Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 23:56

Φωτογραφικό Οδοιπορικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας

logoartc_f
Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος “Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922” του ερασιτέχνη φωτογράφου Δημοσθένη Κυρμιζάκι πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη με την υποστήριξη του Δήμου.
 
Η δημοσίευση του φωτογραφικού αυτού λευκώματος από τις εκδόσεις Κουκκίδα αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο στιγμών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αφού αποτυπώνεται σε αυτό, τόσο η στρατιωτική, όσο και η προσωπική οπτική του νεαρού Κυρμιζάκι. Ως υπολοχαγός του στρατού με αναπόσπαστο συμπλήρωμα του εξοπλισμού του την φωτογραφική μηχανή, ο Δημοσθένης Κυρμιζάκις επιφορτίζεται με την καταγραφή στιγμών της εκστρατείας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Σε μία εποχή με πολλή μικρή φωτογραφική παιδεία, ο ερασιτέχνης φωτογράφος δημιουργεί ένα φωτογραφικό  οδοιπορικό – ημερολόγιο, στο οποίο απαθανατίζονται σε εικόνες πολεμική δραστηριότητα, λαογραφικά στοιχεία κι οικισμοί, αρχαιότητες, τοπία και τόποι. Μάλιστα η σύνθεση και το ταίριασμα των φωτογραφιών ανά σελίδα, τα οποία συνοδεύονται από χειρόγραφες λεζάντες, παρατηρήσεις ή αναμνήσεις, στίχους ή αποφθέγματα σημαντικών προσώπων, συμπληρώνουν το λεύκωμα και συγχρόνως καταδεικνύουν την προσωπική του συμβολή κι άποψη με τις περιγραφές των εικόνων που επέλεξε.
 
Την εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότατη και διαχρονική συμβολή του Μικρασιατικού στοιχείου στην Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πόλη της Νίκαιας, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 79 χρόνια από την ονοματοδοσία της πόλης.  
 
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης,   αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι «η προϊστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτελούσε από μόνη της μία πολύπλοκη και σκοτεινή περιπέτεια… Για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Bενιζέλου χρειαζόταν πόλεμος, πόλεμος μαζικός όπου πάρα πολλοί θα έπαιρναν μέρος…».
Η Δρ. Ιστορικός Φωτογραφίας, κ. Νίνα Κασσιανού, στην ομιλία της τόνισε ότι «πρόκειται για ένα προσωπικό φωτογραφικό ημερολόγιο-οδοιπορικό του νεαρού υπολοχαγού Κυρμιζάκι μέσα από το οποίο μοιάζει να θέλει να κρατήσει στη μνήμη του όλα όσα τα μάτια του αντίκρισαν ακολουθώντας την εκστρατεία με το φακό του…».
Τέλος, στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου, διηγήθηκε τα προσωπικά της βιώματα στη διάρκεια των επισκέψεών της στη Μικρά Ασία, όπου όλα τα ακούσματα από τους γονείς της αναβίωσαν, με τις αφηγήσεις των συγγενών της να αποκτούν πραγματική υπόσταση όταν ταξίδεψε εκεί,  προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και
τα του Θεού τω Θεώ»
 
«Τα πολιτικά παιχνίδια που
παίχτηκαν με τα στατιστικά
στοιχεία»

«Ωρολογιακή βόμβα η
υπογεννητικότητα για την
Ελλάδα»

Το μήνυμα του Στ. Κασιμάτη
για την Επέτειο του Νοεμβρίου
 
 

Γεγονότα

Η εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά
από τα… θρανία! 

Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός
στον πυρήνα του στρατηγικού
σχεδιασμού των ΕΛΠΕ

20 νέες ξενοδοχειακές μονάδες
για την Thomas Cook

podosfairiki_synerg.logo1
Cruiseway Travel: Ονειρεμένες
κρουαζιέρες και φέτος
στην Αδριατική

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

15 Νοεμβρίου 2018, 18.39
Το μήνυμα του Στ. Κασιμάτη για την Επέτειο του Νοεμβρίου
Τιμώντας την 45η επέτειο της εξέγερσης...
15 Νοεμβρίου 2018, 00.00
«Καμία ανοχή στον ρατσισμό και το μίσος»
Σεβασμός και περηφάνια για τους...

Ναυτιλία

15 Νοεμβρίου 2018, 18.33
Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών σκαφών
Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας...
14 Νοεμβρίου 2018, 22.39
Δεμένα τα πλοία στα Λιμάνια 28 Νοεμβρίου
Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα...
11 Νοεμβρίου 2018, 18.37
Παράταση υποβολής αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και...

Πειραιάς

14 Νοεμβρίου 2018, 22.36
 Το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού Θέατρου
Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης και...
13 Νοεμβρίου 2018, 22.51
Με προσωπικό ασφάλειας η αποκομιδή των απορριμμάτων
Εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής...
13 Νοεμβρίου 2018, 22.49
Θεατρικά Βραβεία Κοινού
Στην τελετή απονομής των Θεατρικών...