Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 23:31

Ο Δήμαρχος της Οδησσού στον Πειραιά

logoartc_f
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε στο Δημαρχείο αντιπροσωπεία του  αδελφοποιημένου με τον Πειραιά Δήμου της Οδησσού, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Gennadiy Trukhanov και Αντιδημάρχους. Στη συνάντηση επίσης ήταν παρόντες: Η Επιτετραμμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κα Νatalia Kosenko, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μελάς και Ανδρέας Βεντούρης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος στην Οδησσό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Παντελής Μπούμπουρας κ.α.
 
Στη συνάντηση έγινε μια αποτίμηση των σχέσεων των δύο πόλεων και έγιναν προτάσεις για την παραπέρα εμβάθυνσή τους. 
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αφού καλωσόρισε τον Δήμαρχο της Οδησσού και τους συνεργάτες του, τον ευχαρίστησε  γιατί και οι δύο αποστολές του Δήμου Πειραιά στην Οδησσό έτυχαν πολύ θερμής φιλοξενίας. Μίλησε για την ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία που έχουν οι σχέσεις με την Οδησσό λόγω της μεγάλης παρουσίας των Ελλήνων, μεγάλων εθνικών ευεργετών  και της φιλοξενίας σε αυτήν την πόλη της Φιλικής Εταιρείας.  Πρότεινε να δημιουργηθούν ομάδες από συνεργάτες και των δύο Δημάρχων, ώστε να επεξεργαστούν πλάνα κοινών δράσεων και ανταλλαγών στον πολιτιστικό, στον αθλητικό, στον κοινωνικό, στον επιχειρηματικό τομέα  και στο εκπαιδευτικό επίπεδο ανάμεσα στα Πανεπιστήμια των δύο πόλεων.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά προσκάλεσε τον Δήμαρχο της Οδησσού στο τέλος Μαΐου στις εορταστικές εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα προσκληθούν για τον ίδιο σκοπό όλοι οι Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες όλων των αδελφοποιημένων με τον Πειραιά πόλεων. Πρότεινε ως συμβολική ενέργεια για τις σχέσεις των δύο πόλεων  να τοποθετηθεί  στην Πλατεία Οδησσού, δίπλα στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το έμβλημα της πόλης της Οδησσού, που είναι μια άγκυρα με μια καρδιά, αφού τελειώσουν τα έργα του ΜΕΤΡΟ. Προτάθηκε επίσης να διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες του Ολυμπιακού και της Τσερνομόρετς για φιλανθρωπικούς ή άλλους σκοπούς. 
 
Ο Δήμαρχος Οδησσού Gennadiy Trukhanov μιλώντας με τον κ. Μώραλη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ σημαντικό για μένα σήμερα να βρίσκομαι στην αδελφοποιημένη πόλη του Πειραιά.  Η 25η επέτειος είναι πολύ σημαντική επέτειος». 
 
Ο κ. Trukhanov τόνισε σχετικά με την συνεργασία του με τον κ. Μώραλη ότι τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ καρποφόρα και πλούσια. 
 
Ο Δήμαρχος της Οδησσού έκανε ειδική αναφορά στην εθνική επέτειο της 25ης  Μαρτίου  και στις ελληνικές παραδόσεις, λέγοντας ότι  «όλα αυτά τα γεγονότα και οι εκδηλώσεις γίνονται χάρις στις πρωτοβουλίες Έλληνα, αλλά ονομάζει τον εαυτό του πλέον και Ουκρανό και μόνιμο κάτοικο της Οδησσού, του κ.  Παντελή Μπούμπουρα. Είναι η «ψυχή» αυτής της γιορτής κι αυτή η ημέρα είναι η ημέρα που προβάλλεται η ελληνική «ψυχή», η ελληνική φιλοξενία, η ελληνική «καρδιά». Είναι πολύ ευχάριστο, είπε χαρακτηριστικά  ότι οι κάτοικοι της Οδησσού περιμένουν ανυπόμονα να έρθουν να χαρούν μαζί με τους Έλληνες  την εθνική τους γιορτή». 
 
Η Επιτετραμμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κα Νatalia Kosenko,  υπογράμμισε τη συμβολική σημασία που έχει η συνάντηση, διότι γιορτάζουμε την 25η επέτειο της αδελφοποίησης Πειραιά και Οδησσού. Όπως η Οδησσός είναι συμβολική  πόλη για την Ελλάδα, επειδή εκεί γεννήθηκε η Φιλική Εταιρεία, το ίδιο είναι για την Ουκρανία ο Πειραιάς, όπου πριν 100 χρόνια ξεκίνησε η πρώτη διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα. Εδώ – πρόσθεσε – βρίσκεται  και ο τάφος του πρώτου Ουκρανού Πρέσβη. Εξήρε τις τεράστιες προσπάθειες του κ. Παντελή Μπούμπουρα για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο πόλεων,  ο οποίος προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στην Οδησσό και τον ουκρανικό πολιτισμό στην Ελλάδα.
Δήλωσε τέλος, ότι η Πρεσβεία της Ουκρανίας θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των σχέσεων Πειραιά και Οδησσού. 
 
Στο τέλος της συνάντησης αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. 
   
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός
Διαχείρισης Απορριμμάτων
της Αττικής πρέπει
να προχωρήσει
 
Οι πρώτοι 24 υποψήφιοι με
τον Νίκο Βλαχάκο 

Για την νησιωτική Ελλάδα… 

Η χρηστική αξία των λιμενικών
έργων στις τοπικές κοινωνίες
 
 
 

Γεγονότα

Η ΕΛΠΕ Αποκλειστικός
Χορηγός του “Energy &
Mobility”

Επέκταση του δικτύου
Φυσικού Αερίου στον
Κορυδαλλό

Celestyal Cruises: βραβείο
«Καλύτερης Εξυπηρέτησης»  

podosfairiki_synerg.logo1
«Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου»
στο Ευρωκοινοβούλιο …

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

17 Ιανουαρίου 2019, 00.42
Εμπιστοσύνη για συνέχιση της πορείας
Με 151 «ναι» (έναντι 148 αρνητικών ψήφων, σε σύνολο...
14 Ιανουαρίου 2019, 23.21
Για την νησιωτική Ελλάδα…
Του Στέλιου Μανουσάκη   Οι...

Ναυτιλία

15 Ιανουαρίου 2019, 18.37
Η χρηστική αξία των λιμενικών έργων στις τοπικές κοινωνίες
Συνέντευξη στο δημοτικό ραδιοφωνικό...
14 Ιανουαρίου 2019, 23.11
Διευκρινήσεις για το master plan του ΟΛΠ από το Υπ. Ναυτιλίας
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν...
14 Ιανουαρίου 2019, 15.58
Συνάντηση Ν. Μπελαβίλα με Υπ. Ναυτιλίας
Συνάντηση με τον Υπουργό  Ναυτιλίας...

Πειραιάς

19 Ιανουαρίου 2019, 11.17
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» καταγγέλλει «απροκάλυπτη λεκτική βία»
«Εντονότατους προπηλακισμούς...
18 Ιανουαρίου 2019, 20.26
Εκπτώσεις μετά μουσικής …
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στο...
17 Ιανουαρίου 2019, 15.41
Το πάρτι του «Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών»
Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά...