Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 18:03

«Πλέγμα προστασίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»

damanaki ixthok1
Ομιλία της Βουλεύτριας Α΄ Πειραιά και Νήσων Ελένης Σταματάκη, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας, στην ολομέλεια της βουλής. 
 
Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, έρχεται με την αναγγελία του τέλους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, των σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων, της επιτροπείας και δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους της εργασίας, με μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, προστατεύοντας εργασιακά δικαιώματα και ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. 
 
Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, ενισχύθηκε η αδήλωτη ή υποδηλωμένη, η ανασφάλιστη εργασία, οι εργολαβίες. Μια μορφή εργασίας που τα χρόνια της κρίσης είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, στερώντας και από τους εργαζόμενους κατακτήσεις και από τα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλο μέρος εσόδων. 
 
Σήμερα αντιμετωπίζουμε την αδήλωτη εργασία με αυστηρά πρόστιμα και δημιουργούμε κίνητρο και για τον εργαζόμενο να διεκδικήσει τα εργασιακά του δικαιώματα αλλά και για τον εργοδότη να πραγματοποιήσει την πρόσληψη αφού μόνο έτσι θα έχει μείωση προστίμου. 
 
Συγκεκριμένα αν εντός δέκα ημερών, αφότου γίνει ο έλεγχος και βρεθεί ο ανασφάλιστος εργαζόμενος, ο εργοδότης τον προσλάβει  με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης το πρόστιμο των 10,500€ μειώνεται, μέχρι και έως 3,000€ ανάλογα με τη σύμβαση και τον χρόνο διάρκειάς της. Επίσης τίθενται αυστηροί περιορισμοί σε μία σειρά εργοδοτικές «ευκολίες» και για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένοι κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών με ταυτόχρονη κατοχύρωση των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Για πρώτη φορά επίσης, προβλέπεται ότι την ευθύνη για την παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργοδότης αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε υπηρεσίες του.
 
Την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα τη θυμόμαστε όλες και όλοι. Τα εργασιακά της δικαιώματα διεκδίκησε και το πλήρωσε ακριβά. Εκβιάστηκε, κακοποιήθηκε, καταστράφηκε η υγεία της.
 
Έφερε όμως στην επιφάνεια και έγιναν γνωστές οι συνθήκες και οι όροι αυτών των μορφών εργασίας.  
 
Με αυτές τις ενέργειες θέτουμε τις βάσεις για να μειωθεί περεταίρω η αδήλωτη εργασία που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές είναι αυξημένη.
 
Ήδη έχουμε καταφέρει με στοχευμένους ελέγχους και πρόστιμα σε εργοδότες να μειώσουμε το ποσοστό της καταγεγραμμένης αδήλωτης εργασίας από 31,61% το 2013 σε 12,48% το 2017.
 
Επίσης διασφαλίζονται δικαιώματα ανέργων που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και μέχρι σήμερα αν επέλεγαν να μπουν σε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα έχαναν τα δικαιώματά τους από τον ΟΑΕΔ.
 
Επίσης ρυθμίζονται εκκρεμότητες και απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Παύει η ταλαιπωρία και οι καθυστερήσεις στον ΟΓΑ για τους αγρότες, με ένα σωρό έγγραφα και καθυστερήσεις ετών που έχουν σαν αποτέλεσμα την στέριση βασικών δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.  
 
Ορίζεται πως η οικονομικής ενίσχυση για ΑμεΑ θα δίνεται σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα και περιουσία του Υπουργείου Υγείας περιέρχεται στο Υπουργείο Εργασίας για κοινωφελής και προνοιακούς σκοπούς. 
 
Αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί επίσης ασπίδα προστασίας για μια πολύ ευαίσθητη ομάδα, αυτή των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι μια υποχρέωση κάθε
Ευρωπαϊκού κράτους. Η χώρα μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δείξει το δρόμο της αλληλεγγύης. Όταν άλλες χώρες έκλειναν τα σύνορα, η Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του θεματοφύλακα των ιδρυτικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προασπίζοντας την αλληλεγγύη και την ειρήνη μεταξύ των λαών. 
 
Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί τομή. Διότι δημιουργεί έναν ολόκληρο μηχανισμό προστασίας για κάθε παιδί και έφηβο που φτάνει στην ελληνική επικράτεια, μακριά από το οικογενειακό του περιβάλλον. Το κάθε παιδί εγγράφεται στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ανηλίκων που τηρείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
 
Η ελληνική πολιτεία μεριμνά για την προστασία των προσφυγόπουλων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακοποίησης, παραμέλησης, βίας, εκμετάλλευσης και εμπορίας. Διορίζει έναν επίτροπο για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο, με ευθύνη να διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον και τη συνολική ευημερία του παιδιού. 
 
Το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα σύστημα στο οποίο περιλαμβάνει τον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων ή όπου δεν υπάρχει τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, το Εποπτικό Συμβούλιο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, συστήνεται επίσης Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τρία Μητρώα, των κέντρων φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, των επαγγελματιών επιτρόπων και των Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ένα σύστημα αποτελεσματικής επιτροπείας και εποπτείας, με βάση το οποίο η πολιτεία γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση και την εξέλιξη για κάθε παιδί. 
 
Το σύνολο των άρθρων του Μέρους Γ διέπονται από τις θεμελιώδεις αρχές των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο επίτροπός λοιπόν μεριμνά για να παρέχεται σε κάθε ασυνόδευτο ανήλικο ίση προστασία με αυτή που απολαμβάνουν όλα τα παιδιά στην ελληνική επικράτεια. Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να αναπτύξει ενδιαφέροντα και προσωπικότητα, να εκφραστεί ελεύθερα, να ζήσει την ηλικία του, να τρέξει να γελάσει, να παίξει στις παιδικές χαρές, να σπουδάσει στα σχολεία και να εργαστεί όταν έρθει η ώρα. 
 
Τα παιδιά ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνότητα, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά ασφαλές περιβάλλον γιατί τα γέλια και οι φωνές των παιδιών δίνουν ζωντάνια στην κοινωνία, είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου. 
 
Σήμερα ξεκινάει μια νέα περίοδος για την πολιτική ζωή της χώρας. Κατασκευάζουμε ένα πλέγμα προστασίας σε στέρεες βάσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με ευθύνη απέναντι στον κόσμο της εργασίας. 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός
του Αντώνη Μποσκοΐτη
στον Ζακ Κωστόπουλο
 
Ο Δ.Τεμπονέρας στην Γεωργία
και την Πορτογαλία 

 Συνάντηση Γ.Σταματογιάννη με
τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Μπίστης κατά Γεννηματά

Γεγονότα

«Μαμά παίζω και συ γυμνάζεσαι!»
στον Πολυχώρο «Σώμα & Φως»

ΕΛΠΕ: Ιστορικό υψηλό
κερδών στο Α’ εξάμηνο
του 2018

Άμεσα αντιμετωπίσιμες οι
διακοπές υδροδότησης

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Σεπτεμβρίου 2018, 22.44
Αντιφασιστική εκδήλωση στην Σαλαμίνα
Φασιστική επίθεση δέχτηκε το Σάββατο 15...
24 Σεπτεμβρίου 2018, 00.07
Ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων...
23 Σεπτεμβρίου 2018, 17.35
Υπέρ του λιντσαρίσματος ο νεοφιλελεύθερος Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο...

Ναυτιλία

24 Σεπτεμβρίου 2018, 22.49
Ο Δ.Τεμπονέρας στην Γεωργία και την Πορτογαλία
Στο Μπατούμι της Γεωργίας μετέβη ο...
21 Σεπτεμβρίου 2018, 14.41
«Παραμεσιτικά ιδιωτικά γραφεία για ναυτεργάτες»
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει ότι ιδιωτικά...
20 Σεπτεμβρίου 2018, 18.54
Νέες προκλήσεις για τον κλάδο των Logistics
Στη σημασία των εξελίξεων στο χώρο των...

Πειραιάς

22 Σεπτεμβρίου 2018, 17.57
«Μαμά παίζω και συ γυμνάζεσαι!» στον Πολυχώρο «Σώμα & Φως»
Πως θα σας φαινόταν η ιδέα την ώρα που το...
22 Σεπτεμβρίου 2018, 17.52
Συνάντηση Γ.Σταματογιάννη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού...
20 Σεπτεμβρίου 2018, 14.37
«Ναι στην αναβάθμιση όχι στην ιδιωτικοποίηση»
Η Δημοτική Κίνηση το «Λιμάνι της Αγωνίας...