Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 20:25

«Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει»

damanaki ixthok1
«Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμβιβαστεί με τη δεξιά στροφή ενός «φθαρμένου» κόμματος και από την άλλη το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα «παλιό προϊόν» που παραμένει «τοξικό» παρά την αλλαγή στην ονομασία του.
 
Αυτά είπε ο επικοινωνιολόγος και παλαιότερα σύμβουλος στρατηγικής της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Λούλης, που μίλησε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Η επόμενη Μέρα» με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου του «Στις ρίζες του κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η μεταπολίτευση».
 
Αναλύοντας και ουσιαστικά αποδομώντας την πολιτική ζωή της χώρας, ο  Λούλης μίλησε για τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
 
«Είναι φαινόμενο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ»
 
«Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει» είπε ο κ. Λούλης. «Έχει ριζώσει για τα καλά, από την εποχή, ιδίως, που στράφηκε στο ρεαλισμό» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα κερδίσει τις μεθεπόμενες, αλλά θα παραμείνει κυρίαρχος στο χώρο αυτό. Όπως είπε, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης «παραμένει Κεντροαριστερή. Γι΄αυτό ο Τσίπρας έχει μία μεγάλη δεξαμενή δίπλα του».
 
Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «φαινόμενο» και την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία ως μία από τις μεγάλες ανατροπές. «Είχαμε δύο παθογενή κόμματα που έγιναν όλο και περισσότερο παθογενή. Και αυτά τα κόμματα αποδοκίμασε η πλειοψηφία, φέρνοντας στην εξουσία ένα πολύ μικρό κόμμα της Αριστεράς, το οποίο είναι μία από τις μεγάλες ανατροπές. Είναι φαινόμενο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
 
Στη συνέχεια της ανάλυσής του είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η αποχή είναι ο μεγαλύτερος του κίνδυνος» και προσέθεσε: «Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι θα παραμείνει κυρίαρχος στον χώρο αυτό. Δεν θα μπορέσει το παλιό ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ως παρουσία και ως ονομασία είναι πλέον τοξικό».
 
Ανέφερε ότι ένα μεγάλο λάθος για τον Αλ. Τσίπρα ήταν η περίοδος Βαρουφάκη, την οποία όμως «την ξεπέρασε, την άφησε πίσω του» και σημείωσε ότι το κυρίαρχο τμήμα της κοινής γνώμης ανήκει στην Κεντροαριστερά, που αποτελεί δεξαμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει. Και σας επαναλαμβάνω ότι ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα κερδίσει τις μεθεπόμενες». Καταλόγισε λάθος στον πρωθυπουργό που δεν υιοθέτησε εξαρχής τον ρεαλισμό και σημείωσε ότι «η κοινή γνώμη κατανοούσε ότι στη διαπραγμάτευση η αδύναμη πλευρά ήταν η δική μας».
 
Επίσης, είπε ότι το δημοψήφισμα έκανε «μεγάλη ζημιά, γιατί ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που προσχώρησε στην άποψή του (σ.σ. του Τσίπρα), αισθάνθηκε ότι παρασύρθηκε από αυτόν». Παρασύρθηκε, όπως είπε, γιατί είναι ένας πολύ ταλαντούχος πολιτικός.
 
«Ο Μητσοτάκης έχει συμβιβαστεί με τη δεξιά στροφή»
 
«Αυτό που συμβαίνει με τον Μητσοτάκη είναι ότι έχει συμβιβαστεί με ένα κόμμα το οποίο έχει μετακινηθεί σαφώς δεξιότερα από την εποχή Καραμανλή, μέσω του Αντώνη Σαμαρά», είπε ο Γιάννης Λούλης και προσέθεσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ότι ακόμα και αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα κουβαλάει στους ώμους του, ένα φθαρμένο κόμμα. Και εξαιρετικά γυμνό σε ικανό πολιτικό προσωπικό».
 
Έκανε αναφορά στη δεξιά στροφή μέσω των Γεωργιάδη και Βορίδη, αλλά «και των και ανθρώπων που ήταν τότε γύρω από τον αρχηγό της ΝΔ, (σ.σ. τον Αν. Σαμαρά), ένας εκ των οποίων έκανε τις υπόγειες διαδρομές με τη Χρυσή Αυγή».
 
