Σάββατο, 17 Μάρτίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 07 Μάρτίου 2018 18:26

8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «Γυναίκες των Παραμυθιών» στον Κορυδαλλό

logoartc_f
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παραμένει μέρα προβληματισμού για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς.  Γιατί, παρά τα βήματα που έχουν γίνει με την συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζω-ή, δεν έχουν εκλείψει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και διακρίσεις σε βάρος τους, ενώ η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει επιτείνει τις ανισότητες, αναφέρει σε δήλωση του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμά-της.  
 
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος: «Οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα των χαμηλών αμοιβών, της ανασφάλιστης εργασίας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Οι νέες γενιές γυναικών, αν και διαθέτουν το υψηλότερο από ποτέ μορφωτικό επίπεδο, α-ναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στα όνειρα τους. Ο ρόλος της μητρότητας δοκιμάζεται επιπλέον, αφού οι κοινωνικές παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. 
 
Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στηρίζει εμπράκτως τη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους με δομές, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το πρό-γραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 
Απαιτούνται όμως πολλά περισσότερα από την πολιτεία, τόσο για τη διατήρηση κατα-κτήσεων, όσο και για την ενίσχυση του ρόλου της, ώστε να διευκολύνουν την ενεργό συμ-μετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Συμμετοχή που μπορεί να συμβάλλει σε αλ-λαγές με κοινωνική ευαισθησία, τόλμη και όραμα για μια καλύτερη κοινωνία». 
«Στον Δήμο Κορυδαλλού αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνα-ντούν οι γυναίκες, γι΄αυτό έχουμε ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ισότητας, στην οποία με-τέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση, η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση σε θέματα δικαιωμάτων και συμμετοχής», αναφέρει η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Ισότητας Λαμπρινή Μάνου. 
 
Εκδήλωση «Γυναίκες των παραμυθιών» από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου
 
Εξάλλου, μετά το επιτυχημένο διήμερο σεμινάριο για την ενθάρρυνση των γυναικών στην ανάληψη θέσεων πολιτικής ευθύνης που οργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθη-τοποίησης γυναικών και ανδρών, με μία βραδιά αφιερωμένη στην αποτύπωση της γυναί-κας στο λαϊκό παραμύθι. «Γυναίκες των παραμυθιών», αφηγητής ο ιστορητής, συγγρα-φέας, παιδαγωγός και μελετητής της προφορικής λογοτεχνίας και παράδοσης, Στέλιος Πελασγός. 
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναί-κας, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.30, στην θεατρική σκηνή «Γκαράζ» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στα βήματα της παράδοσης των γιαγιάδων μας, μέσα στον αφηγηματικό λόγο, ζωντανεύ-ουν οι γυναικείες μορφές, τα γυναικεία κατορθώματα, τα γυναικεία πάθη και τα παθή-ματα. Πρόσωπα αγαπημένα αλλά και μισητά, βασιλοπούλες και μάγισσες, νεράιδες και δράκαινες, συνθέτουν όλη εκείνη την γοητευτική και συνάμα διδακτική ατμόσφαιρα του παραμυθιού ως προφορική αξία γνώσης. 
 
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της παραδοσιακής προφορι-κής λογοτεχνίας και αφήγησης στην χώρα μας. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διε-θνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ "Κάτω από τα δέντρα…" του Δήμου Μουρεσίου Πηλίου. Την τέχνη του, όπως μας λέει, την κληρονόμησε από την γιαγιά του, την Ελευσίνια Δήμητρα. Την καλλιέργησε σπουδάζοντας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δημιουργώντας στα τέσσε-ρα μονοπάτια των σύγχρονων προφορικών αφηγητών: την λογοτεχνία, το (σωματικό) θέ-ατρο, την παιδαγωγική και την ψυχοθεραπεία.
 

Πρόσωπα

Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία
για το ελληνικό ποδόσφαιρο
 
Παρέμβαση Νίνας Κασιμάτη
στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Παραλογισμοί Στο ΝΑΤ
Ή Κάτι Άλλο;

«Το Δικαστικό Μέγαρο
δεν μπορεί να έχει
συμπολιτευτική ή
αντιπολιτευτική διάσταση» 
 
 
 

Γεγονότα

Τιμητική Βράβευση
για την ΕΥΔΑΠ

Ο Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος
ανανεώνει το ραντεβού του

ΕΛΠΕ: «Οι προσλήψεις έγιναν
με τις προβλεπόμενες
διαδικασίες του ομίλου»

podosfairiki_synerg.logo1
Αγαπητοί Τζιχαντιστές…

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

16 Μάρτίου 2018, 21.26
Αντιφασιστική Διαδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού
Ανακοίνωση Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία...
15 Μάρτίου 2018, 00.51
«Σκανδαλώδης η υποκρισία της Ν.Δ και των γνωστών fake news»
Απάντηση  του Γενικού Γραμματέα του...
15 Μάρτίου 2018, 00.31
Η ευρωβουλευτές της Αριστεράς καταδικάζουν…
Τις βίαιες επιθέσεις και τους...

Ναυτιλία

16 Μάρτίου 2018, 00.38
 Η  νέα πλωτή δεξαμενή «ΠΕΙΡΑΙΑΣ III» στο Πέραμα
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία...
15 Μάρτίου 2018, 19.50
Οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ για τις ΣΣΕ των Ναυτεργατών
Οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ για την ανανέωση των...
15 Μάρτίου 2018, 00.12
«Οι Ποσειδωνιακοί αγώνες» στη μεγάλη Έκθεση για την Ναυτιλία
Χιλιάδες οι συμμετοχές εκπροσώπων...

Πειραιάς

15 Μάρτίου 2018, 00.34
Ο ΑΟ Καραβά Κυπελλούχος Πειραιά
Κυπελλούχος Πειραιά για το 2018...
14 Μάρτίου 2018, 17.04
Συνάντηση Γ.Γαβρίλη με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πειραιά
Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε το θέμα της...