Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 17:51

«Η ίδρυση του ΟΠΕΚΑ ανοίγει το δρόμο»

damanaki ixthok1
Ομιλία της Ελένης Σταματάκη στην ολομέλεια της βουλής για την ίδρυση του νέου ΟΠΕΚΑ. 
 
Το Νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα με διαδικασία του επείγοντος, είναι κάτι το οποίο προετοιμαζόταν για αρκετό καιρό όχι μόνο από το Υπουργείο, αλλά και μέσα από επιμέρους ρυθμίσεις που έχουμε κατά καιρούς ψηφίσει.
 
Ήδη μέρος του ΟΓΑ, με το ασφαλιστικό κομμάτι του νομοσχεδίου που ψηφίσαμε πριν λίγο καιρό, μεταφέρθηκε στον ΕΦΚΑ. Η ίδρυση του ΟΠΕΚΑ αποτελεί την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση εκείνου του μέρους των επιδομάτων, που απέμεινε στον παλιό ΟΓΑ. 
 
Είναι ένα ακόμα εκσυγχρονιστικό βήμα για το κοινωνικό κράτος, ώστε να εντατικοποιηθεί η κοινωνική πολιτική, να συστηματοποιηθεί, να γίνει διαφανέστερη και δικαιότερη.
 
Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού κοινωνικού κράτους. Ο πρώτος είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, με 240 Κέντρα Κοινότητας στους δήμους, που πληροφορεί τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε παροχές ή υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.
Από το 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε πρώτο στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης. Μια ανθρωπιστική κρίση που ήρθε σαν αποτέλεσμα της έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά παράλληλα και ένος διαλυμένου κοινωνικού κράτους, που άφηνε τους αδύναμους πολίτες χωρίς προστασία.
 
Τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν προβληματική από πολλές απόψεις και αποσπασματική, καθώς δεν αντιμετώπιζε ολόπλευρα τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων.
Υπήρχε πολυνομία. Πολλές φορές οι πολίτες δεν μπορούσαν να ενημερωθούν ή να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας. Γινόταν κακός καταμερισμός. Και αυτό το προβληματικό σύστημα καλούνταν να διανέμει τους λιγοστούς πόρους, αφού ο τελευταίος προϋπολογισμός των προηγούμενων κυβερνήσεων έδινε 2,2% για την κοινωνική πολιτική, σχεδόν το μισό από το μέσο όρο της Ευρώπης.
 
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της υλοποίησης ενός πλαισίου διαφάνειας και παροχής κοινωνικής φροντίδας με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση, ο νέος Οργανισμός είναι μια ενιαία αρχή απόδοσης επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη παροχών για την στήριξη της οικογένειας και των ευπαθών ομάδων.
 
Περιλαμβάνει το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, ακόμη και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου, τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, επιδόματα σε άτομα με αναπηρία. Είναι χαρακτηριστικές οι θετικές αναφορές στο σχέδιο νόμου της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
 
Περιλαμβάνει επίσης, προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών ευπαθών ομάδων, σε άνεργους, σε μακροχρόνια άνεργους που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότησή τους. 
 
Μια σειρά από παρεμβάσεις εκσυγχρονίζουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ, μια σειρά ψηφιακών εργαλείων που διευκολύνουν τον πολίτη, τον βοηθούν να μάθει τη δικαιούται και βοηθούν και την πολιτεία να καταγράφει που υπάρχουν ανάγκες και τι δε λειτουργεί καλά.
 
Για πρώτη φορά, παρά τις επιβαλλόμενες δεσμεύσεις, ψηφίσαμε σημαντική αύξηση των δαπανών για την προστασία της οικογένειας, μετά και τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που έκανε το Υπουργείο μας. Συγκεκριμένα, στα οικογενειακά επιδόματα γίνεται αύξηση  της τάξης του 40%, που αντιστοιχεί σε 260 εκ. €, στο συνολικό προϋπολογισμό. Η διανομή των επιδομάτων εκλογικεύεται με άξονα ένα ενιαίο επίδομα για το παιδί που θα στοχεύει στη στήριξη των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. 
 
Αυτό αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία έναντι των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών στη χώρα μας. Έτσι, 295 χιλιάδες οικογένειες, που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, θα έχουν σημαντική αύξηση του επιδόματος. Από τις άλλες δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες 749.450  οικογένειες, από σύνολο 804 χιλιάδων οικογενειών, θα έχουν αύξηση των εισοδημάτων τους.
 
Επίσης, μια σειρά διατάξεις ρυθμίζουν τις διαδικασίες και περιορίζουν την τεράστια ταλαιπωρία και την αναμονή μηνών των ατόμων με αναπηρία για τα επιδόματα που διακιαούνται.
Είναι λοιπόν επείγον, να στήσουμε και αυτόν τον μηχανισμό, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όσα μέχρι τώρα καλώς έχουμε νομοθετήσει και θα παρέχει διευκολύνσεις και καλύτερη ποιότητα ζωής και αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
 
Για μια ακόμα φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί πολλά χρόνια, με κροκοδείλια δάκρυα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση και να αποκρύψουν τις τεράστιες ανομίες τους. Δεν μας συγκινούν, γιατί ξέρουμε τι προσπαθούν να καλύψουν και να αποκρύψουν. Εμείς προχωράμε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
 
Ελένη Σταματάκη
Βουλεύτρια Α΄ Πειραιά και Νήσων 
ΣΥΡΙΖΑ
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός
του Αντώνη Μποσκοΐτη
στον Ζακ Κωστόπουλο
 
Ο Δ.Τεμπονέρας στην Γεωργία
και την Πορτογαλία 

 Συνάντηση Γ.Σταματογιάννη με
τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Μπίστης κατά Γεννηματά

Γεγονότα

«Μαμά παίζω και συ γυμνάζεσαι!»
στον Πολυχώρο «Σώμα & Φως»

ΕΛΠΕ: Ιστορικό υψηλό
κερδών στο Α’ εξάμηνο
του 2018

Άμεσα αντιμετωπίσιμες οι
διακοπές υδροδότησης

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Σεπτεμβρίου 2018, 22.44
Αντιφασιστική εκδήλωση στην Σαλαμίνα
Φασιστική επίθεση δέχτηκε το Σάββατο 15...
24 Σεπτεμβρίου 2018, 00.07
Ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων...
23 Σεπτεμβρίου 2018, 17.35
Υπέρ του λιντσαρίσματος ο νεοφιλελεύθερος Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο...

Ναυτιλία

24 Σεπτεμβρίου 2018, 22.49
Ο Δ.Τεμπονέρας στην Γεωργία και την Πορτογαλία
Στο Μπατούμι της Γεωργίας μετέβη ο...
21 Σεπτεμβρίου 2018, 14.41
«Παραμεσιτικά ιδιωτικά γραφεία για ναυτεργάτες»
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει ότι ιδιωτικά...
20 Σεπτεμβρίου 2018, 18.54
Νέες προκλήσεις για τον κλάδο των Logistics
Στη σημασία των εξελίξεων στο χώρο των...

Πειραιάς

22 Σεπτεμβρίου 2018, 17.57
«Μαμά παίζω και συ γυμνάζεσαι!» στον Πολυχώρο «Σώμα & Φως»
Πως θα σας φαινόταν η ιδέα την ώρα που το...
22 Σεπτεμβρίου 2018, 17.52
Συνάντηση Γ.Σταματογιάννη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού...
20 Σεπτεμβρίου 2018, 14.37
«Ναι στην αναβάθμιση όχι στην ιδιωτικοποίηση»
Η Δημοτική Κίνηση το «Λιμάνι της Αγωνίας...