«Η τάση του κόμματος από την εποχή που άλλαξε ηγεσία ήταν σαφώς να στραφεί στα δεξιά. Από την περίοδο Σαμαρά και μετά» είπε.
 
Σημείωσε πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε «να πάει το κόμμα του προς το Κέντρο», ωστόσο, όπως είπε, «η αλλαγή των κομμάτων δεν γίνεται με χάδια. Ή θα το ταρακουνήσεις, ή θα ΄ρθεις σε σύγκρουση με το κατεστημένο του, με τις προβληματικές του ρίζες, ή αν συμβιβαστείς θα σε καταπιεί το κόμμα σου».
Τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει συμβιβαστεί με τα «βαρίδια» του κόμματός του (σ.σ. Γεωργιάδη, Βορίδη), γιατί «οι αρχηγοί φοβούνται τις εσωκομματικές τους αναταράξεις». «Αν δεν έρθουν σε σύγκρουση με τις παθογένειες, οι παθογένειες θα τους καταπιούν. Αυτό έπαθε ο Καραμανλής, αυτό έπαθε ο Σημίτης, και αυτό κινδυνεύει να πάθει ο Μητσοτάκης- και αν κερδίσει τις εκλογές» σημείωσε.
 
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι λίγο-πολύ το παλιό ΠΑΣΟΚ με λίγο εμπλουτισμό»
 
Σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής και την ανανέωση που επιδιώκει και μέσω αλλαγής του ονόματος, ο κ. Λούλης είπε ότι «η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά υποψιασμένη» και εξήγησε: «Το να αλλάξει ένα όνομα δεν σημαίνει ότι αλλάζει η ουσία του τι αντιπροσωπεύει ένα κόμμα. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι λίγο-πολύ το παλιό ΠΑΣΟΚ με λίγο εμπλουτισμό, αλλά αυτά δεν αλλάζουν». Είπε ακόμα ότι η αλλαγή ονόματος «έδωσε κάποιο αέρα» αλλά «δεν νομίζω όμως ότι έχει δυναμική, διότι το προϊόν είναι παλιό. Είναι ΠΑΣΟΚ».
 
«Ο εκτροχιασμός της Μεταπολίτευσης»
 
Μιλώντας για την Μεταπολίτευση, ο επικοινωνιολόγος και στρατηγικός σύμβουλος της κυβέρνησης Κωστα Καραμανλή, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο εκτροχιασμός, όπως αναφέρει και στο βιβλίο του, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι «επέστρεψε στην Ελλάδα το παλιό πολιτικό προσωπικό, ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ήρθαν καινούργιοι πολιτικοί».
 
Είπε πως σε δεύτερο επίπεδο «το κράτος μας ήταν ένα αποτυχημένο κράτος», «ένας βραχνάς πάνω στο πολιτικό σύστημα», ενώ επέκρινε όλους τους πρωθυπουργούς, με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσον αφορά τη μετάβαση «αν και αυτόν τον χρεώνω γιατί δεν ανανέωσε τη Νέα Δημοκρατία».
 
Πρόσθεσε ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον «βραχνά» της Μεταπολίτευσης, της οποίας «τέκνο» είναι και ο Αλ. Τσίπρας.
 
«Ο πιο ταλαντούχος πολιτικός της περιόδου αυτής, αν εξαιρέσουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος είχε όλες τις δυνατότητες να οδηγήσει τη Μεταπολίτευση σε άλλο δρόμο, αλλά υπήρξε λαϊκιστής και σπατάλησε αυτές τις ικανότητες».
 
Για τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή, είπε «ήταν δύο ηγέτες που υπόσχονταν πολλά, αλλά παγιδεύτηκαν μέσα στα κόμματά τους, γιατί το πλαίσιό τους ήταν άρρωστο, και του ΠΑΣΟΚ, το λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ και του Καραμανλή η ΝΔ, η οποία ήταν ένα φθαρμένο προϊόν» και παραμένει φθαρμένο προϊόν, όπως είπε.
 
