Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 16:40

Σύσκεψη από την αντιπεριφέρεια Πειραιά για το (Master Plan) του ΟΛΠ

logoartc_f
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στις 7.2.2018, στο κεντρικό κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, για να συζητηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) της Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) ΑΕ.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου, οι Πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδρ. Μιχάλαρος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης, που εκπροσώπησε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και του Σωματείου των Ναυπηγοεπισκευαστών (ΣΕΝΑΒΙ) Βασίλης Κανακάκης.
 
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι:
 
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΟΛΠ ΑΕ καθορίζει για τα επόμενα χρόνια τους τρόπους ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει άμεση θετική ή αρνητική επίδραση στη λειτουργία των πόλεων, στη τοπική οικονομία και στη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για αυτό, οι Αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς πρέπει να φροντίσουν ώστε η σχέση Λιμανιού- Πόλεων να μην καταστεί ετεροβαρής με ζημία των Πόλεων.
Ωστόσο, όπως επανέλαβαν, η διαβούλευση αν και αποτελεί συμβατική υποχρέωσή της ΟΛΠ ΑΕ, γίνεται με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, με αποτέλεσμα να καθίσταται μια προσχηματική διαδικασία, που συνιστά αντισυμβατική αντιμετώπιση.
Εν συνεχεία, παραθέτουμε, συνοπτικά, τις γενικές επισημάνεις και διαπιστώσεις ως προς το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου:
 
1.Δεν έχουν παρασχεθεί, ως οφειλόταν, επαρκή και αναλυτικά στοιχεία για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που περιγράφονται στο master plan. 
Ειδικότερα, δεν έχουν τεθεί υπ’ όψιν μας προβλέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας τόσο των νέων δραστηριοτήτων όσο και της επέκτασης των υφισταμένων χρήσεων καθώς επίσης και της ηχορύπανσης εξαιτίας της λειτουργίας βαρέων μηχανημάτων (γερανογέφυρες κλπ) έναντι πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών. 
 
2.Δεν έχουν περιέλθει σε γνώση μας οι απαραίτητες και προβλεπόμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε οι συγκοινωνιακές μελέτες παρά το γεγονός ότι στο master plan προτείνονται έργα με προφανείς επιπτώσεις στο υφιστάμενο στο περιβάλλον και στα συγκοινωνιακά δίκτυα.
 
3.Είμαστε αντίθετοι στο σχεδιασμό ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας εμπορικών δραστηριοτήτων στο επιβατικό λιμάνι και σε άλλες λιμενικές περιοχές, διότι δεν εντάσσονται στις λιμενικές δραστηριότητες και λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις πόλεις και τη τοπική οικονομία.
 
4.Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν μπορεί να παρεκκλίνουν από τους εγκεκριμένους Γενικούς Πολεοδομικούς και Περιβαλλοντικούς  Κανονισμούς.
 
5.Απουσιάζει κάθε αναφορά για την «Πολιτιστική Ακτή» και ειδικά για το «Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων» το οποίο ρητά αναφέρεται στη σύμβαση παραχώρησης.
 
Από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων εκφράστηκαν, επίσης, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τα ακόλουθα ζητήματα:
 
6.Η διαμόρφωση χώρου αποθήκευσης κοντέινερ (κέντρο Logistics) στο Ικόνιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί διότι ο χώρος βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και εκεί δημοπρατείται η κατασκευή Κέντρου Υγείας.
 
7.Να μην εγκριθούν τα προτεινόμενα ύψη των 22 μέτρων για κατασκευές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Σημειωτέον ότι ανάλογη πρόταση του ΟΛΠ είχε απορριφθεί στο παρελθόν από τη διυπουργική Επιτροπή Σχεδίασης Ανάπτυξης Λιμένων.
 
8.Η επέκταση και η ένταση των δραστηριοτήτων των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Πέραμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν εντός κατοικημένης περιοχής.
 
9.Η αδειοδότηση νέου ναυπηγείου, σε περιοχή που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις προκαλεί όρους αθέμιτου ανταγωνισμού προς υπάρχουσες μονάδες.
 
Για τα θέματα που υπήρχε σύμφωνη γνώμη Φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη (λ.χ. νέα ξενοδοχεία, σταθμός κρουαζιέρας, δεξαμενή, υποδομές ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης κ.ά.) θα κατατεθούν από τον κάθε Φορέα ξεχωριστά υπομνήματα.
Καταλήγοντας οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς και κάθε Δήμος και Επιμελητήριο θα καταθέσει εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις προτάσεις του.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Τηλεοπτική άδεια διεκδικεί ο
Βαγγέλης Μαρινάκης
 
Ο Γ. Μώραλης ανακοίνωσε
την υποψηφιότητά του
για το Δήμο Πειραιά

Τέλος στις σχέσεις της Μπαρτσελόνα
με Ριβάλντο και Ρολαντίνιο

«Με τον Κλεισθένη μειώνεται
η Δημοκρατία…»

Γεγονότα

25 Χρόνια ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ:
Το Πέρα(σ)μα στη Δημιουργία

Ανακατασκευή από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ της πλατείας στο Καλοχώρι 

Επίσκεψη του Υπ. Μεταφορών της
Κίνας στο Λιμάνι του Πειραιά 

podosfairiki_synerg.logo1
Cruiseway Travel: Ονειρεμένες
κρουαζιέρες και φέτος
στην Αδριατική

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Οκτωβρίου 2018, 09.26
Τι στο διάολο συμβαίνει στην αστυνομία; Του Μανώλη Καλουδά
Πριν περίπου έναν μήνα, συγκεκριμένα στις...
19 Οκτωβρίου 2018, 15.07
«Με τον Κλεισθένη μειώνεται η Δημοκρατία…»
Του Σπύρου Σπυρίδων*    «Με τον...

Ναυτιλία

18 Οκτωβρίου 2018, 19.58
Λύση στο πρόβλημα συγκοινωνίας των Διαπόντιων νησιών
Τη δρομολόγηση πλοίου που θα...
18 Οκτωβρίου 2018, 19.47
Χορήγηση χρηματικών βραβείων από την «Εστία Ναυτικών»
Από το αρμόδιο τμήμα της Εστίας Ναυτικών...
18 Οκτωβρίου 2018, 00.00
Η Celestyal Cruises «αποχαιρετά μουσικά» τη φετινή χρονιά
H Celestyal Cruises προσφέρει και φέτος στους...

Πειραιάς

20 Οκτωβρίου 2018, 18.48
«NASA Space Apps Challenge Piraeus»
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης...
20 Οκτωβρίου 2018, 18.45
Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή
Όλοι την Κυριακή 21/10/18 στις 12:30 στον Σταυρό...
19 Οκτωβρίου 2018, 14.56
Ο
Ο 32ος Βαρτζάκειος Δρόμος τελεί υπό την...