φυσικοθεραπείας

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

11 Αυγούστου 2018, 12.24
«Μαύρη τρύπα» 89 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Οι τρεις ορκωτοί λογιστές...
05 Αυγούστου 2018, 14.01
«Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά…»
«Εισήγηση για οργανωμένη προληπτική...
04 Αυγούστου 2018, 18.15
«Κατεδάφιση  3.500 αυθαιρέτων σε 5 μήνες…»
«Εκατό εργολάβοι χρειάζονται, από 30...

Ναυτιλία

14 Αυγούστου 2018, 18.02
Καταγγελία κατα ΣΚΑΪ
Σε μια απίστευτη καταγγελία κατά του...
14 Αυγούστου 2018, 17.57
Το Λιμενικό σώμα για το περιστατικό με τους ψαράδες στην Λέρο
Αναφορικά με τις καταγγελίες...
09 Αυγούστου 2018, 20.37
 Παράνομη ναύλωση Ε/Γ-Τ/Ρ σκαφών στον Πόρο
Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από...

Πειραιάς

14 Αυγούστου 2018, 18.09
 Έφυγε ο Γιάννης Χατζημανωλάκης
Ημέρα απώλειας για τη Φιλολογική Στέγη...
09 Αυγούστου 2018, 09.09
32ος Βαρτζάκειος Δρόμος στον Πειραιά
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά...
07 Αυγούστου 2018, 18.24
Συνάντηση κάτοικων της πειραϊκής με τον Γ.Γ. Λιμένων
«Αντιπροσωπεία των κατοίκων της...