Τρίτη, 14 Αυγούστου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 09:56

«Άμεση απομάκρυνση των Καζανιών»

logoartc_f
Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη για μεικτές Ζώνες πόλεων με δεξαμενές καυσίμων :
 
Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές που ολοένα και συχνότερα δοκιμάζουν το Λεκανοπέδιο Αττικής, είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσουμε να κρύβουμε προβλήματα δεκαετιών κάτω απ' το χαλί.
 
Ο τρόπος που αναπτύχθηκε το Λεκανοπέδιο Αττικής είναι γνωστός: άναρχος, χωρίς κανέναν ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, με την αυθαιρεσία, την εξαίρεση και τη παρέκκλιση να αποτελούν το σημείο τομής μικρών και κυρίως μεγάλων συμφερόντων. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απουσία σύγχρονου και οργανωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σύγχρονης πυρόσβεσης, τη διαλυμένη δασική υπηρεσία, ανεβάζουν το βαθμό επικινδυνότητας της Αττικής στο κόκκινο.
 
Σήμερα είναι η στιγμή να μιλήσουμε και για ένα άλλο κίνδυνο, αυτόν ενός μείζονος σημασίας βιομηχανικού ατυχήματος μέσα στον οικιστικό ιστό. Αναφέρομαι στα εκατό και πλέον "καζάνια", δηλαδή στις δεξαμενές καυσίμων, που είναι διασκορπισμένα δεξιά κι αριστερά στο μοναδικό οδικό άξονα από τη Δραπετσώνα ως το Πέραμα. Ένα ατύχημα στην περιοχή αυτή θα δημιουργήσει συνθήκες Αποκάλυψης, αφού η πρόσβαση στη θάλασσα είναι πρακτικά ανύπαρκτη και από την άλλη πλευρά υπάρχει το βουνό.
 
Τα "καζάνια" δεν φτιάχτηκαν χτές. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών εγκαταστάθηκαν εκεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η περιοχή αυτή πρακτικά δεν είχε αστική κατοίκιση. Όμως παράλληλα με τις δεξαμενές η ευρύτερη περιοχή εξελίχθηκε και σήμερα πλέον είναι μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή με χρήση κατοικίας σε επαφή με τους μανδρότοιχους των εταιρειών και τα καζάνια σε απόσταση μόλις 15 μέτρων. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα μας υπαγορεύει να αναζητήσουμε λύσεις τώρα. 
Τα αιτήματα για "αναβάθμιση" και "μεγέθυνση της βιομηχανικής του δραστηριότητας διαδέχονται το ένα το άλλο. Στο βωμό της ανάπτυξης Κανένας δεν φαίνεται να αξιολογεί τον κίνδυνο οι χρήσεις αυτές που υπάγονται στην κατηγορία Seveso III,  να οδηγήσουν σ' ένα μείζονος κλίμακας και σημασίας ατύχημα τα αποτελέσματα του οποίου θα τα υποστούν περιοχές ακόμη και εκτός Αττικής.
 
Παρά τις κατά καιρούς προβλέψεις και δεσμεύσεις που προέβλεπαν την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων αυτή ποτέ δεν συντελέστηκε. Οι "συνήθεις παρατάσεις" μετά την ψήφιση του "Μεσοπρόθεσμου", με το άρθρο 70, παρατείνουν επ αόριστο της λειτουργία τους. Ακόμη κι αν αλλάξουν οι χρήσεις γης, ακόμη κι αν υπάρξει και εφαρμοστεί ένας σύγχρονος πολεοδομικός σχεδιασμός, οι ωρολογιακές βόμβες των δεξαμενών καυσίμων θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέσα στις πόλεις για 12, 20... χρόνια.
 
Είναι η στιγμή που πρέπει να υπάρξει αποφασιστική λύση. Ειδικά για την κατηγορία εκείνη των εταιρειών που υπάγονται από πλευράς επικινδυνότητας στην κατηγορία Seveso. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί το άρθρο 70 που παρατείνει το χρόνο παραμονής τους, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις από την περιοχή κι αυτό ασφαλώς προϋποθέτει πολιτική απόφαση. Διαφορετικά όσα σχέδια ή ασκήσεις κι αν κάνουμε, πάντα ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε μια πρωτοφανή καταστροφή θα ελλοχεύει. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Κατεδάφιση 3.500 αυθαιρέτων
σε 5 μήνες…» 
 
«Η Τουρκία θυμίζει Γερμανία
της δεκαετίας του 1930»

«Όχι άλλη λιγότερη Ελλάδα»
του Στέλιου Μανουσάκη

«Η φιλανθρωπία των
εφοπλιστών και η θεωρία
Μακιαβέλι....»
 
 

Γεγονότα

Ο Πολιτιστικός Σεπτέμβρης
στον Κορυδαλλό

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια
στηρίζει τους πληγέντες
από τις πυρκαγιές

«Sports Rehab» πρότυπο
κέντρο φυσικοθεραπείας

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

11 Αυγούστου 2018, 12.24
«Μαύρη τρύπα» 89 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Οι τρεις ορκωτοί λογιστές...
05 Αυγούστου 2018, 14.01
«Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά…»
«Εισήγηση για οργανωμένη προληπτική...
04 Αυγούστου 2018, 18.15
«Κατεδάφιση  3.500 αυθαιρέτων σε 5 μήνες…»
«Εκατό εργολάβοι χρειάζονται, από 30...

Ναυτιλία

14 Αυγούστου 2018, 18.02
Καταγγελία κατα ΣΚΑΪ
Σε μια απίστευτη καταγγελία κατά του...
14 Αυγούστου 2018, 17.57
Το Λιμενικό σώμα για το περιστατικό με τους ψαράδες στην Λέρο
Αναφορικά με τις καταγγελίες...
09 Αυγούστου 2018, 20.37
 Παράνομη ναύλωση Ε/Γ-Τ/Ρ σκαφών στον Πόρο
Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από...

Πειραιάς

14 Αυγούστου 2018, 18.09
 Έφυγε ο Γιάννης Χατζημανωλάκης
Ημέρα απώλειας για τη Φιλολογική Στέγη...
09 Αυγούστου 2018, 09.09
32ος Βαρτζάκειος Δρόμος στον Πειραιά
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά...
07 Αυγούστου 2018, 18.24
Συνάντηση κάτοικων της πειραϊκής με τον Γ.Γ. Λιμένων
«Αντιπροσωπεία των κατοίκων της...