Χαρακτήρισε θετικό ότι ο Κώστας Καραμανλής το έκανε πιο κεντρώο, «από πλευράς εικόνας» για να κερδίζει εκλογές, «αλλά στην ουσία η ΝΔ δεν άλλαξε, όπως δεν άλλαξε και το ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης ήταν εκσυγχρονιστής, αλλά δεν μπόρεσε τον εκσυγχρονισμό του να τον επιβάλει στο κόμμα του».
 
«Οι ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτοι»
 
Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ο κ. Λούλης είπε: «Δεν θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, γιατί έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων. Το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και επίσης έχουμε μπει σε μία φάση όπου ο κόσμος διαλέγει μεταξύ του μικρότερου κακού. Όταν γίνονται τέτοιες επιλογές, οι ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτοι».
 
Όπως είπε «στον Τσίπρα θα έλεγα ότι ο στρατηγικός του στόχος πρέπει να είναι ένας: ο ρεαλιστικός. Στις επόμενες εκλογές να χάσει με πολύ μικρή διαφορά. Αν χάσει με πολύ μικρή διαφορά θα συμβεί το εξής παράδοξο: θα έχει χάσει τις εκλογές και θα θεωρείται ο νικητής», επισημαίνοντας ότι όσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη διαφορά, η ήττα με πολύ μικρή διαφορά θα θεωρηθεί έκπληξη. Όσο για τη ΝΔ, σημείωσε ότι «πρέπει να επιδιώξει μία καθαρή νίκη». «Είναι δύσκολη η αυτοδυναμία, αλλά η καθαρή νίκη είναι κρίσιμη για να αποκτήσει δυναμική» είπε θέτοντας το ερώτημα. «Αν βγει η ΝΔ με μικρή διαφορά, θα συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ ή θα προτιμήσει να πάει η χώρα σε εκλογές, με απλή αναλογική;».
 
Πηγή: koutipandoras.gr
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός
του Αντώνη Μποσκοΐτη
στον Ζακ Κωστόπουλο
 
Ερώτηση για το Πράσινο Ταμείο 

 Συνάντηση Γ.Σταματογιάννη με
τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Μπίστης κατά Γεννηματά

Γεγονότα

«Μαμά παίζω και συ γυμνάζεσαι!»
στον Πολυχώρο «Σώμα & Φως»

ΕΛΠΕ: Ιστορικό υψηλό
κερδών στο Α’ εξάμηνο
του 2018

Άμεσα αντιμετωπίσιμες οι
διακοπές υδροδότησης

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Σεπτεμβρίου 2018, 00.07
Ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων...
23 Σεπτεμβρίου 2018, 17.35
Υπέρ του λιντσαρίσματος ο νεοφιλελεύθερος Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο...
23 Σεπτεμβρίου 2018, 17.31
Καταγγελία για επίθεση χρυσαυγίτη ταξιτζή σε επιβάτη
Τον άγριο ξυλοδαρμό και την τραμπούκικη...

Ναυτιλία

21 Σεπτεμβρίου 2018, 14.41
«Παραμεσιτικά ιδιωτικά γραφεία για ναυτεργάτες»
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει ότι ιδιωτικά...
20 Σεπτεμβρίου 2018, 18.54
Νέες προκλήσεις για τον κλάδο των Logistics
Στη σημασία των εξελίξεων στο χώρο των...
18 Σεπτεμβρίου 2018, 23.32
Συναντήσεις Φ. Κουβέλη με τις διοικήσεις ΟΛΠ και ΕΒΕΠ
Σειρά συναντήσεων είχε ο Υπουργός...

Πειραιάς

22 Σεπτεμβρίου 2018, 17.57
«Μαμά παίζω και συ γυμνάζεσαι!» στον Πολυχώρο «Σώμα & Φως»
Πως θα σας φαινόταν η ιδέα την ώρα που το...
22 Σεπτεμβρίου 2018, 17.52
Συνάντηση Γ.Σταματογιάννη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού...
20 Σεπτεμβρίου 2018, 14.37
«Ναι στην αναβάθμιση όχι στην ιδιωτικοποίηση»
Η Δημοτική Κίνηση το «Λιμάνι της Αγωνίας...